Tunus siyasetinde yeni ittifak arayışları

- İş adamı Riyahi'nin liderliğindeki Özgür Yurtsever Birliği, ulusal uzlaşı koalisyonunu oluşturan Kartaca Anlaşması'na yeniden katıldı

Google Haberlere Abone ol
Tunus siyasetinde yeni ittifak arayışları

TUNUS (AA) - Tunus'ta iş adamı Selim er-Riyahi liderliğindeki Özgür Yurtsever Birliği (ÖYB) Partisi'nin, ülkede ulusal uzlaşı hükümetinin temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'na yeniden katıldığı bildirildi.

ÖYB lideri Riyahi, koalisyon hükümetinin büyük ortakları Nida Tunus ve Nahda Hareketi partileri ile üçlü bir toplantı gerçekleştirdi. Nida Tunus Partisi'nin başkentteki genel merkezinde düzenlenen toplantı yaklaşık üç saat sürdü.

Nida Tunus Partisi Sözcüsü Menci el-Harbavi, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, ÖYB'nin ulusal uzlaşı koalisyonunun temelini oluşturan Kartaca Anlaşması'na yeniden katıldığını söyledi.

Genel merkezden ayrılırken basın mensuplarına konuşan Riyahi de partisinin anlaşmaya dönmesinin herhangi bir özel şartı bulunmadığını, ülkenin üstün çıkarları çerçevesinde bu adımın atıldığını belirtti.

Nahda Hareketi Partisi Lideri Raşid Gannuşi ise Nida Tunus, Nahda Hareketi ve ÖYB arasında üçlü bir cephe kurulmasını konuşmak için erken olduğunu, bunun ileride düşünülebileceğini dile getirdi.

Gannuşi ayrıca, Kartaca Anlaşması'nda imzası bulunan tüm partiler arasında daha fazla diyalog çağrısı yaparak hiçbir partinin dışarıda kalmaması gerektiğine işaret etti.

- Tunus'ta 2016 yılı Kartaca Anlaşması

Nida Tunus Partisi'nde eski Genel Sekreter Muhsin Merzuk'un öncülüğündeki bir grup istifa etmişti. Ancak Habib es-Sıyd hükümetinin, güvenlik alanında başarılı kabul edilmesine rağmen ekonomik alanda başarısız olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından istifası istendi.

Sıyd'ın istifaya direnmesinin ardından Sibsi ülkede yeni bir hükümet kurulmasının zorunlu olduğuna dair açıklamalarda bulundu. İstifayla gitmek istemeyen Sıyd bunun ancak meclisin kararıyla olacağını ifade ederek güvenoyu tazelemesine gitti ancak hükümet düştü.

Cumhurbaşkanı Sibsi'nin talebiyle Kartaca Sarayı'nda birçok siyasi parti ve kişinin katılımıyla başlayan hükümet kurma çalışmaları bir aydan fazla sürdü.

Tunus'taki Kartaca Sarayı'ndaki görüşmelerin ardından aralarında mecliste en çok vekili bulunan Nida Tunus ve Nahda Hareketi partilerinin de yer aldığı 11 Parti, Kartaca Anlaşması'nı Temmuz 2016'da imzalayarak Yusuf Şahid liderliğinde ulusal uzlaşı hükümeti kurulmasını kararlaştırdı.

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT), Tunuslu iş adamlarının bir araya geldiği çatı kuruluş Tunus Ticaret ve Zanaat Sendikası (UTICA) ve Tunus Çiftçi ve Balıkçılar Birliği'nden (UTAP) oluşan üç sivil toplum kuruluşu da Kartaca Anlaşması ismi verilen mutabakatı imzalayarak kurulan ulusal uzlaşı hükümetine desteklerini açıklamıştı.

- ÖYB, anlaşmadan geçen yıl çekilmişti

ÖYB lideri Selim Riyahi, Aralık 2016'da Cumhurbaşkanı Sibsi'yi Başbakan Yusuf Şahid ve partileri gölgeleyerek, parlamenter sistemi, başkanlık sistemine dönüştürmeye çalışmakla suçlamış ve Kartaca Anlaşması'ndan çekilerek muhalefete katıldığını açıklamıştı.

Mecliste 12 milletvekiliyle temsil edilen Özgür Yurtsever Birliği'nin kurucusu ve Africain Futbol Kulübü'nün 2012 yılından bu yana başkanı olan Riyahi, 2014'te cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

Para aklama suçlamasıyla yürütülen soruşturma çerçevesinde mayıs ayında mal varlığının dondurulması kararlaştırılan iş adamı Riyahi hakkında eylül ayında da yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.


Yorumlar