Trump'ın Başekonomi Danışmanı Cohn:

- "İstihdam raporuna bir bütün olarak baktığınızda pek çok olumlu bilgi var. İşsizlik oranı yüzde 4,5'e geriledi. Dahası benim ve Başkan Trump'ın çok önem verdiği geniş kapsamlı işsizlik göstergesi U6, çok uzun süredir ilk defa yüzde 9'un altına indi" - "En önemli şey vergi reformunu tamamlamamız ve bunu bu yıl içinde başaracağız" - "Ekonomik büyüme konusunda çok çok endişeliyiz"

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın Başekonomi Danışmanı Cohn:

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın Başekonomi Danışmanı Gary Cohn, bugün açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin sadece bir ayı yansıttığını belirterek, "Rapora bir bütün olarak baktığınızda pek çok olumlu bilgi var" dedi.

Cohn, Fox Business'a verdiği mülakatta, Amerikan ekonomisine ve Trump yönetiminin önceliklerine yönelik soruları yanıtladı.

Bu sabah açıklanan istihdam raporunda sadece zayıf tarım dışı istihdam artışına odaklanılmaması gerektiğini savunan Cohn, "İstihdam raporuna bir bütün olarak baktığınızda pek çok olumlu bilgi var. İşsizlik oranı yüzde 4,5'e geriledi. Dahası benim ve Başkan Trump'ın çok önem verdiği geniş kapsamlı işsizlik göstergesi U6, çok uzun süredir ilk defa yüzde 9'un altına indi. Dolayısıyla, birçok Amerikalının yeniden iş gücüne döndüğünü ve yaratılan iş imkanlarını değerlendirdiğini görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Cohn, ayrıca raporun sadece bir aylık bir dönemi yansıttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Daha fazla istihdam yaratıldığını görmek isteriz ancak bu raporun sadece bir aylık olduğunu unutmamalıyız. Geçen ay rakamlar beklentileri aştığında da sadece bir aylık olduğunu söylemiştim."

- " Vergi reformunu bu yıl başaracağız"

Ulusal Ekonomi Konseyi'nin liderliğini yapan Cohn, ayrıca Trump yönetiminin büyümeyi hızlandırmanın yollarını aradığını dile getirdi.

Yıllık yüzde 2 civarında seyreden büyümeden endişe duyduklarını belirten Cohn, "Ekonomik büyüme konusunda çok çok endişeliyiz" dedi.

Cohn, ekonomiyi daha canlandırmak için vergi reformunun bir numaralı öncelikleri olduğunu anlatırken, "En önemli şey vergi reformunu tamamlamamız ve bunu bu yıl içinde başaracağız. Benim için bir numaralı öncelik olan vergi reformu ve elimizden geldiğince sıkı çalışıyoruz. Başkan Trump da her gün çalışmaların nasıl gittiğini soruyor. Vergi reformu şu an onun içinde iç politikadaki en öncelikli konu." diye konuştu.

- İstihdam artışı hayal kırıklığı yarattı

ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı istihdam raporuna göre, ülkede tarım harici sektörler martta sadece 98 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikası açısından önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 180 bin seviyesindeydi. Beklentinin ancak yarısına yakın gelen tarım dışı istihdam verisi, böylece son bir yılın en düşük seviyelerinden birini kaydederek yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Öte yandan, ABD'de işsizlik oranı mart ayında yüzde 4,5 ile yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yorumlar