Tıp bayramı sadece doktorlar mı kutlar, hemşireler de kutlar mı, neden 14 Mart?

Tıp bayramı sadece doktorlar mı kutlar, hemşireler de kutlar mı, neden 14 Mart, ne zamandan beridir kutlanıyor, anlam veya önemi nedir, sağlık çalışanları için ne anlama geliyor?

Google Haberlere Abone ol
Tıp bayramı sadece doktorlar mı kutlar, hemşireler

Tıp bayramı sadece doktorlar mı kutlar, hemşireler de kutlar mı, neden 14 Mart?, ne zamandan beridir kutlanıyor, anlam veya önemi nedir, 14 Mart Tıp Bayramı nereden çıktı, tarihçesi nedir?

Sağlık dünyasında her yıl 14 Mart günü kutlanan bayram, hayatımızı ve sağlığımızı emanet ettiğimiz doktor, hemşire, teknik personel ve diğer bütün sağlık çalışanlarını hatırlamak ve onları bir nebze de olsa hatırlamak için kutlanır. 

Dünyayı kasıp kavuran pandemi döneminde dur durak bilmeden izin kullanmadan çalışan sağlık çalışanlarının her yıl bir gün de olsa hatırlanması, tebrik edilmesi, hediyelerle ödüllendirilmesi hem onlara hem de şifa dağıttıkları hastalarına moral oluyor. Peki, 14 Mart neden tıp bayramı olarak kutlanıyor?

1919 yılında ilk Tıp Bayramı kutlandı. O yıl Tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Hikmet Boran önderliğindeki Tıbbiye öğrencileri, Tıbbiye binasının kuleleri arasına büyük bir Türk bayrağı asarak işgale karşı mücadele başlattı. Böylece Tıp Bayramı, yurt savunma hareketi olarak başladı.

"Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire" okulunun açıldığı gün, Türkiye'de modern Tıp Bayramı'nın başlangıcı kabul ediliyor.

Sadece koronavirüsle değil, zamanla, ailelerine duydukları özlemle, karla kaplı yollarla da savaşıyorlar... Bugün onların günü, 14 Mart Tıp Bayramı.

14 Mart 1827'de Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire açıldı. Okulun açılmasını, Osmanlı saray hekimi Mustafa Behçet önermişti.

1929'da ise Bursa'da ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olan 12 Mayıs Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Ancak daha sonra bu uygulamadan vazgeçildi. 14 Mart Tıp Bayramı olarak kabul edildi.

1976 yılında ise 14 Mart'ı içine alan hafta "Tıp Haftası" olarak kabul edildi.

14 Mart neden Tıp Bayramı olarak kutlanıyor?
14 Mart neden Tıp Bayramı olarak kutlanıyor?

 


 

Yorumlar