Tunus-BAE arasında uçuş krizi

-Tunus Cumhurbaşkanlığı: -"Tunus'un Emirates Havayollları şirketi hakkında aldığı uçuşları durdurma kararı, Tunuslu kadın yolcular hakkındaki uygulama uluslararası anlaşmalar ve yükümlülükler çerçevesinde düzelene kadar devam edecektir"

Google Haberlere Abone ol
Tunus-BAE arasında uçuş krizi

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait Emirates Havayolları şirketinin tüm seferlerinin durdurulma kararının sürdüğünü açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi'yi Kartaca Sarayı'nda kabul ettiği belirtildi.

-Seferler BAE'nin uygulaması sona erdiğinde normale dönecek

Açıklamada, Sibsi'nin, "Tunus'un Emirates Havayollları şirketi hakkında aldığı uçuşları durdurma kararı, Tunuslu kadın yolcular hakkındaki uygulama uluslararası anlaşmalar ve yükümlülükler çerçevesinde düzelene kadar devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

Sibsi'nin "BAE ve Tunus halkları arasındaki kardeşlik ilişkileri ve iş birliğini korumak adına en kısa sürede sorunun çözülmesi için çalışılması" tavsiyesinde bulunduğu aktarıldı.

-"Tüm Tunus vatandaşlarının onuru içeride ve dışarıda korunmalı"

Cumhurbaşkanının, "Tüm Tunus vatandaşlarının onurunun içeride ve dışarıda korunması gerektiğini, nedeni ve gerekçeleri ne olursa olsun Tunuslu kadınların haklarının koruyucusu olduğunu" belirttiği kaydedildi.

Tunus'ta geçen cuma günü yerel basında yer alan haberlerde, Emirates Havayollarıyla yolculuk edecek Tunuslu kadınların uçağa alınmadığı iddiaları yer almıştı.

BAE'ye ait havayolu şirketi, haberlerin ardından yaptığı açıklamada, Tunuslu kadın yolcuların vizelerine kısıtlama getirildiğini bildirmişti.

Tunus resmi haber ajansı TAP, Tunus'taki BAE Büyükelçisi Salim İsa el-Kattam Zeabi'nin cuma günü dışişleri bakanlığına çağrıldığını duyurmuştu.

Tunus Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, büyükelçinin, "sınırlamanın geçici ve güvenlik işlemleri ile ilgili olduğu ve sınırlamanın kaldırıldığı" yönündeki sözleri paylaşılmıştı.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Kargaş, Tunuslu kadın yolcuların Dubai uçuşlarına alınmamasının "güvenlik istihbaratı" gerekçesiyle alındığını söylemişti.

BAE, geçen şubat ayında Tunuslulara 2015 yılından beri güvenlik gerekçesiyle uyguladığı vize sınırlamasını kaldırdığını açıklamıştı.

Yorumlar