Toryum nedir? Türkiye'nin toryum rezervi, Toryum ne işe yarar?

Toryum nedir? Türkiye'nin toryum rezervi, Toryum ne işe yarar? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Peki, Toryum nedir, ne işe yarar?

Google Haberlere Abone ol
Toryum nedir?

Toryum nedir? Türkiye'nin toryum rezervi, Toryum ne işe yarar? sorularının yanıtı Toryum hakkındaki bilgileri merak eden vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Peki, Toryum nedir, ne işe yarar?

İsveçli Kimyager Jöns Jacob Berzelius tarafından ilk defa 1828 yılında keşfedilen toryum Norveçli mineralog Hans Morten Thrane Esmark’tan Norveç Lovo Adası’ndan elde edilen siyah bir mineral örneği üzerinde bulundu. Bu Mineral, yüzde 60 nispetinde toryum barındırıyordu. Berzelius, elindeki bu minerali bazı işlemlerden geçirerek Demir, Manganez, Kurşun, Kalay ve Uranyum gibi maddelerden izole ederek toryumu saf olarak elde etmeyi başardı.

Kimya biliminde Th simgesi ile gösterilen Toryum, 90 atom numarasına sahiptir. Toryum, atom ağırlığı yaklaşık 232 g/mol, 11,7 g/mL yoğunluğunda, 1755 °C de eriyen, kurşun renginde, havada bozulmaz, atom enerjisi kaynağı olarak kullanılan radyoaktif bir elementtir.

TORYUM NE İŞE YARAR?

Dünyanın en büyük troyum rezervlerinden birine sahip olan Türkiye bu madeni kısıtlı alanlarda kullansada dünyada toryum savaş uçakları motorları, füzeler, uzay araçları, yüksek çözünürlüklü kamera mercekleri, yüksek ısıya dayanıklı potalar, elektronik cihazlar, filaman kaplamaları, yüksek sıcaklık alaşımları, lüks lamba gömlekleri, bilimsel alet mercekleri, ve pek çok kimyasal işlem gerektiren alanlarda kullanılabilen toryum radyoaktif bir madde olduğu için kullanım alanı kısıtlı olmasına rağmen değerli bir madendir.

TÜRKİYE'NİN TORYUM REZERVİ

Türkiye toryum madeni açısından en zengin ülkelerden biridir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan dünya toryum rezervi sıralamasına göre 846 bin tonla Hindistan ilk sırada yer alırken Türkiye 374 bin tonla 6. sırada yer alıyor.

Dünya’daki Toryumun Ülkelere Göre Dağılımı (Kaynak: MTA)

 

Yorumlar