TOKİ'ler neden yıkılmadı? TOKİ evleri depreme dayanıklı mı? Depremde TOKİ evleri yıkıldı mı?

TOKİ evleri depremlere dayanıklı mı, 7 ve üzeri bir deprem olması halinde TOKİ konutları yıkılır mı soruları bu aralar merakla soruluyor. Pazarcık ve Elbistan depremlerinden sonra ise bu sorular daha sık sorulmaya başladı. Elbistan ve Pazarcık depremlerinde TOKİ'ler neden yıkılmadı?

Google Haberlere Abone ol
TOKİ'ler neden yıkılmadı? TOKİ evleri dayanıklı mı

TOKİ'ler neden yıkılmadı, TOKİ evleri depreme dayanıklı mı, depremde yıkılır mı soruları vatandaşlar tarafından merakla soruluyor. Bilindiği üzere TOKİ 20 yılda 1 milyondan fazla konut inşa etti. Şu anda Türkiye genelinde 1 milyondan fazla aile TOKİ konutlarında ikamet ediyor. Her ailenin ortalama 4 kişiden oluştuğu varsayılırsa ortalama 4 milyon vatandaşın şu anda TOKİ tarafından yapılan konutlarda oturduğu sonucu çıkabilir. Bu konutlarda oturan vatandaşların en büyük endişesi ise muhtemel bir büyük deprem. Peki, TOKİ'ler neden yıkılmadı? TOKİ evleri depreme dayanıklı mı? Son iki büyük depermde TOKİ konutları yıkıldı mı? TOKİ konutlarından yıkılan var mı?

TOKİ'LER NEDEN YIKILMADI? 

20 yılda 1 milyondan fazla konut yapan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) evleri depreme dayanıklı şekilde yapılıyor. TOKİ evlerinin depreme dayanıklı şekilde yapılması nedeniyle yıkılma ihtimalleri düşük.

TOKİ evleri ilk en büyük sınavını 2011 yılında Van'da vermişti. TOKİ konutları Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde sağlamlığını kanıtladı.

Van merkezde ve Erciş'te yüzlerce ev yıkılırken TOKİ'nin inşa ettiği 5 bin 996 konut ayakta kaldı. TOKİ'den yapılan açıklamada şehirde kendileri tarafından yapılan hiçbir konutta herhangi bir hasar meydana gelmediğinin tespit edildiği bildirildi.

TOKİ Van'da 5 bin 996 konut dışında toplam 33 şantiyede bir lise, sekiz ilköğretim okulu, 80 ahır, altı cami, dokuz spor salonu, altı ticaret merkezi, üç pansiyon, sosyal tesis, dört hastane, iki sağlık ocağı, altı engelsiz yaşam merkezi ile 23 karakol ve arıtma tesisi yapmıştı.

TOKİ konutların 5 bin 452'sini sahiplerine teslim etmişti. TOKİ'den yapılan açıklamada Van Edremit'te kurulu 400 yataklı Devlet Hastanesi'nin de tamamlanarak vatandaşlara hizmet verdiği belirtildi.

Son olarak TOKİ'nin Malatya depremi sonrasında inşa ettiği konutlar da şu anda meydana gelen depremde ayakta kalan binalar arasında yer alıyor.

Özetlemek gerekirse, TOKİ konutları depremlere dayanıklı şekilde yapılıyor. 

Deprem esnasında çok fazla gürültü ve sallantı yaşansa da TOKİ konutları yıkıma karşı dayanıklılığını ispatlamış durumda.

DEPREMDE TOKİ EVLERİ YIKILDI MI?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), Kahramanmaraş merkezli depremin yaşandığı 10 ilde inşa edilen 133 bin 759 konutun, depremlerden yapısal hasar görmediği bildirildi.

20 yılı aşkın süredir dar gelirli vatandaşlar için sosyal konutlar üreten TOKİ, kentsel dönüşümlerle de il ve ilçelerde güvenli konutlar inşa ediyor. TOKİ, 2002'den bu yana 1 milyon 180 bin konut üretti.

TOKİ, bugüne kadar Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912, Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut inşa etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde TOKİ eliyle inşa edilen binalarda yıkım olmadığı, TOKİ konutlarının hiçbirinde yapısal hasarın oluşmadığı belirlendi.

TOKİ EVLERİ NASIL İNŞA EDİLİYOR?

TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda öncelikle yerinde zemin etüt raporu çıkartılıyor. Rapordan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapılıyor. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştiriliyor.

TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor.


 

Yorumlar