Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Zirvesi

- Fransa’nın başkenti Paris’teki zirvede, terörün finansmanının önlenmesi amacıyla 10 maddelik karar ve önlemler bütününün belirlendiği açıklandı - Zirvede Türkiye’yi İçişleri Bakanı Soylu ve Maliye Bakanı Ağbal temsil etti

Google Haberlere Abone ol
Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Zirvesi

PARİS (AA) - Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Zirvesi’nde, terörün finansmanının önlenmesi amacıyla 10 maddelik karar ve önlemler bütününün belirlendiği açıklandı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Merkezinde toplanan zirveye 70'e yakın ülke, 1989’da OECD bünyesinde kurulan Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) üyesi 37 ülke, G20 ülkeleri, DEAŞ’a karşı Uluslararası Koalisyon ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kuruluşların temsilcileri katıldı.

Terörle mücadele, terörün finans kaynaklarının kurutulması, terörizmle daha etkili mücadele etme gibi konuların ele alındığı zirvenin ardından yayımlanan ortak sonuç bildirisinde, zirveye katılan ülkeler arasında adli ve operasyonel anlamda bilgi toplama, analiz ve paylaşımının artırılması hedefinin belirlendiği vurgulandı.

Açıklamada, terör örgütlerinin mali kaynaklarının kurutulması amacıyla anonim olarak para transferinin önlenmesi, para transferi sağlayan internet sistemlerinin sıkı takibi ve incelenmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Terörle mücadele kapsamında insani yardım alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının gelir ve kaynaklarının takibi ve faaliyetlerini şeffaflık içerisinde yürütmelerinin de hedeflendiği kaydedilen bildiride, teknolojinin imkanlarının terörün finansmanında kullanılmasının önlenmesi çabalarına vurgu yapıldı.

Ortak bildiride, başta dijital sektör olmak üzere, terörün finansmanının önlenmesi için özel sektör ile iş birliğinin artırılması, terörün finansmanının belirlendiği durumlarda varlıkların dondurulması ve el konulması için ulusal ve uluslararası mekanizmaların güçlendirilmesi gibi önlemlere atıfta bulunuldu.

Uluslararası çapta terörizmin finanse edilmesinin önlenmesi amacıyla iş birliğinin artırılması gerektiğinin altı çizilen bildiride, bu çerçevede zirvenin 2019’da Avustralya’da yeniden toplanması kararının alındığı belirtildi.

"Tüm terör kurbanlarının anısına" ön başlığıyla yayımlanan 10 maddelik bildiriye, zirveye katılan 70’e yakın ülke ve uluslararası kuruluşun imza attığı kaydedildi.

Zirvede Türkiye’yi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal temsil etti.


Yorumlar