Tunus'tan dünyaya 'Akdeniz' mesajı

Bugün sürpriz bir şekilde Tunus'a ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Tunus'tan dünyaya 'Akdeniz' mesajı

Dün programları iptal edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün sürpriz bir şekilde Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmek üzere Tunus'a geldi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile başbaşa ve heyetler arası görüşmeler yapan Erdoğan, daha sonra mevkidaşı ile birlikte kameraların karşısına çıktı.

Libya'daki krizin iç savaşa dönüşmesi durumunda bölgede 500 bine yakın bir mülteci nüfusunun oluşabileceği uyarısında bulunan Erdoğan, bu durumun Tunus’a ciddi bir yük getireceğini söyledi. Erdoğan, "Bu yükün altından bir an önce kalkmak gerekiyor." dedi.

Libya'daki mevcut durumu değerlendiren Erdoğan, "Bundan daha sonra öyle bir hal alıyor ki terörize bir durum ortaya çıkıyor. Bu terörize durum da oradaki halkları ciddi anlamda rahatsız ediyor." dedi.

Erdoğan, Libya’daki olumsuz gelişmelerin sadece Libya’da kalmadığını aynı zamanda komşu ülkelerin de bu durumdan ciddi manada etkilendiğini söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile yaptıkları görüşmelerde Libya’da bir an evvel ateşkesin sağlanarak siyasi sürece dönülmesi anlamında yürütülebilecek iş birliğinin neler olabileceğine dönük görüşmeler yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Türkiye’ye karşı yaptırım hevesleri bu dönemde arttı. Yunanistan’ın Libya ile ne alakası var? Münhasır ekonomik bölgeyle bir ilgisi yok. Bizim Libya ve Türkiye arasındaki bağlantı bellidir. Bu konuda yetki sahibi 2 ülke var Libya ve Türkiye." dedi.

Libya’nın şu an meşru bir başbakanı var. Sayın Sarraj ile bu görüşmeyi heyetiyle beraber İstanbul’da kendilerini ağırladık müzakeresini değerlendirmesini yaparak imzalar atıldı. TBMM’den de mutabakat metnini anlaşmayı geçirmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu anlaşmayı devam ettireceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürpriz bir şekilde gerçekleştirdiği ziyarete Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.

Yorumlar