Tüketici güven endeksi azaldı

- Tüketici güven endeksi, kasımda geçen aya göre yüzde 6,9 azalış gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Tüketici güven endeksi azaldı

ANKARA (AA) - Tüketici güven endeksi, kasımda geçen aya göre yüzde 6,9 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, kasımda geçen aya göre yüzde 6,9 azalış gösterirken, ekimde 74,04 olan endeks değeri, bu ay 68,93 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 5,4 azalarak 89,01'e geriledi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının düşmesinden kaynaklandı.

- İşsiz sayısındaki beklenti

Ekim ayında 101,62 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 6,5 azalarak, kasımda 95,06 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 7,6 azaldı ve kasımda 71,3 oldu. Azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 12,7 azaldı. Ekimde 23,27 olan endeks, kasım ayında 20,33'e düştü. Söz konusu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

Yorumlar