Trump'tan İran'a tehdit: Bedel ödeyecekler

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği'nin protestocular tarafından işgal edilmesi ve içerideki eşyaların talan edilmesinin ardından konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran'ı sorumlu tuttu.

Google Haberlere Abone ol
Trump'tan İran'a tehdit: Bedel ödeyecekler

Irak'taki ABD elçiliğinin saldırıya uğramasının ardından konuşan ABD Başkanı Donald Trump olaylardan sorumlu tuttuğu İran'ı vurmakla tehdit etti. Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Trump, ABD'nin Bağdat'taki büyükelçiliğinin güvende olduğunu ve birçok Amerikan askerinin bölgeye nakledildiğini söyledi.

"ZARARDAN TAMAMEN İRAN SORUMLU TUTULACAKTIR"

Irak Cumhurbaşkanı Behrem Salih ile Başbakanı Adil Abdülmehdi'ye, ABD'nin çağrısına hızlı bir şekilde yanıt verdikleri için teşekkür eeden ABD Başkanı Trump, olaylardan sorumlu tuttuğu İran'ı açık bir şekilde hedef aldı. Irak'taki herhangi ABD tesisindeki herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran'ın sorumlu tutulacağını belirten ABD Başkanı, "O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir." ifadelerini kullandı.

Irak'ta yaşanan durumun, 2012 yılında Libya'nın Bingazi şehrindeki Amerikan elçiliğinde yaşanan durumun tam tersi olduğunu savundu.

IRAK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Bağdat'ta yaşanan olaylarından ardından Irak Başbakanı Abdülmehdi'yi arayan ABD Başkanı Trump, Amerikan vatandaşlarının ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini söylemişti.

ABD, HAŞDİ ŞABİ'Yİ VURMUŞTU

Şii destekli milislerden olan Ketaib Hizbullah örgütü Irak'ın Kerkük bölgesinde bulunan koalisyon güçlerine saldırı düzenlemiş hemen ardından ABD, Hizbullah Tugaylarına ait Irak ve Suriye'deki 5 hedefi vurarak yanıt vermişti. Hizbullah Tugaylarının düzenlediği saldırıda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, 4 Amerikan askerinin yanı sıra 2 Irak askeri de yaralanmıştı. Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı, karşılık vermek için harekete geçmişti.

28 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını açıklamıştı. Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını bildirmişti.

MİLİS OLUŞUMLARDAN BİRİ

Hizbullah Tugayları ya da "Irak Hizbullahı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

Yorumlar