Timsah eti haram mı helal mi yenir mi?

Timsah eti haram mı helal mi yenir mi soruları Zuhal Topal'la Sofrada programını izleyenler seyircilerin kafasına takılan bir soru oldu.

Google Haberlere Abone ol
Timsah eti haram mı helal mi yenir mi?

Timsah eti haram mı helal mi yenir mi dinimizde timsah eti yemek caiz mi soruları bugün Zuhal Topal'la Sofrada yarışmasından sonra gündem oldu. Çünkü yarışmacı gelin bugün kaynanalara timsah etinden yemek yapacağını açıkladı. Açıklamadan sonra kaynanaların kafalarında kocaman soru işaretleri oluştu. Peki, timsah etmi haram mı helal mi ? 

Timsah vahşi hayvanlar kategorisinde yer alan bir hayvandır. 

Ayrıca su altında yaşadığı düşünülse de aslında aynı zamanda timsah karada da yaşabilen bir vahşi hayvan türüdür. 

İslam dininde karada yaşayan ve ölmüş et yiyebilen bütün hayvanlar haramdır. Yani leş yiyebilen hayvanlar haram kategorisine giriyor. 

Etçil hayvanların tamamına yakını yine İslam dininde haram kategorisinde yer alır. 

Bazı ilim ehli, suda yaşayan hayvanlardan bazı türleri, helal kılınan bu hayvanların dışında tutmuşlardır ki bu hayvanlar şunlardır:

1. Timsah: Âlimlerin cumhuruna göre timsahın etini yemek câiz değildir. Çünkü timsah karada da yaşamasına rağmen azı (kesici) dişi vardır. Uzun süre suda kalsa bile dînen yasaklanmış (haram kılınmış) yönü ağırlık kazanır - ki o da karada yaşayan bir hayvan olmasıdır-.

Ancak Mâlikîler, Allah Teâlâ'nın:

 أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُهُ مَتَاعاً لَكُمْ وَلِلسَّيَّارَةِ ...

"(Ey müslümanlar! İhramlı olduğunuz zaman) bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak (canlı avlamak) ve (ölü) deniz ürünlerini yemek hem size (mukimlere), hem de yolculara helâl kılındı..."

Genellik ifâde eden emrine dâhil olduğu için timsahın etini yemenin câiz olduğu görüşüne varmışlardır.

Yorumlar