TSK'ya Libya çıkartması için talimat verildi

 BAE, İsrail, Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya'nın desteklediği Halife Hafter, Libya'da tanınan tek meşru güç olan Ulusal Mutabakat Hükümetine karşı saldırılarını arttırdı. Türkiye, UMH ile imzaladığı anlaşma gereği askeri destek gönderebilir.

Google Haberlere Abone ol
TSK'ya Libya çıkartması için talimat verildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Libya'nın tek meşru hükümeti olan Ulusal Mutabakat Hükümetine yardım etmeye hazırlanıyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yardım için resmi talepte bulunup bulunmadığı henüz bilinmiyor ancak TSK'ya her an intikal yapılacakmış gibi hazırlıklı olunması için talimat verildi. TSK ise Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin her an yardım talebinde bulunacağını göz önünde bulundurarak zırhlı araç, tank, savai gemileri ve İHA'ları hazırda tutuyor. 
 
Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz es-Sarrac hükümetinden resmi yardım talebi gelmiş gibi yürütülen hazırlıklar kapsamında uçak ve helikopterlerde uçuşa hazır halde bekletiliyor. Olası bir çıkartma harekatında öncelikle bölgeye personel, zırhlı araç ve mühimmat takviyesi yapılacak.
 
 DOHA’DA BİRARAYA GELDİLER
 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Katar’ın başkenti Doha’da biraraya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz es-Sarrac ile bir araya geldi. Sarrac’ın görüşme sırasında Türkiye’den asker talebini yazılı olarak sunup sunmadığı henüz bilinmesede varsa bu talebin, uluslararası kamuoyuna Libya’ya yönelik askeri intikalin başlamasıyla birlikte duyurulması da olasılıklar arasında görünüyor. Daha önce katıldığı bir etkinlikte soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hafter ve milislerinin saldırısı altında bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden talep gelmesi halinde Türk askerinin Libya’ya sevk edilebileceğini açıklamıştı.

MECLİS'TE OYLANACAK

Doğu Akdeniz'de Libya ile stratejik bir adım atarak deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatı imzalayan Türkiye aynı zamanda Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre, Libya'nın hafter güçlerine karşı ihtiyacı olması halinde Türkiye bölgeye personel ve askeri malzeme gönderecek. İki ülke arasında varılan anlaşma Önceki gün TBMM'ye sunuldu. Dışişleri Komisyonu'nda bugün onaylanması beklenen anlaşma daha sonra Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

İŞTE O MADDELER

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan güvenlik ve askeri eğitimin yer aldığı mutabakat metninde işbirliği alanları özetle şöyle sıralandı: “Ortak tatbikatlara katılım, terörizm ve yasa dışı göç ile mücadele, istihbarat değişimi ve operasyonel işbirliği, askeri tıp ve sağlık hizmetleri, barış koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları, askeri tarih, arşiv, yayım ve müzecilik, denizde durumsal farkındalık alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımı, lojistik ve hibe paylaşımı, talep halinde müşterek savunma ve güvenlik iş birliği ofisi kurulması, askeri hukuk konusunda bilgi paylaşımı.”

Yorumlar

işin gerçeği ne işAllah oyuna gelmiyor kendimiz ve libya halkı için savaş veriyoruzdur ama umutlu değilim karşıdakiler kazanması için savaşıyoruz gibi neden hala kontrolü natoda olan türk ordusu bağımsız karar alacağını zannetmiyoruz.