Tunus'ta Gannuşi'den siyasi taraflara çağrı

- Nahda Hareketi lideri Gannuşi, kısmi kabine değişikliğiyle başlayan tartışmalardan doğabilecek olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla siyasi taraflara bir araya gelme çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta Gannuşi'den siyasi taraflara çağrı

TUNUS (AA) - Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, ulusal birlik hükümeti kurulması sürecinde "Kartaca Belgesi"ne imza atan taraflara yeniden bir araya gelme çağrısında bulundu.

Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Gannuşi, Tunus Başbakanı Yusuf Şahid'le görüşmesinde Kartaca Belgesi'ni imzalayan tarafları ortak toplantıya çağırma önerisini iletti.

Açıklamada, önerinin 25 Şubat'ta gerçekleşen kısmi kabine değişikliği üzerine başlayan tartışmalardan dolayı yapıldığı kaydedildi.

Tunus'taki mevcut hükümete desteğin vurgulandığı açıklamada, kısmi revizyonla başlayan tartışmalardan doğabilecek olumsuzluğun önüne geçmenin yanı sıra hükümeti destekleyen Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT) ve benzeri önemli sivil toplum kuruluşlarıyla diyaloğun önemine işaret edildi.

Tunus Başbakanı Şahid'in de Kartaca Belgesi'ne imza atan tarafları gelecek hafta bir araya getireceği konusunda Gannuşi'ye bilgi verdiği aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından geçen yıl yürütülen yeni hükümet kurma çalışmaları kapsamında 14 Temmuz'da 9 siyasi parti ve 3 sivil toplum kuruluşundan oluşan katılımcı gruplar "ulusal birlik hükümeti" kurulmasını öngören bir belgeye imza atmıştı.

"Kartaca Belgesi" adı verilen belgede ulusal birlik hükümeti için belirlenen öncelikler, "terörle savaşı kazanmak, kalkınma ve istihdamda koordinasyon, yolsuzlukla mücadele, mali dengeleri kontrol ve sosyal politikaların uygulanması, yerel idareler ve hükümet çalışmalarının desteklenmesi" şeklinde sıralanmıştı. Sürecin sonunda Şahid başbakanlığında kurulan hükümet, Ağustos 2016'da göreve başlamıştı.

Ulusal birlik hükümetinde 25 Şubat'ta ise kısmi değişikliğe gidilerek, "Din İşleri Bakanlığı" ile "Devlet Memurluğu ve Yönetişim Bakanlığı"na yeni isimler atanmıştı. Devlet Memurluğu ve Yönetişim Bakanlığına atanan kişinin işçilere değil işverenlere yakın bir isim olarak bilinen iş adamı Halil el-Gıryani olması başta Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT) olmak üzere ülkedeki bazı kesimlerin sert eleştirilerine neden olmuştu.

Yorumlar