TİKA Kırgızistan'da heyelan mağduru köylülerin yaralarını sarıyor

BİŞKEK (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan'ın güneyinde Oş Bölgesi Özgen İlçesi Ayu köyünde 29 Nisan'da yaşanan ve 24 kişinin ölümüne neden olan heyelan sonrası bölgedeki yaraları...

Google Haberlere Abone ol
TİKA Kırgızistan'da heyelan mağduru köylülerin yaralarını sarıyor

BİŞKEK (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan'ın güneyinde Oş Bölgesi Özgen İlçesi Ayu köyünde 29 Nisan'da yaşanan ve 24 kişinin ölümüne neden olan heyelan sonrası bölgedeki yaraları sarmak için harekete geçti.

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu ve beraberindeki koordinatörlük çalışanları, Kırgızistan'ın güneyindeki Oş Bölgesi'nde Kırgızistan hükümetince ayrılan arazide inşaatı süren konut projesini inceledi.

Muslu, AA muhabirine açıklamasında, Kırgızistan devleti ve hükümetinin heyelan mağdurları için konut yapımı konusunda TİKA'dan yardım istediğini anlattı.

TİKA'nın, Kırgız makamlarının talebini olumlu değerlendirdiğini söyleyen Muslu, heyelan mağduru aileler için konut inşaat projesini yürürlüğe soktuklarını aktardı.

Muslu, "Özgen ilçesinde 9 konutun inşaatını sürdürüyoruz. Ay sonuna kadar bu evleri bitirmeyi planlıyoruz. Ev yapma imkanı olmayan ailelere evlerin anahtarlarını bu ay sonunda teslim edeceğiz." dedi.

Özgen İlçe Başkanı Baltabay Osmonaliyev de TİKA'nın bölgedeki faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek heyelan mağdurlarının konut ihtiyacını karşılayan Türk halkına ve TİKA'ya teşekkür etti.

Osmanaliyev, heyelanın yaşandığı Ayu köyünün tamamen taşınmasına karar verildiğini, yeniden tahsis edilen arazide konut inşaatlarının başladığını ve köydeki ilk caddenin yapımını da TİKA'nın üstlendiğini söyledi.

- "Burada yeni bir köy kuruluyor"

Toprak kaymasında, eşinin tüm ailesini kaybettiğini dile getiren Nuriye Koçkonova, TİKA'nın desteğiyle burada yeni bir köy kurulduğunu belirtti.

Koçkonova, "Şu an geçici olarak konteynerlerde yaşıyoruz. TİKA'nın konut inşaatını yerinde gördüğümde hem üzülüyorum hem de seviniyorum. Çünkü yakınlarımızı kaybettik. Üç kızım var. Konteynerde yaşam koşulları ağır. Yardımlarından dolayı Türk halkına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Heyelanda 17 yaşındaki oğlunu kaybeden 4 çocuk babası İbrahim Orozbayev de "29 Nisan günü saat 06.45'te evimizin üstüne toprak kaydı. Kızımı ve eşimi son anda kurtarabildim. İki oğlum yurt dışında çalışıyor. Bir oğlumu kurtaramadım. Onu bulamadık." ifadelerini kullandı.

Orozbayev, heyelanın yaşandığı köyden 51 kilometre uzaklığa taşınan ve yapımı süren yeni köydeki konutlara kavuşmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Yorumlar