Tunus son dakika darbe: Cumhurbaşkanı ordunun desteğiyle darbe yaptı

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said, ordudan da aldığı destekli hükümeti ve meclisi feshettiğini açıkladı. Tunus Meclisi ise bunun bir darbe olduğunu belirterek "direneceği" sinyalini verdi. Peki, Tunus nerede, Tunus'ta neler oluyor? Nahda Hareketi ne durumda?

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta 'sivil görünümlü' askeri darbe

Tunus'ta 2019 seçimlerinden bu yana hükümet ve Meclis ile yıldızı bir türlü barışmayan Cumhurbaşkanı Kays Said, sonunda bir grup göstericinin de taleplerini bahane ederek hükümete ve Meclis'e darbe yaptı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, "ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar nedeniyle" meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını belirterek, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını bildirdi.

Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.

Said, birkaç ay önce almaları gereken bu kararları Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile yaptığı istişareler sonrasında aldığını ifade etti.

Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyuran Said, söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktardı.

Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini, atayacağı başbakan ile yeni bir hükümet kurulacağını ve hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını kaydetti.

Anayasayı ve halkın çıkarlarını korumak üzere bu kararların kaçınılmaz olduğunu savunan Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini belirtti.

Özellikle başkent Tunus olmak üzere ülke genelinde, hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçekleşmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Tunus ordusu ve Cumhurbaşkanı darbe yaptı
Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi

 

Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi ülkede darbe olduğunu duyurdu ve Tunus cumhurbaşkanının aldığı kararları geçersiz saydığını belirtti.

ASKER MECLİSİ KUŞATTI, MİLLETVEKİLLERİNİ İÇERİ ALMADI

Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi.

Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma ve parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını askıya alma kararını duyurmasının ardından Meclis binasına geldi.

Yardımcısı ile diğer bir grup milletvekilinin eşliğinde Meclis kapısına gelen Gannuşi, kapıdaki askerlerden içeri girmelerine müsaade edilmesini istedi. Ancak Meclis kapısındaki askerler, Gannuşi ve beraberindeki milletvekillerine Cumhurbaşkanlığından aldıkları talimatlar dolayısıyla girişlerine izin veremeyeceklerini iletti.

Askerlerle burada kısa bir diyalog yaşayan Gannuşi, Meclise giriş yapmalarının engellenmesini kınadı ve tüm milletvekillerine sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yetkilerini kullanmaları çağrısında bulundu.

Tunus halkının özgürlükleri elinden alınarak saldırıya maruz kaldığını söyleyen Gannuşi, "Tunus halkı tiranlık dönemlerine dönmeyi kabul etmeyecektir. Özgürlük tehlike altında olduğu müddetçe yaşamanın bir kıymeti yoktur." dedi.

Gannuşi, askerlerce kapatılan Meclis binasının önünden Tunuslulara ve orduya Cumhurbaşkanı Said'in kararlarına karşı durma çağrısı yaptı.

GÖSTERİCİLER İSTİFA İSTEMİŞTİ

Bazı sosyal medya aktivistlerinin çağrısıyla meclis binasının yakınlarında toplanan Tunuslular, "Yönetim ve hükümet.. Bozuk sistem", "Ey vatandaş ayaklar altına alındın", "Halk siyasilerin yolsuzluğundan bıktı" ve "Hükümetin istifası ve meclisin feshedilmesine evet" yazılı pankartlar taşımıştı.

Tunus son dakika darbe: Cumhurbaşkanı ordunun desteğiyle darbe yaptı
Tunus'ta 25 Temmuz Pazar günü göstericileri Meclis önünde protesto eylemi düzenlemişti

 

Göstericilerin toplandığı alanda yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.

Öte yandan Tunus'taki Nahda Hareketi lideri ve aynı zamanda Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, 25 Temmuz Tunus Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle mecliste yaptığı konuşmada, halka, safları birleştirme, bölünmelerden ve kini körüklemekten kaçınma ile yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tek vücut halinde mücadele etme çağrısında bulunmuştu.

Gannuşi, protestolara ilişkin, "Eylem ve protestolar, yasalara bağlı kalındığı sürece anayasa tarafından garanti altına alınan bir haktır." demişti.

TUNUS'TA NELER OLUYOR?

Tunus’ta 6 Ekim 2019'da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından siyasette uzun süredir istikrar sağlanamadı.

Son seçimlerden bu yana üçüncü hükümetin Başbakanı Hişam el-Meşişi ve Cumhurbaşkanı Kays Said arasında devam eden siyasi kriz ülke gündemini meşgul ediyordu.

Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Meşişi'nin Meclisten güvenoyu alan kabine revizyonunun anayasal olmadığını savunuyor ve yeni bakanlara Anayasa yemini etmeleri için davette bulunmayı reddediyordu.

Tunus'ta 6 Ekim 2019'da yapılan son seçimlerde, Nahda Partisi 217 sandalyeden 52'sini kazanarak birinci olmuş, Tunus’un Kalbi Partisi ise 38 sandalye ile ikinci olmuştu.

Tunus yasalarına göre, bir sonraki yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimleri, önceki seçimlerden 5 yıl sonra, yani Ekim 2024'te yapılacaktı.

SAİD VE GANNUŞİ ARASINDAKİ GERİLİM

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve Raşid el-Gannuşi arasında uzun süredir bir siyasi anlaşmazlık devam ediyordu. İki lider en son 25 Haziran'da Kartaca Sarayı'nda uzun süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin Tunus ordusunun kuruluşunun 65. yılı münasebetiyle bir araya geldiği, siyasi, toplumsal ve kanuni meseleleri ele aldığı belirtilirken, Nahda Hareketi'nin Basın Sözcüsü Halil el-Berumi, Said ve Gannuşi görüşmesinin "olumlu bir havada" geçtiğini belirmişti.

Said ile Gannuşi, son olarak ocak ayında bir araya gelmişti.


 

Yorumlar