Hakiki Tosun Paşa gerçekte kimdir? Tosun Paşa tarihte kimdi?

Tosun Paşa filminde Kemal Sunal'ın canlandırdığı Tosun Paşa karakteri aslında kimdir? sorusu her Tosun Paşa filmi ekranlara geldiğinde araştırılıyor. Peki, kimdir bu Tosun Paşa gerçekten yaşadı mı? Gerçek hayat hikayesi nasıldır?

Google Haberlere Abone ol
Hakiki Tosun Paşa gerçekte kimdir? Tarihte kimdir?

Hakiki Tosun Paşa gerçek tarihte kimdi? Tosun Paşa filminde herkesin sevdiği bir karakter olarak Kemal Sunal'ın canlandırmasıyla karşımıza çıkan Tosun Paşa kimdir sorusu son günler en sık arananları yerini aldı. 

HAKİKİ TOSUN PAŞA KİMDİR?

Gerçek adı Ahmet Tosun Paşa olan Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğludur. Net tarihi bilinmesede 1793 yılında Kavala çevresinde dünyaya geldiği belirtiliyor. 

Mehmed Ali Paşa, Fransızların Mısır'a saldırıları üzerine destek için gönderilen askerlerin arasında 1801'de Mısır'a ayak bastı. O sırada ileride "Tosun Paşa" ismiyle anılacak olan Ahmed Tosun ve Ağabeyi İbrahim hala Kavala'da henüz yetişme devrelerinde idiler.

1805 yılında Mısır'a vali olarak atanan Mehmed Ali Paşa'nın ilk işlerinden biri çocukları Ahmet Tosun ile İbrahim'i yanına aldırarak eğitimlerine devam etmek oldu. 

Mehmed Ali Paşa oğlu Ahmed Tosun'un o sıralarda 12 yaşında olmasına aldırmayarak askeri eğitimlere tabi tuttu. Tabi ağabeyi İbrahim'de eğitimlerden geçiyordu.

Tosun Paşa gerçek tarihte kimdi?
Tosun Paşa ve temsili Yeşil Vadi

 

O sırada Mısır'da Memluk Beyleri Arap Yarımadasında ise Vahhabiler etki göstermekteydi. Bu etkiyi kırmak isteyen Mehmed Ali Paşa, oğlu Ahmed Tosun'u ordularının başına geçireceğini duyurarak bunu kutlamak için Memluk beylerini yemeğe davet etti. Yemeğin ardından Memluk beyleri dönüş yolunda pusuya düşürüldü. Ve çoğunluğu öldü. 

Ahmed Tosun 1811 yılında ordusunun başında Arap yarımadasına girdi. 18 yaşında ve tecrübesiz olduğu için ilk başlarda sorunlar yaşadıysada babasının yanına verdiği tecrübeli komutanlar sayesinde Vehhabileri kısmen bastırmayı başardı.1816 yılında aniden rahatsızlanan Tosun Paşa 23 yaşında hayatını kaybetti. 

Kardeşinin ardından görevi devralan ağabeyi İbrahim Vehabbileri bastırmakta etkili oldu. 

Öte yandan halk ve ordu tarafından çok sevilen Tosun Paşa'nın oğlu Abbas Mısır'ın 3. valisi olmuştur. 

HAKİKİ TOSUN PAŞA KİMDİR?

Tosun Paşa karakterini canlandıran karakterin gerçek adı ise Oktar Durukan'dır.

Oktar Durukan 6 Ekim 1938 tarihinde İstanbul'da doğdu. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu. Sinemaya 1958 yılında, yönetmen-senarist İhsan Sedat'ın O Günden Sonra adlı filminde oynayarak girdi. Bir süre baş rollerde oynadıktan sonra, kariyerini karakter rolleri oynayarak sürdürdü. İlerleyen yıllarda gazete ve dergi (Seksek çocuk foto romanı dergisi) foto romanlarında ve daha sonraları televizyon filmleri ile dizilerinde rol aldı. Aktör Mümtaz Ener'in şarkıcı ve oyuncu kızı Erden Ener'le evlenip ayrıldı. Muhteşem Durukan ile herhangi bir akrabalığı yoktur.

Yaşamını İstanbul'da yalnız olarak sürdüren oyuncu, 2007 yılında evinde ölü olarak bulundu. Kabri Karacaahmet Mezarlığı'ndadır.

 


 

Yorumlar