Tetanoz aşıları neden toplatılıyor? Aşılar neden durduruldu?

Tetanoz aşıları Sağlık Bakanlığı tarafından alınan son kararla toplatılmaya başlanınca vatandaş haliyle "neden toplatılıyor" sorusunu merakla sormaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tetanoz aşıları neden toplatılıyor?

Tetanoz aşıları neden toplatılıyor, ne oldu, aşılarda sorun mu tespit edildi soruları bu aralar merakla soruluyor. 

Gelen son dakika haberine göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, aşının üretimi ve dağıtımı yapılmış tüm serilerinin geri çekildiğini duyurdu. Sağlık kuruluşlarında bugün itibarıyla difteri-tetanoz aşısı yapılamıyor.

TETANOZ AŞILARI NEDEN TOPLATILIYOR?

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından alınan son dakika kararıyla difteri-tetanoz aşıları piyasadan toplatılıyor.

Çocuklar, gebeler, askerler ve acillerde uygulanan aşının üretilmiş ve dağıtılmış tüm serileri ‘geçici ve tedavi edilebilir sorunlar çıktığı’ gerekçesiyle geri çekiliyor.

Bakanlık kurumlarından risk teşkil etmeyen durumlar için aşı uygulamasının ertelenmesini istedi.

Tetanoz aşıları neden toplatılıyor Aşılar neden durduruldu
Tetanoz aşıları neden toplatılıyor Aşılar neden durduruldu

 

‘Tetadif 0.5 ml. Enfeksiyon süspansiyon’ isimli ürüne ait ruhsatname 20 Aralık’da Beşeri Tıbbi Ürün Klinik Değerlendirme Komisyonu raporuna istinaden askıya alındı. Üretilmiş ve dağıtılmış serilerin sınıf 2B seviyesinde geri çekme işlemi başlatıldı. Geri çekme ikinci sınıf, B seviyesi (2B) olarak uygulandı. Bu geçici ve tedavi edilebilir sorunların çıktığı veya muhtemel olduğu durumlar ve son kullanıcıya aşıyı sağlayan tüm yerlerden toplanması anlamına geliyor.

Öte yandan iki, dört, altıncı ayların sonunda ve 18’inci ayda hatırlatma dozu olarak yapılan karma aşılarla (DABT-İPA-Hib) toplatılan aşı aynı değil.

Bakanlık aşıyı 22 Aralık gece yarısı itibariyle Aşı Takip Sistemi’nde kullanıma kapadı.

Bakanlık Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sağlık kurumlarına yolladığı yazıyla, mevcut stokların aşı depolarından toplanmasının yanı sıra, risk teşkil etmeyen durumlar için difteri-tetanoz uygulamasının ertelenmesini de istedi. Acil durumlar ya da ötelemenin risk olduğu hallerde, aşının geri ödeme kapsamında ve reçete edilerek tedarik edilmesi söylendi. Ayrıca, aşı tedarikinin yapılmadığı diğer durumlardaysa enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışılması istendi.

Bakanlık sorunun ne kadar sürede çözüleceğine dair bilgi paylaşmadı.

RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Sağlık Bakanlığı'ndan tetanos difteri aşılarına ilişkin açıklama yapıldı. Aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmadığına vurgu yapılan açıklamada, “Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır. Yeni üretilen aşılar, özel şartlarda izlenerek raf ömürleri 3 yıla kadar peyderpey uzatılmaktadır. Söz konusu aşının raf ömrü de böyle bir sürecin sonunda 2 yıldan 3 yıla uzatılmıştır. Bu durum, söz konusu aşının miadının uzatılması işlemi değildir. Gerekli kontrolleri yapılmış, kullanıma uygun, yeterli miktarda aşı stoğumuz mevcuttur. Bu açıdan herhangi bir sıkıntı yaşanması söz konusu değildi” ifadelerine yer verildi.

Bebekleri, çocukları ya da yetişkinleri, bir kısım enfeksiyon hastalıklarından korumanın en önemli ve en güvenli aracının aşı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Ülkemiz ise aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı en kapsamlı, en etkin ve en güvenli bağışıklama programı uygulayan ülkelerin başında gelmektedir.

Bu bağlamda, Bakanlığımız, tedarik ettiği aşıyı soğuk zincir şartlarını sağlayarak vatandaşımızın ulaşabileceği en uç noktaya gönderirken diğer taraftan aşı uygulamasıyla ortaya çıkabilecek en küçük yan etkiyi dahi hassasiyetle takip etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Vatandaşımızın kullanımına sunulan her aşı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün isteği ile TİTCK Ulusal Referans Laboratuvarlarında yeniden analiz ediliyor. Etkinliğinden ve güvenliğinden emin olunan aşılar, vatandaşlara uygulanana kadar Aşı Takip Sistemi tarafından takip ediliyor.

Yorumlar