Trump'tan Yahudilere: Acımasız katillersiniz

Seçim kampanyaları kapsamında mitinlerine devam eden mevcut ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı bir mitingde Yahudilere yönelik şakayla karışık "Sizler acımasız katillersiniz. Hiç iyi insanlar da değilsiniz ama bana oy vermek zorundasınız. Başka seçeneğiniz yok” dedi. Trump'ın sözlerine Yahudilerden yanıt gelmemesi ise şaşırttı.

Google Haberlere Abone ol
Trump'tan Yahudilere: Acımasız katillersiniz

ABD, 2020 yılında yapılacak olan başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Mevcut ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerde yarışacak adaylar arasında yer alıyor. 

Trump, ülke genelinde devam eden seçim kampanyalarına katılarak burada konuşmalar yapıyor ve yeni dönem için vaatlerini sıralıyor.

Son olarak İsrail Amerikan Konseyi Zirvesine katılan Trump, burada seçim propagandası yürütmüş ve konuşması sırasında Yahudileri hedef almıştı. 

Cumartesi günü İsrail Amerikan Konseyi'nin Florida'daki yıllık konferansına katılan Trump, Yahudiler için şakayla karışık "Paragöz" ve "Acımasız katil" tanımlaması yaptı.

Seçimler sırasında kendisine en büyük mali desteği veren kumarhaneler kralı Yahudi Sheldon Adelson ile birlikte alan gelen Trump, burada yaptığı konuşma ile bir anda dikkatleri Yahudi toplumuna çevirdi.

Resmen Yahudilere hakaret eden Trump'a bu sözlerinden sonra salonda gülme ve alkış seslerinin gelmesi de dikkat çekti. Öte yandan ülkenin en büyük eyaletlerinden biri olan Florida, ABD başkanlık seçimlerinde belirleyici eyaletlerden biri konumunda bulunuyor.

"PARADAN BAŞKA BİRŞEY BİLMEZSİNİZ"

İsrail'in en yakın dostu olduğunu sık sık dile getiren ve eylemleri ile bunu destekleyen Trump, İsrail'e karşı eleştirileri tiye aldı. ABD halkının İsrail’i daha çok sevmesini sağlamak zorunda olduklarını söyleyerek İsrail'e yönelik eleştirileri tiye alan Trump, "Çünkü onlar harikalar ancak İsrail’i yeterince sevmeyen Yahudi insanlarımız var" dedi. Yahudilerin malvarlıklarına değinen değinen Trump, şakayla karışık 'Yahudilerin gözü paradan başka şey görmez' tarzı kalıplar kullandı.

İYİ İNSANLAR DEĞİLSİNİZ

Açıklamaları çokça konuşulan ABD Başkanı Trump, Yahudiler için "Birçoğunuz emlak işinde ve sizi iyi tanıyorum. Sizler acımasız katillersiniz." dedi.

Alandakilere "Hiç iyi insanlar da değilsiniz ama bana oy vermek zorundasınız. Başka seçeneğiniz yok." dedi.

En yakında rakibi Elizabeth Warren için "Pocahontas" benzetmesi yapan Trump, "Pocahontasiçin oy kullanmayacaksınız, size bunu söyleyebilirim. Servet vergisine oy verecek değilsiniz. Benden hoşlanmasanız bile, ki biliyorum buradaki bazıları hiç hoşlanmıyor. Aslında bazıları da benim hiç hoşuma gitmiyor. Her neyse, yine de benim en büyük destekçilerim olacaksınız, çünkü onlar kazanırlarsa hepiniz 15 dakika içinde işsiz kalırsınız. Bu nedenle buna çok zaman harcamak zorunda değilim" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DEN SIFIR TEPKİ

Salonda kahkaha ve alkış alan Trump'ın sözlerinin ardından salondakiler "Dört yıl daha" sloganları attı.

Öte yandan Trump'ın sözlerine İsrail'de başta Başbakan Binyamin Netanyahu olmak üzere siyasi kanadın hiçbir temsilcisinden tepki gelmemesi dikkat çekti. Bunda Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" kabul etmesinin ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ni ilhak kararını onaylamasının etkili olduğu iddia edildi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

Trump’ın ifadeleri salonda gülüşmelere yol açıp ‘esprili’ bulunsa da sosyal medyada kimileri bunun ‘anti-semitik’ olduğunu savunarak “İşte bu yüzden Amerikalı Yahudiler Trump’a değil Demokratlara oy veriyor” dedi. Amerikan Yahudi Komitesi de Trump’ın açıklamalarını ‘komik’ bulmayarak tepki gösterdi ve ‘hitabetini değiştirme’ çağrısında bulundu. Komite, Twitter hesabından “İsrail’e olan desteğinizi takdir ettiğimizden, Amerika’daki Yahudi seçmenlere hitap etmenin, yaptığınız para referanslı çirkin klişeleri beslemekten daha iyi bir yolu olması gerektiğiniz düşünüyoruz” dedi.

Yorumlar