"Terörle Mücadelede Medyanın Rolü" çalıştayı

- İİT ve ISESCO tarafından Suudi Arabistan'da düzenlenen çalıştayda, terör olaylarını haberleştirme süreçleri ile ilgili yol haritasının hazırlanması planlanıyor

Google Haberlere Abone ol
"Terörle Mücadelede Medyanın Rolü" çalıştayı

CİDDE (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile İslami Eğitim, Bilim, Kültür Teşkilatı (ISESCO) tarafından düzenlenen "Terörle Mücadelede Medyanın Rolü" başlıklı çalıştay, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İİT Genel Merkezi'nde başladı.

İİT Enformasyon Direktörü Maha Akeel, açılış konuşmasında, çalıştayın düzenlenmesine geçen yıl "Terör ve İslamofobi ile Mücadelede Yeni Medya Araçlarının Rolü" ana teması ile toplanan 11'inci İslam Konferansı Enformasyon Bakanları Zirvesi'nde karar verildiğini hatırlattı. Akeel, çalıştayda basın mensupları için terör olaylarını haberleştirme süreçleri ile ilgili yol haritasının hazırlanmasının planlandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) adına çalıştaya katılan Tim Francis, terör olaylarını haberleştiren basın mensuplarının eğitimiyle ilgili UNESCO'nun uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Terör eylemleriyle insanların güven ve istikrarının sarsılmaya çalışıldığını kaydeden Francis, basın mensuplarının bu olayları haberleştirirken dikkatli olmaları gerektiğini, bu açıdan çalıştayı önemsediğini ifade etti.

Filistinli akademisyen Abdulmecid Suvelim de haber metinlerinde kullanılan dile dikkati çekti. Filistin'de evleri İsrail tarafından yıkılan bazı Filistinlilerin İsrail askerlerini taşlamalarını Batı medyasının genelde "terör olayı" Filistinlileri ise "terörist" olarak lanse ettiğini aktaran Suvelim, bu konuda kullanılan terimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

Çalıştaya Türkiye'den Anadolu Ajansı (AA) adına katılan Ramazan Turgut ise yaptığı konuşmada, terör olayları değerlendirmesinde eylemi yapan örgüt kadar saldırıya maruz kalan masum insanların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılardan birinin, resmi makamların terör olayları sonrasında açıklama yapmaması olduğunu kaydeden Turgut, resmi açıklamaların gecikmesi nedeniyle olayı hızla haberleştirmekle görevli gazetecilerin bazen hataya düşebildiğini sözlerine ekledi.

İİT ve ISESCO tarafından düzenlenen ve 3 gün sürmesi öngörülen çalıştaya, Türkiye'den de AA'nın yanı sıra birçok uluslararası basın yayın kuruluşu katılıyor.

Yorumlar