TL değer kazandı

Türk ekonomisindeki yükseliş trendi devam ederken, bugün küresel piyasaların da etkisiyle dolar kritik eşik olarak anılan 3,40'ın altını gördü.

Google Haberlere Abone ol
TL değer kazandı

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararını açıklamasının ardından Dolar, Türk lirası karşısında değer kaybetti. Dolar/TL paritesi 3,4087 ile yılın en düşük seviyesini gördü.

Avrupa Merkez Bankası Eylül ayına ilişkin toplantısı gerçekleşti. Banka, faiz oranlarında ve mevcutta devam eden varlık alım programında bir değişiklik yapmadığını açıkladı. Ancak AMB Başkanı M. Draghi’nin varlık alım programından çıkış stratejilerine yönelik şahin tonda mesajları sonrası Euro güçlendi ve dolar endeksi zayıf görüntüsüne devam etti.

Dolar son yılların en düşük seviyesinde

Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi Masası Direktörü Murat Tufan, "Son dönemde FED üyeleri tarafından acıkmalar, zayıf ABD dataları, jeopolitik gerginlik vb. gelişmeler dolar endeksini son yılların en düşük seviyesi olan 91’e taşıdı. Tüm bu gelişmeler TL gibi gelişmekte olan ülke para birimlerini yıllık periyotta destekliyor" açıklamasında bulundu.

Yurt içi tarafta özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ekonomi alanında alınan tedbirler hızla meyvesini vermeye devam ettiğini vurgulayan Tufan, "Alınan tedbirler sonrası büyüme rakamlarının yukarı yönde revize edilmesi, düşen işsizlik oranı vb. makro gelişmeler TL’yi ayrıca destekliyor. Yıllık yaklaşık yüzde 3’ün üzerinde dolara karşı değer kazanan TL, bu kazançların devam ettirmesi için 3,40 psikolojik destek seviyesine geldik. Ancak bu seviyenin altında kalıcı olunması durumunda teknik analizin bize işaret ettiği bölge 3,40 -3,35 bandı şeklinde özetleyebilirim" dedi.

"FED'in faiz arttırım ihtimali zayıf"

Tufan, "Kurda ara ara yuları yönde hareket yaşanma potansiyeli olsa da 3,50 üzerinde kalıcı olunmadığı ve FED tarafından olası faiz artışına yönelik sert mesajlar gelmediği sürece kurda kısa vadeli yön aşağı olmasını bekliyorum. FED’in yıl içinde toplamda 3 tane faiz artışı yapması beklense dahi sözlü iletişimlerini daha çok doları zayıflatmaya yönelik kullanmaları yıl genelinde zayıf dolar beklentisini daha çok artırıyor. Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin dikkat etmesi gereken nokta yıl sonunda FED’in olası bir agresif bir bilanço küçültmesi ve faiz artışını yapması olabilir. Ancak konjonktürel gelişmeleri dikkate aldığımız aman bu olasılık zayıf gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinde gözler 2.çeyrek büyümede olacak

Önümüzdeki hafta kur üzerinde etkili olacak gelişmelerin olduğunu ifade eden Tufan, "Bugün beklentilerin üzerinde açıklanan sanayi verisi sonrası gözler haftaya açıklanacak Türkiye 2. Çeyrek büyüme rakamında olacak. Bu verinin de beklentileri karşılaması durumunda TL primli seyrine devam edebilir. Ayrıca TCMB’nin haftaya Perşembe yapacağı para politikası toplantısından çıkacak mesajlar TL varlıkları üzerindeki oynaklığı yükseltebilir" dedi.

Yorumlar