TÜBA'nın GEBİP ve TEÇEP ödüllerinin sahipleri belirlendi

- TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar: - "Bu yıl GEBİP kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanı sayısı 404'e, TEÇEP kapsamında ödüllendirilen eser sayısı ise 186'ya çıktı" - "GEBİP ve TEÇEP ödülleri, önümüzdeki günlerde ilan edilecek Akademi Ödülleri ile Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek"

Google Haberlere Abone ol
TÜBA'nın GEBİP ve TEÇEP ödüllerinin sahipleri belirlendi

ANKARA (AA) - TÜBA'nın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllendirme Programı (GEBİP)​ ve Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı (TEÇEP) kapsamında ödül almaya hak kazananlar belirlendi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, yaptığı yazılı açıklamada, "GEBİP Ödülleri"nin, üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan ve Türkiye'de çalışan genç bilim insanlarını, araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalarını ülkede gerçekleştirmeye özendirmek, "TEÇEP Ödülleri"nin de Türk dilinde uluslararası standartlarda üniversite düzeyinde kitapların yazılmasını ya da yabancı bir dilden her alanda en iyi örneklerin düzgün, anlaşılır ve güzel Türkçe kullanılarak çevrilmesini özendirmek amacıyla her yıl verildiğini ifade etti.

TÜBA ödül törenlerinin, 2015'ten itibaren Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmasının, akademi ve bilim insanları için çok önemli olduğunun altını çizen Acar, himaye ve destekleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Acar, TÜBA'nın 2016 yılı GEBİP​ ve TEÇEP ödüllerini kazananlarının belirlendiğini, bu yıl GEBİP kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanı sayısının 404'e, TEÇEP kapsamında ödüllendirilen eser sayısının ise 186'ya çıktığını kaydetti. Akademi ödül programlarının bilim insanlarını teşvik ettiğine işaret eden Acar, bu programları geliştirerek sürdüreceklerini belirtti.

- "GEBİP kapsamına 31, TEÇEP kapsamında 6 ödül"

GEBİP kapsamında bu yıl doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında 31 üstün başarılı genç bilim insanının ödül almaya hak kazandığını bildiren Acar, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca 6 bin liralık ek destek sağlayacaklarına dikkati çekti.

Acar, TEÇEP kapsamında ise doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanındaki eserlerin incelenmesi sonucunda mühendislik ve sosyal bilimler alanından 2 eserin "Telif ve Çeviri Eser Ödülü"ne, 4 eserin de "Telif ve Çeviri Kayda Değer Eser Ödülü"ne (mansiyon) layık görüldüğünü kaydederek, bu yıl için telif eser ödülünün 20 bin lira, çeviri eser ödülünün 12 bin 500 lira, kayda değer telif eser ödülünün 7 bin lira, kayda değer çeviri eser ödülünün 4 bin lira olarak belirlendiğini aktardı.

Acar, "GEBİP ve TEÇEP ödülleri, önümüzdeki günlerde ilan edilecek Akademi Ödülleri ile Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. 2017 ödülleri için de önümüzdeki günlerde çağrıya çıkılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Ödül almaya hak kazananlar ve eserleri, http://www.tuba.gov.tr adresinden açıklandı.

Yorumlar