Tunus ve Fransa arasında 1,3 milyar dolarlık anlaşma

- Tunus Başbakanı Şahid: "Bu anlaşmalar, Tunus'un dostu Fransızların ülkedeki demokratik geçişe verdikleri desteği pekiştirecektir" - Fransa Başbakanı Valls: "Paris'te de söyledim, bugün burada tekrar ediyorum; Fransa Tunus'a ve hükümetine bu örnek demokratik geçiş tecrübesinin başarıya ulaşması için tam desteğini yineliyor"

Google Haberlere Abone ol
Tunus ve Fransa arasında 1,3 milyar dolarlık anlaşma

TUNUS (AA) - Tunus ve Fransa arasında enerji, fosfat, çevre ve altyapı alanlarında 1,3 milyar dolar değerinde 6 destek ve iş birliği anlaşması imzalandı.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, Fransa Başbakanı Manuel Valls'ın da hazır bulunduğu imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, "Bu anlaşmalar, Tunus'un dostu Fransızların ülkedeki demokratik geçişe verdikleri desteği pekiştirecektir." dedi.

Şahid, bugün başlayacak "2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı"nı işaret ederek, bu konferansın Fransa'nın da katılımıyla Tunus'un yeniden yatırım haritasında yer alması için atılacak ilk önemli adım olduğunu ifade etti.

Başbakan Şahid ayrıca, Fransa'nın geçmişten bu yana Tunus'un birinci ekonomik partneri olduğunu vurguladı.

Söz konusu konferansa katılmak için Tunus'ta bulunan Fransa Başbakanı Valls da ülkesindeki yatırımcıları Tunus'a gelmeye davet etti.

Tunus ve Fransa'nın yakın ve tarihi ilişkileri olduğunu belirten Valls, "Paris'te de söyledim, bugün burada tekrar ediyorum; Fransa Tunus'a ve hükümetine bu örnek demokratik geçiş tecrübesinin başarıya ulaşması için tam desteğini yineliyor." diye konuştu.

Fransa Başbakanı Valls, Tunus'un başarısının tüm dünyanın başarısı olacağını belirterek, "Tunus tecrübesinin demokrasi ile İslamın uyumunun", hoşgörülü ve çok dinli bir iklimde ortak yaşamın delili olduğunu ifade etti.

Fransa'nın 2015 verilerine göre, Tunus ithalatının yüzde 28,7'sini Fransa'dan yapıyor.

Tunus'ta bugün başlayacak ve iki gün sürecek "2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı"nda, farklı alanlarda 195 kamu ve özel sektöre ait, yaklaşık 50 milyar dolar değerinde projelerin tanıtılması planlanıyor.

Yorumlar