Trump 'akıl hocası Bannon'u Çin'e feda etti

ABD Başkanı Donald Trump'ın Başstratejisti Steve Bannon'ın, Ulusal Güvenlik Konseyindeki görevine son verildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Trump 'akıl hocası Bannon'u Çin'e feda etti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD Başkanı Trump'ın akıl hocası ve baş stratejisti olarak bilinen Steve Bannon, Çin Devlet Başkanı Şi'nin ziyaretinden bir gün önce koltuğunu kaybetti. Bannon, ABD'nin Çin ile savaşacağını, başka seçeneğin olmadığını söylemişti. Bannon, Trump henüz başkanlık koltuğua oturmadan bir radyo programında yaptığı konuşmada, ABD ile Çin arasında Güney Çin Denizi gerginliği nedeniyle eninde sonunda savaş çıkacağını belirterek, muhtemelen de 5-10 yıl içinde savaşan gerçekleşeceğini savunmuştu. 

ABD Başkanı Trump ise muhtemelen akıl hocası Bannon'un etkisinde kalarak, başkanlık koltuğuna oturur oturmaz Çin ile gerginliğe neden olan eylemlerde bulunmuştu. Trump ilk olarak, "Tek Çin Politikası"na saygılı bir politika zileyen Amerikan yönetimlerinin aksine bir harekette bulunarak Tayvan lideriyle telefonda görüşmüştü. Trump'ın bu davranışı iki ülke arasında gerilime neden olmuştu. 

ÇİN DEVLET BAŞKANININ ABD ZİYARETİNDEN BİR GÜN ÖNCE

Bannon'ın görevden alınmasının zamanlaması dikkat çekti. Zira Çin Devlet Başkanı Şi yarın ABD Başkanı Trump'ın davetlisi olarak Beyaz Saray'da ağırlanacak. Şi'nin ziyaretinden hemen önce yapılan görevden almanın Çin ile ilişkileri yumuşatma, gerilimi sonlandırma hamlesi olarak tahmin ediliyor. 

RUSYA İLE DE GERİLİMİ BİTİRME ÇABASI

Öte yandan Trump yönetimi Rusya ile de ilişkilere yeni bir boyut kazandırmak için girişimlere başladı bile. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson önümüzdeki günlerde Rusya'ya giderek mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelecek. Tillerson'un Putin ile arasının çok iyi olduğu daha önce kamuoyuna yansımıştı. Ziyaret sırasında ikilinin de bir araya gelmesi bekleniyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tillerson'ın 11-12 Nisan'da Moskova'ya yapacağı ziyarette, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşeceği belirtildi. Açıklamada, Lavrov-Tillerson görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra, DEAŞ başta olmak üzere uluslararası terörizmle mücadele, Suriye krizi, İsrail-Filistin sorunu, Yemen, Libya ve Afganistan ile Ukrayna'daki son gelişmelerin değerlendirilmesinin beklendiği ifade edildi. Önceki Washington yönetiminin tutumu nedeniyle son yıllarda Rusya-Amerika ilişkilerinin derin bir krize girdiği kaydedilen açıklamada, "Yeni ABD yönetiminin bu durumu değiştirmek istediği yönündeki açıklamalarını olumlu karşılıyoruz. ABD ile karşılıklı saygı, eşitlik, birbirinin çıkarlarına saygı ve iç işlerine karışmama prensipleri temelinde iş birliğine hazırız. Tillerson'ın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin ve karşılıklı anlayışın gelişmesine katkı sağlamasını umut ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar