Tereyağındaki sarı renk oyununa dikkat

Tereyağının orijinali sarı olur algısı üreticileri de etik olmayan yollara sevk ediyor. Birçok üretici tereyağına sarı renk vermek için katkı maddesi kullanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tereyağındaki sarı renk oyununa dikkat

Türkiye'de yıllık yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretimi gerçekleşmekte ve kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Tereyağı piyasasında, koyu sarı renkli tereyağının hakiki olduğuna dair bir algı hakimken, bu durum sanayicileri çeşitli gıda boyaları kullanmaya itiyor. Ancak, tereyağının rengi hakiki bir ürünü belirleme konusunda ne kadar güvenilir bir kriter olabilir?

Türkiye'de tereyağı üretimi, 2015'ten bu yana artış gösteriyor. 2022'de 95 bin ton civarında olan üretim, 2023 Kasım itibarıyla 80 bin ton seviyesinde. İç piyasada yüksek vergilerin getirilmesi nedeniyle ihracat düşük seviyelerde seyrediyor. Fiyatlar yükselişini sürdürürken, piyasadaki denetimsiz ve evsel üretimler, tereyağı pazarının daha büyük bir boyuta sahip olduğunu düşündürüyor.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı, denetimsiz ve belirsiz ortamlarda üretilen tereyağlarının tüketiciye ulaşmasının problemlere yol açtığını belirtiyor. Evsel üretimde dahi çeşitli katkı maddelerinin kullanıldığı, tüketicilerin genellikle rengine bakarak ürün tercihi yaptığına dikkat çekiliyor.

RENK VE TEREYAĞININ GERÇEKLİĞİ

Tereyağının rengi üzerine yapılan spekülasyonlar, tüketicilerin koyu renkli ürünlere yönelmesine sebep oluyor. Harun Çallı, tereyağının renginin üretim koşulları ile değişkenlik gösterdiğini, endüstriyel üretimde sararma olmadığını, bu sebeple bazı üreticilerin tüketici talebini karşılamak için renklendirici eklediğini açıklıyor.

SAĞLIKLI TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, tereyağının renginin sabit olmadığını, beslenme ve yaşam koşullarına göre değişiklik gösterdiğini ifade ediyor. Önemli olanın gıda güvenliğine uygun üretim olduğunu vurguluyor.

TEREYAĞI SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kaliteli tereyağının belirli bir fiyat sınırının altında olmaması gerektiğini belirten Harun Çallı, tüketicilere üretici bilgisinin, yağ oranının ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğun kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Renginden ziyade, içeriğin ve üretim koşullarının daha önemli olduğunu belirtiyor.

Yorumlar