Terör örgütü PKK/PYD'nin eğitim dayatmasına protesto

- Suriye'de PKK/PYD'nin, işgalindeki bölgelerde, militanlık aşılayan müfredatını uygulamayan eğitim kurumlarını kapatması protesto edildi - Örgüt, gösteriye katılan öğrencileri gözaltına aldı

Google Haberlere Abone ol
Terör örgütü PKK/PYD'nin eğitim dayatmasına protesto

KAMIŞLI/ANKARA (AA) - Terör örgütü PKK/PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde işgal ettiği Kamışlı ilçesinde kapattığı özgür eğitim veren özel dershanelerin tekrar açılması için gösteri düzenlendi.

PKK/PYD, kontrolündeki bölgelerde, ilkokullarda çocuklara örgüt ideolojisi ve "militanlık" aşılıyor. Terör örgütü, tüm muhalif grupları silah yoluyla tehdit ederek susturduğu kuzeydoğudaki Haseke ilinde, ilkokul çocuklarını katı bir ideolojik eğitimden geçiriyor.

Çocuklarını örgüt propagandasından uzak tutmak isteyen veliler ise özel okullara yöneliyor. Ancak örgüt, bu okullara da baskın düzenleyerek, kapatmakla tehdit ediyor.

Yerel kaynaklar, örgütün gelecek ay başlayacak eğitim öğretim döneminde de orta okul ve liselere aynı uygulamayı dayatmaya hazırlandığını bildiriyor.

Örgüt, bu sene içinde orta ve lise eğitimine destek veren bazı özel dershaneleri kapattı.

Haseke'ye bağlı Kamışlı ilçesinde dün, PKK/PYD'nin özel dershaneleri kapatması, yüzlerce öğrenci ve veli tarafından protesto edildi.

Yerel kaynaklardan edinen bilgiye göre, göstericiler PKK/PYD'nin geçen yıldan itibaren kapattığı onlarca özel dershanenin geri açılmasını istedi.

İlçedeki Birleşmiş Milletlere ait bina önünde düzenlenen protestoda, eğitimin siyasi rant olarak kullanılmaktan uzak tutulmasının gerektiği vurgulandı.

- Öğrencilere gözaltı

PKK/PYD militanları ise onlarca öğrenciyi gözaltına aldı.

Güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen bir veli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PYD'nin okullara empoze ettiği müfredat hem dil olarak hem bilgi olarak büyük hatalar içermektedir." dedi.

Veli, örgütün atadığı öğretmenlerin çoğunun öğretmen diploması olmadığını ve çok kısa bir eğitimden sonra atandıklarını belirterek, bazı öğretmelerin lise mezunu dahi olmadığını söyledi.

Protestocu veli, talepleri yerine gelene kadar gösterileri sürdüreceklerinin altını çizdi.


Yorumlar