Tunç Soyer Sivas ve Bitlis için ne dedi, neden tepki topladı?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Sivas ve Bitlis için kullandığı ifadeler bu iki şehirde yaşayanlar, illerin temsilcileri ve önde gelenlerinin tepkisini çekti. Peki Tunç Soyer Sivas ve Bitlis için ne dedi? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Tunç Soyer Sivas ve Bitlis için ne dedi, neden tepki topladı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer'in Sivas ve Bitlis illeri ile ilgili kullandığı ifadeler her iki ilin milletvekillerinden, önde gelen insanlarından ve vatandaşlarından tepki topladı. Tepkiler çığ büyüyence Tunçe Soyer'in Sivas ve Bitlis için nasıl ifadeler kullandığı merak konusu oldu. Peki Tunç Soyer gerçekte Sivas ve Bitlis illeri için nasıl ifadeler kullandı, neden bu kadar tepki topladı. İşte Tunç Soyer'in açıklamaları ve sonrasında gelen tepkiler:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, turizm sektörünün çatı örgütlerinin temsilcileriyle 25 Temmuz 2019 Perşembe günü düzenlediği toplantıda yaptığı konuşma tepki çekti. Soyer, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege Bölge Temsil Kurulu Başkanı Tolga Gencer, TÜRSAB Ege Bölge Temsil Kurulu Üyesi Kıvanç Meriç ve İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO) Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Kesici ile bir araya gelerek yaptığı toplantıdaki konuşmasında Sivas ve Bitlislileri kızdıran şu ifadeleri kullanmıştı: (Daha önce İzmir için 'uyuyan güzel' dediği için çok eleştirildiğini hatırlattıktan sonra) Fakat gerçek o. Bugüne kadar bu potansiyel yokmuş gibi yaşandı. Sanki Sivas’ta yaşıyormuşusuz gibi, sanki Bitlis’te yaşıyormuşuz gibi yaşadık. Oysa İzmir bambaşka bir yaşam kalitesi veriyor.

SOYER'E SİVAS BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINDAN SERT TEPKİ

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Soyer'i tüm Sivaslılardan özür dilemeye davet etti. Bilgin, Soyer'e cevaben yaptığı açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'de turizmin gelişmemesini anlatırken bu sorunun asıl kaynağını bulmak yerine güzide şehrimizin adını kullanarak, 'Sanki Sivas'ta yaşıyoruz.' sözleriyle asla kabul edemeyeceğimiz bir dil kullanmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Sivas'ın Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı, Milli Mücadele'nin başlatıldığı ve bu ülkenin kurucu şehri olduğunu, Selçuklu döneminde çeşitli bilimlere merkezlik yaptığını, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli bir eyalet merkezi olduğunu, sazıyla sözüyle ve tarihi zenginlikleriyle bir kültür şehri olduğunu, Aşık Veysel'in, Pir Sultan Abdal'ın, Aşık Ruhsati'nin memleketi olduğunu unuttuğunu sanıyorum. Sivas; tarihin her döneminde önemini koruyan, bugün de insanların hoşgörü ve barış içerisinde birbirine saygılı bir şekilde yaşadığı, tarih ve kültürün harmanlandığı bir şehirdir. İzmir, ülkemizin gözbebeği illerinden birisidir. Ancak İzmir'in belediyecilik anlamında hangi konumda olduğu da gerek ülkemizde gerekse uluslararası alanda bilinmektedir. Sultanşehir Sivas'ımızı görebilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i Sivas'ımıza davet ediyorum. Soyer, her gelen insanın hayran kaldığı şehrimizin meydanını, temizliğini, mesire alanlarını, altyapısını hatta mezarlık dönüşümünü yerinde inceleyebilir ve bizlerden belediyecilik anlamında fikir alabilir. İnanıyorum ki böyle bir geziyle hem güzel şehrimiz Sivas'ı yakından tanıma fırsatı bulur hem de sözlerinin maksadını aştığını, Sivas'ın kafasında oluşturduğu algı gibi değil de medeniyetlerin beşiği olduğunu kavrar. Sonuç olarak; Soyer'den, il sınırları içinde 650 bin, dünya genelinde 7 milyon nüfusa sahip olan Sivas'ımızla ilgili yaptığı talihsiz açıklama nedeniyle tüm Sivaslılardan özür dilemesini bekliyorum" dedi.

BİTLİS'TEN DE TEPKİ GELDİ

Bitlis Belediye Başkan Nesrullah Tanğlay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarına tepki gösterdi. 

Tanğlay, Soyer'e tepki açıklamasına “Gibisi fazla Soyer, biz gerçekten Bitlis’te yaşıyoruz” diye başlayan Başkan Tanğlay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İzmir'in turizmdeki potansiyelinin kullanılamadığı hususuna dikkat çekmek isterken sarf ettiği ‘Bitlis’te yaşıyormuşuz gibi yaşadık’ cümlesinin son derece talihsiz, kırıcı ve maksadını aşan bir beyan olduğunu söyledi.

Tanğlay, “İzmir şüphesiz ülkemizin en nadide ve güzel şehirlerinden biridir. Ancak başkan, İzmir'in turistik anlamda hak ettiği yerde olmamasının esas sebebinin, on yıllardır İzmir'i yöneten ve kendisiyle aynı zihniyette olan yerel yönetimlerin vizyonsuz ve basiretsiz turizm politikası olduğunun farkında değil ne yazık ki. Sorunun esas sebebinin farkında olmadığı gibi, çözüm önerisini 2 yıl önceki ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada yere göğe sığdıramadığı Bitlis'i küçümseyerek sunmasının da şüphesiz mensubu olduğu zihniyetin her daim kendini açığa vurmuş üstenci bakış açısının sonucu olduğunu biliyoruz. Lakin tarihi ve barındırdığı doğal güzellikleriyle gerek ülke gerekse de dünya çapında son derece bilinen ve büyük bir öneme sahip bir şehirdir Bitlis. Kökleri Neolitik döneme kadar uzanan ve neredeyse İstanbul’dan sonra en fazla tescilli tarihi esere sahip bir şehirdir. Sadece tarihi eserleri ile değil, dünyada eşi benzeri olmayan doğal güzellikleri olan ve aynı zamanda Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında ‘Mükemmeliyet Ödülü’ alan dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü ve dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de en büyük gölü olan Van Gölü gibi iki muhteşem doğa harikasına, Türkiye'nin en büyük kayak pistine, dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olan Selçuklu mezarlığına, yetiştirdikleri ilim, din, kültür ve sanat adamları, mutasavvıf ve zahitleri ile değerlendirilen, ‘İslamiyet'in kubbeleri’ anlamına gelen ve dünyadaki 3 şehirden biri olan Kubbet-ül İslam'a, ülkede sadece 17 tane bulunan 'Sakin Şehir'den birine, burada sayılamayacak kadar güzelliğe ve sizin 2017'deki tabirinizle ‘Harika misafirperverlik gösteren’ insanlara ev sahipliği yapan şehirdir Bitlis. Başkan, talihsiz cümleleriniz bizi incitti, ancak sizi yine de Bitlis'e bekleriz. Biz Bitlis'te yaşıyoruz ve Bitlis'te yaşamak çok güzel. Bitlis'imiz hala eşsiz, insanlarımız hala harika misafirperverdir” dedi.

ÖZÜR BEKLENEN TUNÇ SOYER'DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

Sivas ve Bitlis'ten gelen tepkiler üzerine Tunç Soyer, yeni bir açıklama yaptı. İşte Soyer'in Sivas ve Bitlis açıklamasının tam metni:

Sevgili Bitlisli, Sivaslı dostlarım…  Türkiye'nin her ilinin her yöresinin ayrı ayrı değerli ve benzersiz olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Her ilimiz kendi kadim ve doğal değerleri esas alınarak ve onları ön plana çıkartarak yönetilmeli ve tanıtılmalı. İzmir'in turizm potansiyeli ile ilgili kurduğum cümle ilimizin değerlerini anlatmakta nedenle yetersiz kaldığımızda dair bir öz eleştiriydi. Bitlis gibi, Sivas gibi İzmir'in olanaklarına sahip olmayan ve bütün zorluklara rağmen ileri gitmek için çabalayan kentlere göre çok daha avantajlı iken bunlar yokmuş gibi yaşanmasına dair bir özeleştiri yapmıştım. Kaldı ki özellikle Ahlat ve Adilcevaz’a defalarca gitmiş ‘Sakin Şehir’ olmaları için mücadele etmiş biri olarak, insanlarına, kültürüne, doğasına hayran olduğum bu şehre tepeden bakan küçümseyen bir ifade kullanmam söz konusu olamaz. Yanlış anlaşılmış olmak nedeniyle çok üzgünüm. Asla aklından geçmeyen bu yanlış anlaşılma nedeniyle sizleri incittiysem lütfen kusuruma bakmayın. Bir kenti başka kentlerle kıyaslamak ve farklı değerleri birbiri ile karşılaştırmak asla onayladığım bir yaklaşım değil. Sivas'ımızı Bitlis'imizi ve Türkiye'nin her bir köşesini tıpkı İzmir kadar seviyor ve aynı derecede değerli görüyorum. Konunun açıklığa kavuşması için bu açıklama yapmak zorunda hissettim. Saygılarımla

Yorumlar

Özcan kaya Acaba izmiride seferihisar gibimi turizim şehri yapacaksınız öyleise aman istemez kalsın.
Sivasli Tunç bey omrunuzde bir kere Sivas'à gittiniz mi acaba? Siz bence ilk başta şehrin pis kokusunu ulaşımını bi çözun o yere göğe koyamadiginiz memleketin eksiklerini bi giderin yolda insana saldıran insan görünümluleri bi toplayın sonra Sivas à laf edin lutfen