Titreyengöl neden yasak, girmek yasak mı?

Titreyengöl neden yasak, girmek yasak mı, Titreyengöl hikayesi veya efsanesi nedir, özelliği nedir gölün, göl nerede yer alıyor? Son günlerde gündeme gelen gölün özellikler ve hakkındaki efsane oldukça ilginçtir.

Google Haberlere Abone ol
Titreyengöl neden yasak, girmek yasak mı?

Titreyengöl neden yasak veya Titreyengöle girmek neden yasak, gölde boğulma tehlikesi mi var yoksa doğal sit alanı olduğu için mi girmek yasak? Antalya'da bulunan Titreyengöl son günlerde bir kez daha gündemde ancak bu kez bir Rus turistin kendini gölde öldürmeye çalışmasıyla. 

Titreyengölün gündeme gelmesine neden olan haber şöyle: Antalya'nın Manavgat ilçesinde tatil yapan Rus turist Vitalii Marshev (59), girilmesi yasak olan Titreyengöl'e girdi, uzun süre ikna çabalarına rağmen sudan çıkmayı reddeden Marshev'e daha sonra ekipler müdahale etti. Marshev güçlükle sudan çıkarıldı.

Eşi ve arkadaşlarıyla Rusya'dan Türkiye'ye tatile gelen Vitalii Marshev, Manavgat'ın Titreyengöl Turizm Merkezi'nde 5 yıldızlı bir otelde konaklamaya başladı. Psikolojik sorunlar yaşadığı öne sürülen Marshev, önceki gün otelde bileklerini kesmeye kalktı. Otel görevlileri ve eşi tarafından engellenen Marshev, dün de saat 18.00 sıralarında girilmesi yasak olan Titreyengöl'e girdi.

Eşi, arkadaşları ve otel görevlileri tarafından ikna edilemeyen Marshev'in gölden çıkarılması için olay yerine jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye tarafından cankurtaran simidi atılan Marshev, çıkmayı reddetti. Marshev, getirtilen kanoyla yanına gelen görevliler tarafından sudan çıkarıldı. Marshev, kontrol amaçlı Manavgat Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Rus turistin ikna edilmesi için verilen uğraşı, Titreyengöl'ün çevresinde toplananlar meraklı gözlerle izledi.

TİTREYENGÖL NEREDE, ÖZELLİĞİ NEDİR?

Orman, göl ve deniz… Titreyen Göl’ü tarifsiz kılan bu üçlüye altın sarısı kumsallar, geniş konaklama ve aktivite seçenekleri eşlik ediyor. Adını rüzgarla titreşen sularından alan Titreyen Göl, Manavgat ilçe merkezine 15 km mesafede bulunuyor. Yıl boyunca birçok keyifli etkinliğe de kusursuz ev sahipliği yapan göle, şehir içi minibüslerle kolaylıkla gidebilirsiniz.

Titreyengöl neden yasak, girmek yasak mı?
Titreyengöl neden yasak, girmek yasak mı?

 

Titreyengöl, Türkiye'nin turizm cenneti olarak sayılan Antalya'nın Manavgat ilçesinin Sorgun beldesinde bulunan Titreyen Göl yaklaşık 3000 metrekarelik alana sahip olmaktadır. Titreyengöl içerisinde toplamda 220 ayrı tesis yer almaktadır. Bu tesislerde 18000 yatak kapasitesine sahip olmaktadır. Titreyengöl gerçekten ismini titreyen bir hissi olmasından dolayı almıştır. Özellikle deniz çok yakın bir mesafede yer alan titreyengöl Antalya'ya gelen pek çok yabancı ve yerli turist tarafından en çok gezilen turistik yerlerden birisidir. Eğer sizlerde yeşil doğayı, güneşi ve denizi seviyorsanız seçilebilecek muhteşem bir mekan yeri de Titreyengöldür. Titreyengöl ayrıca Manavgat çayının diğer kollarından bir tanesidir. Titreyengöl özellikle denize dökülmeden önce oldukça geniş bir alana sahip olmaktadır. Titreyengölün içerisinde karabataktan pekin ördeğine kadar farklı türlerde pek çok kuş bulunmaktadır. Ayrıca titreyengölün çok ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ayrıca rüzgarın etkisi ile de gölün üzerinde suyun titrediğiniz gözünüz ile rahatlıkla görebilirsiniz.

Titreyengöl neden yasak, girmek yasak mı?
Caption

 

TİTREYENGÖL HİKAYESİ VEYA EFSANESİ

Bu turistik cennetin tabii ki bir de efsanesi var. Titreyengöl Efsane Hikayesi, anlatılan efsaneye göre Titreyengölün çok yakınlarında yaşayan bir balıkçı varmış. Bu balıkçı gölün üzerinde yaşayan kuşları her zaman beslermiş. Gölün üzerindeki kuşlar ne vakit yaşlı balıkçıyı görseler hemen kanatlarını çırparak yaşlı balıkçının yanına doğru gelirlermiş. Ancak titreyengölde avlanan bazı balıkçılar gölde yaşayan ördekleri vurmuşlar. Bunu gören balıkçı hemen avcıların üzerine doğru yürümüş ve onları ördekleri avlamaktan vazgeçmelerini sağlamak istemiş. Ancak bu avcılar yaşlı balıkçıyı ittikten sonra gölün üzerine vurduktan sonra düşen ördekleri almaya çalışmışlar.

Bunu gören kuşların hepsi birden kanatlarını çırpmaya başlamışlar ve büyük bir hortum oluşturmayı başarmışlar. Bu hortumu gören avcılar hemen titreyengölden kaçmışlar. Bu efsane yaşandıktan sonra göl devamlı olarak titremeye başlamış. Bu yörede yaşayan insanların gölün üzerindeki titremeyi görünce yaşlı balıkçıya kuşların ağlaması şeklinde yorumlamışlar. Böylelikle gölün ismi Titreyengöl olarak kalmış.

Titreyengöl, gerek çevresinde bulunan otellerden sızan bahçe, havuz ve duş suları gerekse çevresinde piknik ve yürüyüş yapan insanların bıraktığı çöpler nedeniyle kirli durumdaydı. 

Göl kirlendiği ve insan müdahalesiyle yok olma tahlikesiyle karşı karşıya bulunduğu için girilmesi yasak olan göller arasında bulunuyor. 

Titreyengölü 10 yıldır yakından takip ettiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Deval "Son pandemi süreci nedeniyle 2 aylık sokağa çıkma yasağının ve otellerin açılışlarının gecikmesinin Manavgat ekosistemine pozitif bir etkisi olduğunu en azından suyun kalitesinin daha berraklaştığını çıplak gözle tespit edebiliyoruz. Burada tabi sokağa çıkma yasağı nedeniyle göle gelen insanların azalması, göle atılan atıkların azalması, gölün etrafındaki birçok otelin bahçelerinden havuzlarından sızıntı dahi olsa bu suların göle artık karışmaması gölün berraklığını artırdığını gözle görebiliyoruz. Umuyoruz bu güzellik turizm sezonu açıldığında tekrar eski haline gelmez. Bu güzelliğin devam etmesi bir Manavgatlı olarak en büyük arzum" diye konuştu.


 

Yorumlar