TMO randevu alma, sorgulama, hata nasıl çözülür? Uyarı geldi

TMO randevu nasıl alınır, yönetim, sorgulama, iletişim, alamıyorum, hata nasıl çözülür, HARS hububat, fındık, tahıl alımı randevusu, arpa alımı veya diğer ürünlerin alımları için randevu işlemleri nereden yapılır?

Google Haberlere Abone ol
TMO randevu alma, sorgulama, hata nasıl çözülür?

TMO randevu nasıl alınır, yönetim, sorgulama, iletişim, alamıyorum, hata nasıl çözülür, HARS buğday, hububat, fındık, tahıl alımı randevusu, arpa alımı veya diğer ürünlerin alımları için randevu işlemleri nereden yapılır?

Toprak Mahsülleri Ofisi yani kısa adıyla TMO'nun hububat, tahıl veya buğday, arpa, fındık alımları için randevu alınması zorunlu hale getirildi.

TMO artık bilindiği üzere randevusuz alım yapmıyor.

Bu nedenle alımlardan faydalanmak isteyen çiftçilerin öncelikle randevu alması gerekiyor.

Peki, TMO randevu nasıl alınır, yönetim, sorgulama, iletişim, alamıyorum, hata nasıl çözülür? HARS randevu nereden işlem yapılır, online randevu var mı?

TMO randevu için yapmanız gereken çok basit bir işlem var.

Bunun için TMO'nun resmi internet sitesine giriş yapmak gerekiyor. Aşağıda linkini vereceğimiz adresten giriş yapmanız gerekiyor.

Giriş yaptıktan sonra karşınıza randevu oluşturmak için bir form çıkacak. 

Bu formda sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde girmeye özen göstermelisiniz.

Buradaki formda size ÇKS kaydınızın olup olmadığı sorulacak. 

Sonrasında ise karşınıza TC Kimlik No ve Vergi Numarası bölümleri gelecek. 

Bu ikisinden sadece birini dolduracaksınız. Şirket adına başvuranlar vergi noyu dolduracak. Şirket adına olmayanlar ise sadece TC Kimlik No ile ilerleyecek. Sonrasında ise, "Onaylıyorum" kutucuğunu işaretleyip, daha sonra alttaki kodu boşluğa giriyorsunuz. Hepsi bu kadar.

ÖNEMLİ UYARI

Randevu ekranına gitmeden önce bilmeniz gereken önemli birkaç nokta var.

TMO tarafından yapılan bu ayır randevu almak isteyen bütün çiftçileri ilgilendiriyor.

İşte TMO tarafından yapılan o uyarı: 

1- Hububat (Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale) ürünlerinden herhangi birinde ÇKS kaydınız var ise bu ürünlerden herhangi biri için cins ve miktar sınırlaması olmadan randevu alabilirsiniz.

Örneğin: ÇKS’de yalnızca çavdar kaydı olan bir üretici miktar sınırı olmadan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinden herhangi birini veya tamamını TMO’ya satabilecektir.

2- Randevu alırken kuruma hangi ürünü satacaksanız o ürünü seçiniz. Randevu gününde seçtiğiniz ürün dışında başka bir ürün alınmayacaktır.

3- Ürün teslimatı sadece ürün sahipleri veya noter onaylı vekalet verilen kişi tarafından yapılacaktır.

4- Hububat üreticileri için 2 kez randevuya gelinmemesi durumunda mevcut randevuları iptal edilerek 2023 yılı hasat dönemine kadar Peşin alım yapılmayacaktır. Randevu sisteminde bir üreticinin aktif olarak en fazla 3 adet randevusu bulunabilecektir.

Burada en önemli ve hayati olan uyarı, randevularınıza gitmemeniz halinde bu yılki alım hakkınızı kaybedebilme ihtimalidir. İki kez randevuya gitmeyen çiftçi bu yıl peşin alımdan faydalanamaz. 

Ayrıca randevu alırken hangi ürünle ilgili alım yapılmasını istiyorsanız ona mutlaka dikkat etmelisiniz. 

Bir başka önemli uyarı: 

Randevu işleminin gerçekleşmesi için ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarınızın güncel olması gerekiyor.

Gerçek kişiler sadece T.C. Kimlik numarası alanınını, tüzel kişiler yani şirketler ise sadece Vergi No alanını doldurarak giriş yapacaklardır.

Gerçek kişilerin şirket olmayanlar sadece TC Kimlik No ile giriş yapabilir.

HUBUBAT ALIM FİYATLARI NE KADAR?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'de mayıs ortasında yerel olarak başlayan hasadın, bugün itibarıyla yüzde 20'ler seviyesinde olduğunu belirtti.

Hasadın, yağış rejimindeki kaymalar sebebiyle birçok bölgede normaline göre yaklaşık 2-3 hafta ötelendiğine işaret eden Kirişci, hasat edilen ürünlerin büyük bir kısmının hala üretici elinde olduğunun ve ticarete konu edilmediğinin gözlendiğini kaydetti.

Kirişci, Bakanlık ve TMO tarafından iç ve dış piyasadaki gelişmelerin yakından takip edildiğini vurgulayarak, "TMO alım fiyatlarının ton başına buğdayda 400 lira, arpada ise 200 lira artırılmasına ve hububat alım primlerinin temmuz ayından itibaren ödenmesine karar verilmiştir." ifadesini kullandı.

TMO randevu nasıl alınır, hububat, fındık, tahıl alımı randevusu
TMO randevu nasıl alınır, hububat, fındık, tahıl alımı randevusu

 

Bu kapsamda haziranda TMO'ya ürün teslim eden üreticilerin primlerinin temmuzda, temmuz ve ağustos aylarında ürün teslim eden üreticilerin prim ödemelerinin ise takip eden ay içinde ödeneceğini bildiren Kirişci, şunları kaydetti:

"Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından buğday için ton başına 1000 lira, arpa için 500 lira olarak ödenecek 'Hububat Alım Priminden' üreticilerimizin yararlanmaları için ürünlerini en geç 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO'ya satmış olmaları gerekmektedir. TMO'ya bugüne kadar ürün teslim etmiş olan tüm üreticilerimiz, artırılan yeni alım fiyatlarından faydalanacak; geriye dönük fiyat farkı ödemeleri ise temmuz ayında üreticilerimizin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını vermek için Bakanlık olarak elimizden gelen gayreti gösteriyor, bu vesileyle tüm üreticilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyoruz."

Paylaşımda verilen bilgilere göre, makarnalık buğdayın (2. grup) TMO alım fiyatı ton başına 6 bin 900 lira, sert ekmeklik buğdayda (2. grup) 6 bin 450 lira iken, hububat alım primi ton başına 1000 lira olarak belirlendi.

TMO alım fiyatı, arpada (2. grup) ise ton başına 5 bin 700 lira iken, hububat alım primi ton başına 500 lira oldu.

TMO randevu linki şöyle: http://randevu.tmo.gov.tr/tmoHars/ 

TMO'DAN RANDEVU KONUSUNDA UYARI GELDİ

oprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kabuklu fındık ve çekirdeksiz kuru üzüm alımlarının devam ettiğini belirterek, üreticilerden TMO'nun belirlediğinin altındaki fiyatlara itibar etmemelerini ve sağlıklı bir piyasa için ürünlerini kurumlarına getirmelerini istedi.

TMO'nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı fiyatlar doğrultusunda kabuklu fındık ve çekirdeksiz kuru üzüm alımlarına başlayan Ofisin, üreticiler lehine piyasa oluşmasını amaçladığı ifade edildi.

Kabuklu fındıkta 22 Ağustos'ta başlayan alımların 43 noktada devam ettiği belirtilen paylaşımda, üreticilerin, alım başlangıcından bugüne kadar, yaklaşık 120 bin ton ürün için randevu oluşturdukları bildirildi.

Çekirdeksiz kuru üzümde ise 7 Eylül'de başlayan alımların 9 noktada sürdürüldüğü bilgisine yer verilen paylaşımda, üreticilerin, alım başlangıcından bugüne kadar, yaklaşık 80 bin ton ürün için randevu oluşturdukları ifade edildi.

Üreticilerden TMO'ya yoğun ilgi gösterildiğine işaret edilen paylaşımda, şunlar kaydedildi:

"Randevuların artışına göre gerektiğinde ilave alım noktaları ve ekipler açılmaktadır. Piyasada, TMO fiyatlarının altında verilen fiyatlara üreticilerimizin itibar etmemeleri ve randevularını alarak TMO alım kriterlerine uygun şekilde hazırladıkları ürünleri, randevu aldıkları günde TMO'ya getirmeleri, piyasanın sağlıklı oluşması açısından önem arz etmektedir. Alımlarımızın yoğunlaşarak devam etmesi beklenmekle birlikte, son dönemde bazı sanayicilerin piyasanın tamamen TMO üzerinden dönmesi yönünde söylemleri gündeme gelmektedir. Sermayesinin tamamı kamuya ait olan TMO, piyasadaki bütün ürünü almaya yönelik imkan ve hazırlığa haizdir. Ancak almış olduğu ürünleri önceki dönemlerde de yaptığı üzere ülkemiz ve Kurum menfaatleri doğrultusunda maliyet kalemlerinin tamamı ile iç ve dış piyasalar da dikkate alınmak suretiyle belirlenecek fiyatlarla, alımlar tamamlandıktan sonra ve ihtiyaç olması halinde satışa sunacaktır."


 

Yorumlar

Burhan karaca Randevu ne zeman
SUAT AYDIN Her girişimde HATA OLUŞTU Parsel numaranız yok diyor.İlçe Tarımı aıyorum.parsel numarasının kayıtlı olduğunu söylüyor.Nedir bu çektiğimiz işkence.Bir an önce bu sorun giderilsin.
Nevzat CİNBEK Buğday getirecem randevu almak istiyorum