TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - Bismil'in çehresi belediye yatırımlarıyla değişiyor

- Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde belediyeye yapılan görevlendirmenin ardından vatandaş odaklı hayata geçirilen projeler meyvelerini veriyor - "Beşikten mezara kadar her hizmette vatandaşın yanındayız" anlayışıyla yürütülen çalışmalarla ilçenin yıllardır süregelen sorunları çözülmeye başlanırken, her kesiminin yaşamına dokunacak çalışmalar takdir topluyor - Yaklaşık 8 aylık süreçte yürütülen hummalı çalışmalar sonucu ilçe 40 milyon liralık yatırımla buluştu - Belediye Başkan Vekili Gülenç: - "Daha önce terör için, ölüm için açılan hendekler, şimdi doğalgaz, su hattı ve benzeri hizmetler için açılacak" - "Bir şekilde ismi 'işçi' olarak yazılmış ama aslında fiili olarak ortada olmayan, neredeyse kimsenin yüzünü bile hatırlamadığı personel vardı. Bunların çıkışlarını verdik. Çalışmadan para alma devrini belediyemizde kapattık"

Google Haberlere Abone ol
TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - Bismil'in çehresi belediye yatırımlarıyla değişiyor

DİYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Diyarbakır'ın Bismil Belediyesince hayata geçirilen projelerle ilçenin çehresi değişiyor.

Yürütülen terör soruşturması kapsamında DBP'li Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu'nun hakkında yakalama kararı çıkarılmasının ardından Kaymakam Turgay Gülenç'in Belediye Başkan Vekilliğine görevlendirilmesiyle, ilçede belediye hizmetlerinde yepyeni bir dönem başladı.

"Beşikten mezara kadar her hizmette vatandaşın yanındayız" anlayışıyla yürütülen çalışmalarla hem ilçenin yıllardır süregelen sorunları bir bir çözülmeye başlanırken, toplumun her kesiminin yaşamına dokunacak çalışmalar takdir topluyor.

Yaklaşık 8 aylık süreçte yürütülen hummalı çalışmalar sonucu ilçe, 40 milyon liralık yatırımla buluştu. 2 yıl içinde uygulanacak projelerin bedelinin 70 milyon lirayı bulması öngörülüyor.

Vatandaş odaklı hayata geçirilen projelerle, ilçenin çehresi değişiyor.

- "Problemli bir belediye devraldık"

Gülenç, ilçede hizmetle geçen 8 aylık süreci AA muhabirine anlattı.

İlçede iki yıldır kaymakam olarak görev yaptığını belirten Gülenç, görevlendirmenin ardından enkaz halinde bir belediyeyle karşılaştıklarını söyledi.

Belediyenin bugüne kadar Bismil halkının hak ettiği hizmetlerin çoğunu gerçekleştiremediğine işaret eden Gülenç, "Kendi içerisinde hizipleşmiş grupların olduğu, rüşvetin ve kayırmacılığın kabul edilemez boyutlara geldiği, kurumsallaşmamış, problemli bir belediye devraldık." dedi.

Göreve gelince önce belediyedeki durumun, mali, personel ve hizmetler noktasında fotoğrafını çıkardıklarını dile getiren Gülenç, bunun neticesinde halkın talepleri ve ihtiyaçlarının analiziyle hizmetlere başladıklarını vurguladı.

Gülenç, belediyede belki de vatandaşların bugüne kadar hiç görmediği birçok şeyi gerçekleştirdiklerine işaret etti.

- 2 bin vatandaşla birebir görüşme

Hizmetlerde halkın taleplerinin kendileri için ön sırada olduğuna işaret eden Gülenç, vatandaşların beklentilerinin pusulaları olduğunu söyledi.

Daha önce hiç yapılmayan bir şeyi gerçekleştirerek her hafta salı gününü vatandaşa ayırdıklarını anlatan Gülenç, gelen her vatandaşın sorununu birebir dinleyerek, hem kamu kurumları hem de belediye olarak bunu anında çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Bugüne kadar yaklaşık 2 bin vatandaşın sıkıntısını dinlediklerini ifade eden Gülenç, onların dertlerini hafifletme konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmayı sürdürdüklerini kaydetti.

- 8 ayda 21 proje

Göreve "12 ayda 21 proje" sloganıyla başladıklarını belirten Gülenç, bu sayıya 8. ayda ulaştıklarını, 30-40 projeye doğru ilerlemeye devam ettiklerini bildirdi.

Gülenç, ilçe merkezinden yaklaşık 6 kilometre uzaktaki Bismil Devlet Hastanesine ulaşım konusunda sıkıntı yaşandığını öğrenince vatandaşlar için ücretsiz servis tahsis ettiklerini, evleri eğitim gördükleri okullardan uzakta bulunan öğrencilere de ücretsiz ulaşım imkanı sağladıklarını ifade etti.

Belediyelerin beşikten mezara kadar her hizmette vatandaşın yanında olması gerektiğini dile getiren Gülenç, bu anlayışla, dünyaya gelen çocukları "Hoşgeldin Bebek" paketiyle karşıladıklarını, bunun yanı sıra eğitim, gezi programları, toplu sünnet ve nikah, evde bakım hizmeti, dar gelirlilere sıcak yemek gibi birçok projeyle vatandaşlara hizmet ettiklerini kaydetti.

- Kadınlara mesleki eğitim

Gülenç, Bismil Belediyesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı iş birliğiyle kadınların ekonomik hayata katılmalarını sağlamak adına proje yürüttüklerini bildirdi.

Projeyle her 6 ayda bir 70 kadının tekstil kursunda aldığı eğitimle kalifiye eleman haline gelerek iş bulmasını sağladıklarını anlatan Gülenç, 15 ailenin de 120 dönüm tahsis edilen ve tüm masrafların karşılandığı arazide ektikleri ürünlerin satışıyla geçimini sağladığını belirtti.

Balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek amacıyla uyguladıkları projeyi gelecek yıl 50 aile için hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Gülenç, projenin Türkiye çapında da uygulanabileceğini dile getirdi.

- Trafik sorunu büyük oranda çözüldü

İlçenin trafik sorununu çözmek için toplu taşıma araçlarının güzergahı, araç park alanlarıyla ilgili düzenleme yaptıklarını, bu sayede trafiğin büyük ölçüde rahatladığını vurgulayan Gülenç, kamyonlar için de ilçe dışında garaj kurduklarını, bu araçların artık şehir içinde park yapamayacağını söyledi.

Şehir merkezindeki 70'e yakın oto ve traktör galerisinin kent dışına taşınması için çalışma başlattıklarına dikkati çeken Gülenç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince ilçenin modern otogara kavuşturulması için çalışmaların devam ettiğini, yaklaşık 15 milyon lira ihale bedeli olan yatırımın bir yılda tamamlanacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği son ziyarette Ergani ve Bismil ilçelerine doğalgaz getirileceği müjdesini verdiğini belirten Gülenç, "Daha önce terör için, ölüm için açılan bu hendekler şimdi doğalgaz, su hattı ve benzeri hizmetler için açılacak." ifadelerini kullandı.

- "Kaynak vatandaşın hizmetine gidiyor"

Önceki dönemde ilçe merkezinde çöplerin gerektiği şekilde toplanmadığını, kırsal mahallelerde ise bu hizmetin hiç verilmediğini tespit ettiklerini anlatan Gülenç, ilave alınan bin konteynerle hemen hemen bütün köylerde çöplerin düzenli toplandığını dile getirdi.

Köylerin hak ettiği temizlik şartlarına kavuştuğuna işaret eden Gülenç, "Kaynağın hepsi vatandaşımızın hizmetinde kullanılıyor. Nereye gittiği belli olmayan, dağa taşa giden kaynaklar artık parklara, meydanlara, yollara, eğitime, gençliğe, ekonomiye gidiyor. Köylere dahi artık hizmetimiz gidiyor. Kaynak belli, nereye gittiği de çok açık. Denetime açığız. Hesap verebilir bir yönetim anlayışımız var." diye konuştu.

Gülenç, eski belediye binasının yerine vatandaşın talebi üzerine park yapımına başlandığını bildirdi. Yaklaşık 1,5 ayda tamamlanacak yatırımla ilçenin adeta nefes alacağı bir parka, meydana kavuşacağını belirten Gülenç, buraya bir şehit öğretmenin adının verileceğini kaydetti.

İlçede dezavantajlı vatandaşların yaşadığı bir mahallede yaklaşık 5 dönümde bir parkın daha yapımının sürdüğünü anlatan Gülenç, "Hizmet görmeyen kimse kalmasın istiyoruz." dedi.

Kardeş Şehitkamil Belediyesinin katkılarıyla yaklaşık 40 dönümde park yapılacağını kaydeden Gülenç, Dicle Nehri çevresinde rekreasyon alanı oluşturacaklarını da belirtti.

İlçede 50 bin metrekarede asfalt yaptıklarını bildiren Gülenç, devam eden çalışmalarda 14 bin metrekareye daha asfalt döküleceğini söyledi.

Gülenç, yaklaşık 80 bin metrekarelik alanda parke taşı döşendiğini, gelecek yıl 200 bin metrekarede daha çalışma yapacaklarını ifade etti.

- "Çalışmadan para alma devrini belediyemizde kapattık"

"Malum terör örgütünün ülkemizin birliğini ve bütünlüğünü dinamitleme noktasındaki çalışmaları ve belediye yönetimlerinin de bunlarla adeta eküri olmasıyla zorunluluk sonucunda böyle bir görevlendirme hasıl oldu." ifadelerini kullanan Gülenç, öncelikli amaçlarının terör örgütüne gerek maddi gerekse de manevi noktadaki desteğin kesilmesi olduğunu anlattı.

Bu yönde çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Gülenç, şöyle devam etti:

"Bunlarla belediyemizin ilişiği kesildi. Daha kalifiye, vatanını ve milletini seven, hizmet aşkıyla dolu personel getirildi. Bundan sonra da 'Hak eden hak ettiği işi yapacak' sloganıyla personel sistemimizi devam ettireceğiz. Bir şekilde ismi 'işçi' olarak yazılmış ama aslında fiili olarak ortada olmayan, neredeyse kimsenin yüzünü bile hatırlamadığı personel vardı. Bunları tespit ettik ve çıkışlarını verdik. Artık çalışmadan para alma devrini belediyemizde kapattık."

Gülenç, yapılan incelemelerde belediyede farklı statülerde görevli, terörle ilişkisi tespit edilen 120 kişinin işten çıkarıldığını kaydetti.

Vatandaşların "Belediyede son 10 yılda yapılmayan birçok hizmetin 8 ayda gerçekleştirildiğini ifade ettiğini" belirten Gülenç, bunun memnuniyetini yaşadıklarını söyledi.

Gülenç, en büyük hayalinin, ilçeye insanların oturup dinlendiği, zamanını geçirdiği büyük bir meydan ile kültür merkezi ve 5 yıldızlı otel konforunda öğretmenevi kazandırmak olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar