Trafik sigortası sel hasarını öder mi?

Trafik sigortası sel, yangın ve doğal afet hasarını öder mi yoksa ödemez mi soruları son günlerde dört bir yanında yangın, sel ve doğal afetlerle çevrilen Türkiye'de merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Trafik sigortası sel hasarını öder mi?

Trafik sigortası sel hasarını karşılar mı ya da trafik sigortası yangın, doğal afetlerde zarar gören araçların hasarını karşılıyor mu? Bu ve benzeri sorular son günlerde doğal afetlerle mücadele eden Türkiye'de birçok vatandaşın aracı da hasar gördüğü için merakla dile getiriliyor. 

Trafik sigortası sel hasarını öder mi
Trafik sigortası sel hasarını öder mi

 

Yangınlarda, sellerde veya heyelanlarda araçları zarar gören vatandaşlara devlet gereken yardımları yapıyor; ancak araç sahibi ya da lüks araç sahibi bazı vatandaşların talepleri bazen devlet tarafından karışlanmayabiliyor. Bu nedenle de mağdur vatandaşlar hasarı karşılamak için çareler arıyor. Özellikle de maddi durumu o anda müsait olmayanların imdadına daha önce yapılan sigortalar yetişiyor; ancak burada hangi sigortanın yapıldığı çok önemli. 

Trafik sigortası sel hasarını öder mi
Trafik sigortası sel hasarını öder mi

 

Normal şartlarda ister sel olsun, ister başka afet; konutu, aracı, işyeri sigortalı olup da zarar görenler, sigorta şirketlerine başvurur. Şirketler hasar tespit çalışmasını başlatır ve sigortalılara zararları ödenir.

Felaketin yaşandığı ilin valiliği ise Sigorta Şirketleri Birliği"ne resmi bir yazı göndererek, kimlerin sigortalı olduğunu ve sigortadan bu kişilere ne kadar hasar ödemesi yapıldığının listesini ister.

Trafik sigortası sel hasarını öder mi
Caption

 

Sonrasında valilik, sigortası olmayanlara ya da sigortadan bir nedenden dolayı eksik para alanlara devlet yardımı yapar.

Böylece de selde zarar gören vatandaşın mağduriyeti gerek devlet eliyle gerekse de sigorta sistemi ile bir şekilde giderilir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; yapılan sigortanın ne olduğudur. 

Toplumumuzda hala sigortaların türleri ve farkları konusunda yeterli derecede bilinç oluşmuş değil. 

Trafik sigortası sel hasarını öder mi
Trafik sigortası sel hasarını öder mi

 

DASK, deprem, zorunlu deprem, trafik, kasko, hayat, emeklilik, BES ve daha birçok sigorta türü var. 

Yangınlarda, depremlerde, sel ve heyelan gibi doğal afetlerde hasar karşılayan sigorta türleri de bunlardan biridir. 

Evler için bu sigorta türü; DASK ve zorunlu deprem sigortasıdır. 

Araçlar için ise kasko sigortasıdır. Kasko yaptıranlar araçlarının hasarını rahatlıkla yangın, sel ve heyelan gibi durumlarda onarabiliyor ya da pert olmuşsa yenisi ile değiştirebiliyor. 

Ancak sadece trafik sigortası yaptıranlar bu imkandan yararlanamıyor; çünkü adı üzerinde bu sigorta türü sadece, trafikte meydana gelen kazalarda, karşı tarafından hasarını, zararını ödeyebilmek için kullanılır. Sadece bazı sigorta şirketlerinde mini onarım gibi imkanlar da sunulabiliyor.


 

Yorumlar