Tunus'ta "mirasta eşitlik" tartışmaları

- Mirasta kadın-erkek eşitliğine yönelik tartışmaların sürdüğü Tunus'ta, anket sonuçlarına göre halkın yüzde 75'i mirasta eşitliğe karşı

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta "mirasta eşitlik" tartışmaları

TUNUS (AA) - Tunus'ta "mirasta kadın-erkek eşitliğine" yönelik tartışmalar devam ederken, anketlere göre ülke halkının yüzde 75'i mirasta eşitliğe karşı çıkıyor.

Yerel basında yer alan haberlere göre, yapılan anket sonuçları Tunus halkının yüzde 75'inin mirasta kadın ile erkek arasında eşitlik sağlanmasına yönelik yasal düzenleme yapılmasını istemediğini ortaya koyuyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin geçen yaz açıkladığı "kadına mirasta eşit hak verilmesi" gibi konular hakkında yasal düzenlemeleri ele alan "Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komitesi", çalışmalarını 6 Mayıs'taki belediye seçimlerinden sonra tamamlayacağını açıkladı.

Tunus'ta 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle düzenlenen yürüyüşte "mirasta kadın-erkek eşitliği" talep eden yüzlerce kişi katılmıştı.

- Tunus'taki miras tartışması

Kurucu lider Habib Burgiba döneminde 1957'de hazırlanan Tunus Medeni Kanunu, çok eşliliği yasaklayıp kadınlara boşanma hakkı verse de miras hukukunda şeriat kuralları baz alınıyor.

Tunus'ta 2014'te kabul edilen anayasanın 21. maddesinde, "Tüm vatandaşlar, kadın ve erkek, hak ve ödevlerde eşittir. Kanunlar karşısında da aynı şekilde ayrım gözetilmeksizin denktir." şeklinde ifadelere yer veriliyor.

Tunus kadınları, geçen yıl medeni kanunda yapılan düzenlemeler neticesinde gayrimüslimlerle evlenebilme hakkı elde etmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi, 13 Ağustos 2017'de Kadınlar Bayramı kutlamaları çerçevesinde Kartaca Sarayı'nda düzenlenen törende, mirasta kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını istediğini söylemişti.

Sibsi'nin söz konusu açıklamasına Tunus'taki İslam alimlerinin yanı sıra Arap ülkelerindeki dini mercilerden de tepkiler gelmişti.

Cumhurbaşkanı Sibsi'nin mirasta eşitlik yasa tasarısı üzerine çalışan "Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komitesi" Başkanı Büşra Bilhac Hamide, AA muhabirine açıklamasında "komitenin ceza kanunu ve medeni kanundaki kadın ile erkek arasında ve diğer tüm konularda ayrımcılık gözeten maddeleri inceleyerek çalışmalarını Cumhurbaşkanına sunacağını" belirtmişti.

Tunus'ta İslami ve muhafazakar çizgisiyle tanınan Nahda Hareketi'nin kadın milletvekili Munya İbrahim ise komitenin çalışmalarına ilişkin şunları söylemişti:

"Girişim Tunus'ta eşitliğin sağlanması şeklinde geçiyor ancak Tunus toplumunun özünü değiştirmeyi hedefliyor. Bunun arkasında da Cumhurbaşkanı'nın 2014 yılında partisinin seçim vaatlerini gerçekleştirme hedefi yatıyor. Bizler Sibsi'nin sadece kendi partisinin değil tüm Tunus'un Cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz. Bugün önceliğimiz, kırsaldaki kadınların sorunlarına çözüm bulmak, kadınların ekonomik ve siyasi olarak güçlendirilmesini sağlamak."

Yorumlar