TOKİ 2+1 ödeme planı ve TOKİ 3+1 ödeme planı nasıl?

TOKİ, 100 bin sosyal konut projesi kapsamında İstanbul başta olmak üzere 81 ilde yeni binalar inşa ederek dar gelirli vatandaşlara teslim edecek. Proje kapsamında ev almak isteyen vatandaşlar TOKİ 2+1 ödeme planı ve TOKİ 3+1 ödeme planı nasıl? sorusunun yanıtını arıyor.

Google Haberlere Abone ol
TOKİ konutları başvuru şartları İstanbul

TOKİ 2+1 ödeme planı, ve TOKİ 3+1 ödeme planı nasıl? TOKİ sosyal konut başvuru şartları neler? İstanbul'da kaç sosyal konut yapılacak? Hangi ilçelerde inşa edilecek? gibi soruların yanıtları Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 81 ilde yapılacak başvurular hakkındaki detayları merak eden vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, İstanbul'da inşa edilecek TOKİ konutları başvuru şartları nelerdir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında varılan anlaşmayla hayata geçirilen "Her yıl 100 bin sosyal konut projesi" başvuruları 16 Aralık 2019 tarihinde başlamıştı. Başvurular 15 Ocak 2020 yani bugün itibariyle sona eriyor. 

TOKİ 2+1 ve 3+1 ÖDEME PLANI

Minimum 75 ile 85 metrekare arasında inşa edilecek olan 2+1 dairelerin fiyatların 140 bin liradan başlıyor. Yer ve metrekareye göre fiyatta değişiklik gösterebilecek olan  2+1 daire için yüzde 10’a denk gelen 14 bin TL'lik bir peşinat kuradan adı çıkan vatandaşlardan alınacak. Öte yandan 2+1 daire almaya hak kazanan vatandaşlar 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 894 lira taksitle ev sahibi olabilecek.

3+1 daireler ise 100 metrekare ve üzerinde inşa edilecek. En az 160 bin liradan başlayan daire fiyatları yer ve metrekareye göre değişiklik gösterebilir. 3+1 daire başvurusu yapan ve bu dairelerden almaya hak kazanan vatandaşlardan yüzde 10’a denk gelen 16 bin liralık bir peşinat alınacak olup, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 1022 lira taksitle ev sahibi olma imkanı sağlanacak.

İSTANBUL'DA KAÇ KONUT İNŞA EDİLECEK?

81 ilde yapılacak olan konutların toplam sayısının 100 bin olması beklenirken sadece İstanbul'da 10 bin adet sosyal konut inşa edilecek. İstanbul içinde diğer iller için uygulanan aynı şartlar isteniyor.

Ziraat Bankası ve e-Devlet üzerinden bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 92 bin 741 bin kişi başvuru yaparken, 10 bin konutun inşa edileceği İstanbul'da 323 bin başvuru alındı.

TOKİ SOSYAL KONUT BAŞVURU ŞARTLARI

“Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri”,  “En az %40 Engelli Vatandaşlar”,  “Emekli Vatandaşlar” ve “Diğer alıcı adaylar” gibi 4 ayrı kategoride yapılacak konutların için başvurmak isteyen vatandaşların aşağıdaki şartları taşıyor olması gerekmektedir:

-T.C. vatandaşı olması,

-Proje il /ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması,

-Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacaktır. (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç).

-Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)

-Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek.

-Başvuruları yapacakların 25 yaşını tamamlamış olmaları

-Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan “HAK SAHİPLİĞİ BELGESİ” ile projenin bulunduğu il sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir.

-Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşi de başvuru yapabiliyor. ( Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan dul kızları hariç)

Yorumlar