Tunus Başbakanı Şahid, Fas'ta

- Tunus Başbakanı Şahid ile Faslı mevkidaşı Osmani, Arap Mağrib Birliği'nin etkinleştirilmesi çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Tunus Başbakanı Şahid, Fas'ta

RABAT (AA) - Tunus ve Fas yönetimleri Arap Mağrib Birliği'ne bağlı kurumların yeniden etkinleştirilmesi çağrısı yaptı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Fas'a gelen Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ile Faslı mevkidaşı Saadettin el-Osmani'nin başkent Rabat’ta gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, tarafların Arap Mağrib Birliği'nin kurumlarının yeniden aktif hale getirilmesinin gerekliliğini vurguladığı belirtildi.

Şahid ile Osmani, birliğin aktif hale getirilmesinin güçlü bir siyasi irade ve ciddi çalışma gerektirdiğini kaydederek, güçlü bir Mağrib ekonomik bloğunun kurulmasının sadece birliğe üye 5 ülkenin değil Arap dünyası, Afrika ve Avrupa-Akdeniz ekseninde de kalkınmaya ivme kazandıracağını ifade etti.

Terörün tüm çeşitlerinin kınandığı açıklamada, özellikle Mağrib bölgesinin emniyet ve istikrarını tehdit eden uluslararası terör "belasıyla" mücadele için koordineli çalışılması gerektiği vurgusu yapıldı.

Filistinlilerin meşru siyasi haklarını kazanmasının ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasının desteklendiği açıklamada, İsrail yönetiminin, işlediği ihlaller ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarıyla gerginliği tırmandırması kınandı.

Bakanlar ayrıca, Libya'da askeri çözüme karşı olduklarını ve Libyalıların siyasi çözüm sürecinde desteklenmesini hedefleyen çalışmaları övdü.

Fas'ın Marakeş kentinde 17 Şubat 1989'da kurulan Arap Mağrib Birliği, Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya'dan oluşuyor.




Yorumlar