Tokat Sivas Yozgat deprem bölgesi mi?

Sivas merkezli 4.7 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu. Deprem sonrası bölgede yaşayanlar Sivas, Tokat, Yozgat deprem bölgesi mi sorularını merakla sormaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tokat Sivas Yozgat deprem bölgesi mi?

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 17 Nisan 2024 tarihinde saat 22:06'da 4.7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin merkez üssü, Sulusaray'a bağlı olan ve koordinatları 40.0561 enlem ile 35.9775 boylam olan bir nokta olarak belirlendi. Depremin yüzeyden yaklaşık 9.97 kilometre derinlikte oluştuğu tespit edildi.

DEPREMİN ETKİLEDİĞİ YERLEŞİM YERLERİ

Deprem, Sulusaray merkezine en yakın beş yerleşim yerini etkiledi. Bu yerleşim yerlerinden Tekkeyeni 1.20 kilometre, Elmalıçiftliği 1.92 kilometre, Buğdaylı 2.88 kilometre, Ballıkaya 3.65 kilometre ve Yozgat iline bağlı Kadışehri ilçesinin Gümüşsu köyü ise 4.61 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

KOMŞU İLLERİN DURUMU

Depremin hissedildiği diğer büyük iller arasında Amasya 67.72 kilometre, Tokat şehir merkezi 69.53 kilometre, Sivas 120.53 kilometre, Çorum 125.57 kilometre ve Yozgat 132.66 kilometre mesafede yer alıyor. Bu illerde depremin yarattığı etki, merkez üssüne yakınlıklarına göre değişkenlik gösterdi.

BÖLGE DEPREM BÖLGESİ Mİ?

Sivas, Tokat ve Yozgat'ta hissedilen depremin yaşandığı bölge kuzey anadolu fay hattı üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla bölge deprem hattı üzerinde bulunuyor.

Sivas deprem bölgesi olarak kabul edilebilir. Türkiye'deki önemli fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Sivas'ın bazı ilçelerinden geçtiği belirtiliyor. Sivas, deprem riski açısından üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Özellikle Sivas'ın kuzeyindeki Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçeler yüksek deprem tehlikesi altında bulunuyor​

Bu durum, Sivas'ın yer aldığı coğrafi konum ve çevresindeki fay hatlarının aktivitesi nedeniyle deprem açısından dikkatli olunması gereken bir bölge olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, Sivas ve çevresindeki ilçelerde deprem riskine karşı önlemlerin alınması önem taşımaktadır.

 

Yorumlar