Tosyalı Holding kimin, sahibi kimdir?

Tosyalı Holding kimin, sahibi kimdir, kim tarafından, ne zaman ve nerede kuruldu? Tosyalı Holding hangi alanda faaliyet gösteriyor, yaptığı işler arasında neler var, sahibi nerelidir, asıl mesleği nedir gibi sorular bu aralar sıklıkla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Tosyalı Holding kimin, sahibi kimdir?

Tosyalı Holding kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman nerede kuruldu soruları BMC'nin ortaklık yapısında yaşanan değişim sonrasında gündeme geldi. Peki, Tosyalı Holding'in sahibi kimdir, Tosyalı Holding kimin? Açık adı “British Motor Company” olan ve 1964 yılında kurulan BMC'nin en büyük hissedarı Tosya Holding oldu. 

Tosyalı Holding kimin, sahibi kimdir?
Tosyalı Holding Patronu Fuat Tosyalı

 

BMC'ye talip olan Fuat Tosyalı, bir süredir Sancak ve Öztürk aileleriyle görüşmelerini sürdürüyordu.  

Ticaret Sicili Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, Sancak ve Öztürk ailelerinin toplam 50,1'lik hissesi Tosyalı Holding'e geçti. Satış bedeli ise iddiaya göre 480 milyon dolar oldu. Sancak ve Öztürk ailelerinin hiçbir hissesi kalmazken BMC'nin büyük hissedarı Tosya Holding oldu.

Ethem Sancak'ın yerine BMC Yönetim Kurulu Başkanlığı'na da 22 Temmuz 2023’e kadar, aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu üyeliği yapan Fuat Tosyalı seçildi. Tosyalı Holding İç Denetim Müdürü Mustafa Ekrem Altınözlü ise Metro Turizm'in imtiyaz sahibi Rizeli iş adamı Galip Öztürk'ün kardeşi Talip Öztürk’ün yerine, Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi.

BMC’nin yüzde 49,9’unu 2014 yılında 300 milyon dolara alan Katar ortakların yönetimdeki yeri değişmedi. 10 kişiden oluşan yönetim kurulunda 5 Katarlı yönetici yer almaya devam etti. Nisan 2018’de Altay Tankı ihalesini alan BMC’ye Sakarya’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Tank-Palet Fabrikası 50 milyon dolar yatırım şartıyla 25 yıllığına tahsis edilmişti.

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden olan BMC, Çukurova Holding'in Interbank’tan kaynaklanan borçları nedeniyle Mayıs 2013’te Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçti.

Ethem Sancak ise 2014’te TMSF'den BMC’nin tamamını 751 milyon TL’ye satın aldı. Sancak ailesi satın alma işleminin hemen ardından şirketin yüzde 49,9'unu 300 milyon dolar bedelle Katar ordusuna devrederek BMC'ye ortak etti.

Ethem Sancak daha sonra, elinde kalan hisselerin yüzde 25,1’ini 2019’da Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’e sattı. Böylece BMC hisselerin yüzde 25'lik kısmı Sancak ailesinde kalmıştı.

Tosyalı Holding'in sahibi Fuat Tosyalı'dır. 

FUAT TOSYALI KİMDİR?

Fuat Tosyalı, Tosyalı Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. Fuat Tosyalı bünyesinde 15 iştiraki, 20'yi aşkın dev tesis bulunduran, 3 farklı kıtada üretim yapan ve 10 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye'nin global demir-çelik şirketinin kurucusu ve başkanıdır.

Fuat Tosyalı, 1961 yılında Hatay’da doğdu.

Babası Şerif Tosyalı’nın 1952 yılında 9 metrekare bir dükkânda başlattığı ticaret hayatına, 1967’de ilköğretim döneminde çıraklık olarak katıldı.

Fuat Tosyalı, vizyoner kimliği ve daima yeniliklerin peşinden koşan kişiliğiyle Tosyalı Holding’i bu gün 3 farklı kıta da üretim yapan, 80’i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren 10 binden fazla kişiye istihdam sağlayan bir global demir-çelik devine dönüştürdü.

İş hayatındaki cesareti ve sağlam öngörüleriyle, "En etkin 50 iş adamı sıralamasında 2'nciliğe yerleşen Fuat Tosyalı, hayırseverliği İle Türkiye'nin "En Gönlü Zengin" listesinde 4'üncü sırada yer alıyor.

Tosyalı Holding bünyesindeki görevinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Üyeliği.

Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanlığı görevlerini de başarıyla sürdürüyor.


 

Yorumlar

Remzi küçükateş Ersan end mak san tic ltd ÖNCELİKLE İŞLERİNİZDE BAŞARILAR DİLERİZ FİRMAMIZ TOSÇELİK FİRMAMIZA HİZMET ETMEKTEN MUTLULUK DUYMAKTADIR SAYGILARIMIZLA