"Teşviklerde bilgilendirme eksiği var"

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Dairesi Başkanı Öztürk: - "Kamunun PR konusunda bir eksiği var" - "Destek ve teşviklerin içeriğinde yok yok ama burada bilgilendirme noktasında eksikler yaşanıyor" - Çalıştayın beyin fırtınası kapsamında paylaşılan önerilerden: - "Kamu destekleri tek elden yönetilmeli. Teşvik ve diğer devlet desteklerinden faydalanmak isteyen her işletme, girişim ve fikrin tek bir portaldan taleplerini girebilmesi gerekli"

Google Haberlere Abone ol
"Teşviklerde bilgilendirme eksiği var"

İSTANBUL (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Dairesi Başkanı Fatih Kemal Öztürk, "Kamunun PR konusunda bir eksiği var, ben bunu kendi kurumum adına kabul ediyorum. Destek ve teşviklerin içeriğinde yok yok ama burada bilgilendirme noktasında eksikler yaşanıyor." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), MÜSİAD Genel Merkezinde "Teşvik ve Desteklerde Yaşanan Sorunların Birlikte Çözümü" konulu bir çalıştay düzenledi.

Çalıştay kapsamında düzenlenen panelde konuşan Öztürk, Türkiye'de kamu teşviklerini işletmelere veren kamu kurumlarının PR konusunda eksiklikleri bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hepimiz aynı geminin yolcularıyız. Sanayicisi, bürokratı, siyasetçisi, sivil toplum kuruluşu, işçisi… Hepimiz aynı gemide hareket ediyoruz. Amaç ne? İyi bir limana yanaşabilmek. Şu noktada bir kanunu, bir mevzuatı oluşturup anlatamama konusunda hem fikiriz. Kamunun PR konusunda bir eksiği var, ben bunu kendi kurumum adına kabul ediyorum. Destek ve teşviklerin içeriğinde yok yok ama burada bilgilendirme noktasında eksikler yaşanıyor."


- "Amacımız yükte hafif pahada ağır şeyler üretmek"


Bakanlığın son dönemde Ar- Ge Reform Paketi isimli güncellenen kanunun tanıtımı için çok sayıda bilgilendirme toplantısı yaptığını ve olumlu sonuçlar aldığını anlatan Öztürk, "Ar- Ge Reform Paketi Kanunu için sadece ben geçen yıl 9 Eylül'den 10 Mayıs'a kadar 45 farklı ilde 52 toplantı düzenleyerek 4 bin kişiye yüz yüze, 366 firmaya da birebir görüşme şeklinde destekleri anlattım. Sahada yaptığımız bu tanıtım toplantılarının sonucunda çok müspet sonuçlar almaya başladık." diye konuştu.

Devlet desteği başvurusu için gereken evrakların yüzde 80'inin yok edildiğini anlatan Öztürk, "Kurumsal ve bireysel desteklerde şu anda hiçbir şeyi kağıtla teslim almıyoruz. Her şeyi e-imza marifetiyle alıyoruz. Bu süreçlerin daha da düzelmesi lazım ama bunu hep birlikte yapabiliriz ancak. Bizim amacımız yükte hafif pahada ağır şeyler üretmek. Bunları üretip dünya pazarında iddialı ürünlerle ortaya çıkabilmek." ifadelerini kullandı.


- "Her firmanın Google Adwords için 250 bin dolar kotası var"


Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Ali Kılıçkaya ise, Ekonomi Bakanlığının "Geç gelen teşvik, teşvik değildir" anlayışını benimsediğini belirterek, bakanlığın şirketlere fuar, katalog, tanıtım ve tasarım gibi geniş bir yelpazede destek verdiğini söyledi.

Şirketlerin önce Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) aracılığıyla, sonra da ihracatçı sıfatını edindiğinde Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla desteklendiğini anlatan Kılıçkaya, tanıtım alanında verilen destekleri şöyle anlattı:

"İhracatçı demek aslında girişimcinin bir adım ötesi. Devlet desteklerimizde bir silsile var. Bu silsilenin son halkası bakanlığımızın yürüttüğü Turquality Programıdır. Şirketlerimize çok farklı alanlarda destek veriyoruz. Şirketimiz, diyelim ki yurt dışında ofis, depo, mağaza açtı, bunun için kira desteği veriyoruz. Daha sonrasında veya öncesinde katalog yaptı, bunun yüzde 60-70'ini destekledim. Yabancı dilde web sitesi tasarladı, bunun da yüzde 60-70'ini destekledim. Tanıtım kalemi altında bunların hepsi.

Şu bile var, Google'da ön plana çıkmak için Google'a bir para veriyorsunuz. Google Adwords diyorlar. Bunun bile desteğini veriyoruz. Yani 250 bin dolar her firmanın bir kotası var. Bu 250 bin dolarlık kotayı reklam, tanıtım bütçesi altında kullanabilirsiniz. Yani yıllık 250 bin dolara kadar yurt dışında yapacağınız her türlü reklam tanıtım faaliyetini biz destekliyoruz. Bu 250 bin doların içerisine katalog da girer, TV reklamı da girer, Google Adwords da girer, internet tasarımı da girer, sektörüne göre…"


- "İhracatçılar için oluşturulan bütçe 3 milyar lira"


İhracatçılar için oluşturdukları destek bütçesinin 3 milyar lira olduğunu aktaran Kılıçkaya, "Bu sene oluşturulan bütçe geçen seneki bütçenin 3 katına yakın. Türkiye'de büyük bir hamle hep birlikte yapılmak isteniyor. 10 bin dolar kişi başına gelir orta gelir tuzağından çıkmamız gerekiyor. Kapasitemizi artırmamız lazım hem de sektörlerin yüksek teknolojiyi tartışması lazım." diye konuştu.

Kılıçkaya, Türk firmaların Alibaba gibi dev e-ticaret platformlarında yer almalarının da teşvikle desteklendiğini belirterek, "Diyelim ki Alibaba.com'a ya da Turkishexporter.net'e üye oldunuz üyeliğin yüzde 80'ini biz destekliyoruz. Yani burada firmaya düşen yüzde 20, çok düşük bir bedel. Adeta yıllık bin-2 bin liraya gidiyorsunuz siz dev bir platformda ürün ve hizmetlerinizi satabiliyorsunuz." bilgilerini verdi.

Şirketlerin bir araya gelerek yurt dışında kendi tercihlerine göre bina, ofis, depo, büro açmaları halinde bu yapının yüzde 75'e kadar olan kirasını devletin karşıladığını bildiren Kılıçkaya, bunun bir örneğinin İran'da yapıldığını söyledi.


- "Teşvik iletişim havuzları oluşturulmalı"


Panelin ardından MÜSİAD üyesi iş adamları ve teşvik desteklerini vermekle görevli kurumların temsilcileri bir araya gelerek teşvikler konusunda karşılaşılan sorunların aşılması için beyin fırtınası yaptı.

Beyin fırtınası, KOSGEB, İstanbul Kalkınma Ajansı, teknoparklar, ihracatçı birlikleri ve teşviklerden faydalanan şirketlerin temsilcileriyle yapıldı.

Çalıştayın beyin fırtınası kapsamında tartışılarak paylaşılan öneriler şunlar oldu:

"Kamu destekleri tek elden yönetilmeli. Teşvik ve diğer devlet desteklerinden faydalanmak isteyen her işletme, girişim ve fikrin tek bir portaldan taleplerini girebilmesi gerekli. Burada biriken çok sayıda talebin, teşvikleri vermekle görevli kurumlar tarafından incelenerek paylaşılması elzemdir.

Teşviklerden yararlanmayan pek çok firma var. Bu firmalara doğru bilginin aktarılması için gerekli iletişim kanallarının süratle tesis edilmesi gerekli.

Teşvik mekanizmalarıyla ilgili tüm paydaşların eşit bilgi düzeyine ulaştırılması için dijital iletişim havuzlarının oluşturulması öncelikli konulardan olmalı.

Kamu kesiminin iş dünyasıyla sağladığı frekans uyumunun sürdürülebilirliğinin sağlanması için etkin iletişimin aksamaması 2023 hedefleri için son derece hayati öneme sahip."

Diğer yandan MÜSİAD yetkilileri yapılan çalıştayla MÜSİAD 2023 Teşvik Vizyonunu oluşturmaya çalıştıklarını ve bunu Türkiye'nin hizmetine sunmaya gayret ettiklerini kaydetti.

Yorumlar