Tunus Başbakanı bütçeyi Nazım Hikmet'ten dizelerle savundu

- Tunus Başbakanı Şahid: "Nazım Hikmet diyor ki: Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa" "2017 yılı bütçesinde üç mesaj var. Bunlar genel maliyenin iyileşmesi, vergi adaletinin yerleştirilmesi ve sosyal alanda etkili olacak iskan projesidir"

Google Haberlere Abone ol
Tunus Başbakanı bütçeyi Nazım Hikmet'ten dizelerle savundu

TUNUS (AA) - Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis oturumunda yaptığı konuşmada Nazım Hikmet'ten dizelere yer verdi.

Meclis genel kurulundaki görüşmelerde bütçeyle ilgili eleştirileri cevaplayan Şahid, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartları çok iyi bildiğini ve sorunları çözmek için hükümetin cesaretle adım attığını belirtti.

Birçok sorunla aynı anda mücadele ettiklerini dile getiren Başbakan Şahid, bununla ilgili zaman zaman eleştirilere de maruz kaldıklarını söyledi. Şahid, bu konuda başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

"Çok sayıda insan gelip bize ‘Neden bütün sorunların üzerine aynı anda gidiyorsunuz?’ diye soruyor. Hatta bir gazeteci gelip bana ‘Bu şekilde kendinizi yakacaksınız’ dedi. Ben de kendisine Nazım Hikmet'in dizeleriyle cevap verdim. Nazım Hikmet diyor ki: 'Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa...'"

Tunus'un geleceği için hedefledikleri yoldan dönmeyeceklerini belirten Şahid, "Bu ıslahat hareketi Tunus'un geleceği, çocuklarımızın geleceği için her türlü siyasi hedeften, partiden ve hatta bu hükümetten daha önemlidir. Bizim tercihimiz budur, zor bir tercihtir, acıdır ancak cesur bir tercihtir." diye konuştu.

Bütçe açığı ve maaşlara ödenecek miktardaki düşüş dolayısıyla bütçenin "uygulanabilir" olduğunu savunan Şahid, "2017 yılı bütçesinde üç mesaj var. Bunlar genel maliyenin iyileşmesi, vergi adaletinin yerleştirilmesi ve sosyal alanda etkili olacak iskan projesidir." ifadelerini kullandı.

Tunus Başbakanı, bütçede getirdikleri yenilikler hakkında şunları kaydetti:

"Vergi skalasını yeniden gözden geçireceğiz. Yalnızca işçi kesiminin ödediği vergilerle yatırım yapılamaz. Serbest meslek sahiplerine bir kuruş dahi vergi artırımı yapmadık, ne doktorlara ne de avukatlara ek vergi getirdik. Kurduğumuz yeni mekanizmayla vergi kaçırmaya engel olacağız. Vergi dairelerine bağlı yetkilendirilmiş 'Vergi Polisi' uygulamasını getiriyoruz. Ayrıca Tunuslu ailelerin ev sahibi olması için kendilerine 200 bin dinar (90 bin dolar) kredi vereceğiz."

Tunus'ta ağustos sonunda iş başına gelen Ulusal Birlik Hükümeti, ekim ayında açıklanan bütçede 2017 için yüzde 2,5'luk kalkınma hedefliyor.

Memur maaş zamlarının bir yıl ertelenmesi, işletmelere getirilen yüzde 7,5'luk ek vergi ve serbest meslek sahiplerine yönelik bazı uygulamaların bulunduğu bütçe, ülkede uzun süre farklı kesimlerden eleştirilere maruz kalmıştı.

Yorumlar