Trump'ın Esed tepkisi bu kez sert oldu

Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta'da bütün dünyanın gözleri önünde kimyasal saldırı düzenlemesi ABD'den bu kez sert tepki aldı. ABD Başkanı Trump Esed'e 'hayvan' dedi. Trump'ın bu tepkisi üzerine gözler saldırı ihtimaline çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın Esed tepkisi bu kez sert oldu

Suriye rejiminin dünyanın gözleri önünde Doğu Guta'da kimyasal saldırı düzenlemesine tepkiler yükseliyor. Türkiye ve ABD'den birbirine benzer, "Esed bedelini ödeyecek" şeklinde açıklamalar geldi.

Suriye'de meydana gelen kimyasal saldırıya bir tepki de ABD Başkanı Donald Trump'tan geldi. Duma'daki saldırının ardından Twitter'dan açıklama yapan Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in büyük bedel ödeyeceğini söyledi. Trump, Esed için "hayvan" ifadesini kullanırken Rusya ve İran'ı da Şam yönetimine verdikleri destek için kimyasal saldırıda sorumluluk sahibi olmakla suçladı.

OBAMA'YA GÖNDERME

2013 Eylül'ünde kimyasal silah kullanımının uluslararası yasalarla yasaklandığını vurgulayan ABD Başkanı Obama, "Kimyasal silah kullanımıyla ilgili kırmızı çizgiyi ben değil, dünya belirlemiş" sözlerini kullanmıştı. Bu sözüne atıfta bulunan Trump bir twet daha yayınladı.

"Eğer Obama söz verdiği kırmızı çizgiyi geçseydi Suriye felaketi uzun zaman önce biterdi ve hayvan Esed de tarihe karışırdı"

TÜRKİYE'DEN DE SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'nin Doğu Guta bölgesine bağlı Duma'da Beşşar Esad rejimi tarafından gerçekleştirilen ve aralarında kadınlar ile çocukların da bulunduğu 200'den fazla sivilin ölümüne neden olan kimyasal saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Kalın açıklamasında, "Rejim üzerinde etkisi olan ülkeler gerekli adımları atmalı. Suriye rejimi saldırılar için hesap vermelidir. Bu saldırıların kabul edilmesi mümkün değildir" ifadelerine yer verdi.

EN AZ 78 KİŞİ ZEHİRLENEREK ÖLDÜ

Beşşar Esed rejiminin, abluka altında tuttuğu Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında ölen sivillerin sayısı 78'e yükseldi. Doğu Gutalı Doktor Suleman Kakeh ve Doktor Ayman Arbash'in imzasını taşıyan bugün tarihli özel raporda, dünkü saldırılarda ölen sivil sayısının 78'e ulaştığı bildirildi. Kimyasal silah saldırısında ilişkin bölgeden gelen görüntülerde, çoğu gözü açık ölen sivillerde kanama olmadığı, ağız ve burun kısımlarında boğulmadan kaynaklı beyaz köpük bulunduğu dikkati çekti.

Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki Duma'ya önceki gün yeniden yoğun saldırı başlatan rejim güçleri, 19 Mart'ta da buraya klor içerikli kimyasal saldırı düzenlemişti. Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 4 Nisan tarihinde yayımladığı raporda, Esed rejiminin, Suriye'de iç savaşın başlamasından buna yana 214, Han Şeyhun katliamından sonra da 11 kez kimyasal silah saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta Duma'da halihazırda 100 bin kişi abluka altında yaşıyor.​

İSTANBUL'DA DOĞU GUTA PROTESTOSU

Suriye Dernekler Platformu üyesi bir grup, Suriye rejiminin Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırıları protesto etti. Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan gruptakiler ellerinde, "Dik Dur Eğilme Türkiye Bizimle", "Guta'daki Suriyeli çocukları ve kadınları kurtarın" yazılı dövizler taşıyarak, tekbir getirdi. Arapça ezgiler söyleyen grup, "Özgür Suriye" sloganları atarak Türkiye ve Suriye bayrakları açtı. Daha sonra Suriye'de ölenler için dua edildi. Gruptakiler, açıklamanın ardından, ellerindeki bayraklarla sloganlar eşliğinde bir süre yürüdükten sonra dağıldı.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Suriye Türkmen Meclisi, Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta'ya düzenlediği kimyasal silah saldırısını "soykırım" olarak nitelendirerek, uluslararası toplumu sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti. Suriye Türkmen Meclisi, Beşşar Esed rejiminin dün akşam saatlerinde Doğu Guta'nın Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye Türkmen Meclisi, tüm dünyayı, Guta'da yaşanan insanlık dışı katliamlar karşısında, sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeye davet etmektedir." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, rejiminin kimyasal silah saldırısı "soykırım" olarak nitelendirilirken, rejimin sivillere karşı kimyasal silahlar kullanılmasına rağmen uluslararası kurumların çalışmasını engelleyenlerin, Esed rejimi ve destekçilerinin Doğu Guta'daki sivillerin katletmesinde suç ortağı olduğu vurgulandı.

"7 Nisan 2018 Suriye ve hatta dünya tarihine kapkara bir sayfa olarak geçecektir." sözlerine yer verilen açıklamada, "Suriye Türkmen Meclisi, katilleri cezalandırarak parmaklıklar ardına gönderecek, adaleti tecelli ettirecek her türlü adımın parçası olmuş ve olmaya da devam edecektir." ifadesi kullanıldı.

ABD DIŞİŞLERİNDEN DOĞU GUTA AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye'de Esed rejiminin Duma'da zehirli gaz içerikli kimyasal silah saldırısı düzenlemesine ilişkin, "Eğer bu dehşet verici haberler doğrulanırsa acil bir şekilde uluslararası toplumun cevabını gerektirir." dedi. Bakanlık Sözcüsü Nauert, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukası altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesine zehirli gaz içerikli kimyasal silah saldırısı yapılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Nauert, "7 Nisan'da yeniden kimyasal silah kullanıldığı yönündeki haberleri yakından takip ediyoruz. Eğer bu dehşet verici haberler doğrulanırsa acil bir şekilde uluslararası toplumun cevabını gerektirir." ifadesini kullandı. ABD'nin Suriye'de kimyasal silah kullananları sorumlu tutmak için çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Nauert, Suriye'de Esed rejiminin daha önce de kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına dikkati çekti.

Nauert, açıklamasına şöyle devam etti: "Esed rejimi ve destekçileri benzeri saldırılarının tekrarlanmaması adına bir an önce sorumlu tutulmalıdır. Rusya, rejime verdiği sonsuz destekle bu dehşet saldırılardan, sivillerin hedef alınmasından ve Suriye'nin en çaresiz halkına karşı kimyasal silah kullanılmasından pay sahibidir. Rusya, müttefiki Suriye'yi koruyarak Birleşmiş Milletler garantörü olarak verdiği teminatları yerine getirememiştir. Rusya, BM Güvenlik Konseyi ve Kimyasal Silahlar Anlaşması'na ihanet etmiştir." Sözcü Nauert, ABD'nin, Rusya'ya Esed rejimine verdiği tam desteği bir an önce sona erdirmesi çağrısı yaptığını bildirdi.

Yorumlar

ihsan hani abd fransa şamı vuracaktı gaz kullnılşırsa sahteka ryalancılar