TMO'dan 415 bin ton ürün alımı

- Toprak Mahsulleri Ofisi: - "6 Haziran itibarıyla üreticilere depolama ve finansman imkanı sağlamak amacıyla emanet alımlara başlandı. 13 Temmuz'a kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirmiştir" - "Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 940 lira, makarnalık buğday fiyatının tonu ise 1000 lira olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlara kalitesine göre yüzde 5’e kadar artış uygulanacak" - "Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden fiyat açıklamaya gerek görülmedi. Ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edilecek"

Google Haberlere Abone ol
TMO'dan 415 bin ton ürün alımı

ANKARA (AA) - Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) 6 Haziran'dan itibaren üreticilere depolama ve finansman imkanı sağlamak amacıyla emanet alımlara başlandığı hatırlatılarak, bugüne kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirildiği bildirildi.

TMO'dan yapılan yazılı açıklamada, bu yıl buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Türkiye'nin hububat hasatına mayıs ayında başladığı anımsatılarak, bugün itibarıyla yüzde 50 seviyesine ulaşıldığı kaydedildi.

TMO'nun 6 Haziran'dan itibaren üreticilere depolama ve finansman imkanı sağlamak amacıyla başladığı emanet alımlarda bugüne kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirildiği belirtilerek, Ofis'in alım fiyatlarını dün açıkladığı aktarıldı.

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday (proteini yüzde 12,5-13, süne oranı yüzde 1'e kadar) alım fiyatının ton başına 940 lira, makarnalık buğdayın ton fiyatının ise 1000 lira olarak belirlendiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Açıklanan fiyatlara kalitesine göre yüzde 5'e kadar artış uygulanacak. Buna göre ekmeklik buğdaylar ton başına 990 liraya, makarnalık buğdaylar ton başına 1070 liraya kadar işlem görecektir. Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden fiyat açıklamaya gerek görülmedi. Ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edilecek. TMO bugün itibarıyla 300 alım noktasına ilave olarak kapasitesi 1 milyon tonu geçen 24 lisanslı depo işletmesinde de alım yapmaktadır. Üreticilerimizin ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmeleri, yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi kesintisi yapılmamasıyla anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkanı ve peşin ödeme gibi avantajlar düşünüldüğünde menfaatlerine olacaktır."

- "TMO, altyapısı uygun borsalarda da alım yapacak"

Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikaların da sıralandığı açıklamada, Ofis iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara ürün bırakan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağı belirtildi.

Ürününü TMO iş yerlerine teslim eden üreticilerin 22 Temmuz'a kadar depo kira ücreti vermeden ürünlerini geri çekilebilecekleri, açıklanan fiyatlarla TMO'ya satabilecek veya emanette bırakabileceklerine işaret edilerek, ürününü sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticilerin ise aynı tarihe kadar (depo kira ücreti Ofis tarafından karşılanmak kaydıyla) TMO'ya satış yapabilecekleri aktarıldı.

Ürününü TMO'ya anlaşmalı bankalardan alınan banka kartıyla teslim eden üreticilere ödemelerin 15 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacağı bilgisi verilirken, ürününü sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticilere, bunları TMO’ya satmaları halinde peşin ödeme yapılacağı duyuruldu.

Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacağı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Böylece üretici ton başına 6,5 lira ilave gelir elde edecek. ÇKS'ye kayıtlı olmayan kesimler (tüccar), üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren TMO'ya satabilecek. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek. Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecek.

TMO, altyapısı uygun borsalarda da alım yapacak. Borsalardan alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabilecek. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak Ofis'ten yüzde 30 avans alabilecek. TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir. Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz."

Yorumlar