Trump'a 'PKK liderlerini Türkiye'ye ver' önerisi

Obama döneminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Trump'a sunduğu Suriye-Irak önerisinde PKK yöneticilerinin Kandil'de bulunarak Türkiye'ye teslim edilmesinde yardımcı olmasını önerdi. Blinken, bu yolla Türkiye'nin yeniden kazanılacağını savundu.

Google Haberlere Abone ol
Trump'a 'PKK liderlerini Türkiye'ye ver' önerisi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Suriye'deki iç savaş ile ardından ortaya DAEŞ nedeniyle gerilen Türkiye-ABD arasındaki ilişkileri yeni başkan Donald Trump döneminde de hala rayına oturmazken, önceki yönetimde yer alan yetkililerden birinden ilginç öneriler geldi. Obama döneminde yapılan yanlışların düzeltilmesini öngören yeni önerilerde, DAEŞ bahanesiyle işbirliğine gidilen YPG-PKK'dan uzak durulması tavsiye edilirken, PKK'nın Kandil'deki yöneticilerinin de bulunmasında yardımcı olunması önerildi. 

DAEŞ bahanesiyle "PYD'yi güçlendirme" projesinin mimarlarından Antony Blinken, ABD başkanı Trump'ın kabul edebileceği yeni önerilerle gündemde. Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Antony Blinken, New York Times için kaleme aldığı makalede ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’a, PYD'yi PKK'dan uzaklaştırmak ve Türkiye'yi yeniden kazanmak için bir plan sundu. Blinken'in sunduğu önerilerde şunlar yer alıyordu; "YPG'ye verdiğimiz her destek sadece Rakka operasyonuyla kısıtlanmalı. Amerikan özel kuvvetleri, SDG’nin kendisine sağlanan kaynakları sadece Rakka için kullandığından emin olmalı. Bu silahlar Türkiye’ye karşı kullanılmamalı." şeklinde ifadeler yer verdi.

YPG KORİDORU ENGELLENMELİ

Trump'ın ilk olarak önceliğinin DEAŞ olması gerektiğini belirten Blinken, YPG'nin de PKK ile bağının kesilmesi gerektiğine vurgu yaptı. YGP'nin Rakka'ya yoğunlaşması Türkiye- Suriye sınırından uzak durması anlamına geldiğini de ifade eden eski Dışişleri Bakan Yardımcısı, YPG koridorunun engellenmesi gerektiğini yazdı.

KANDİL'DEKİ YÖNETİCİLER TÜRKİYE'YE VERİLMELİ

Blinken, Suriye Kürtlerinden önce Türkiye'nin DEAŞ'dan kurtulmak için El- Bab'a girdiğini ve ABD'nin bunu desteklemesi gerektiğini de belirtirken, Türkiye’nin PKK ile mücadelesine ABD’nin desteğini iki katına çıkarması gerektiğini ifade etti.
Buna göre ABD, Irak’taki Kandil dağlarında saklanan örgüt liderlerinin bulunmasında yardımcı olmalı...

Yorumlar