Tenisçi dirseği belirtileri nedir, nedeni, tedavisi var mı

Tenisçi dirseği nedir, belirtileri nelerdir, nedeni ve tedavisi var mı gibi sorular bir çok kişi tarafından merak ediliyor. Bizde sizler için tenisçi direseği nedir, tedavisi ve belirtileri konularında detaylı bir araştırma yaptık. İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Tenisçi dirseği belirtileri nedir, tedavisi var mı

Tenisçi dirseği, dirseklerde hissedilen ağrıların bir sebebi olabilir. Bu isimle ilk kez karşılaşan insanlar tenisçi dirseği nedir, belirtileri, tedavisi hakkında merak ediyor. İşte tenisçi dirseği hakkında merak edilenler...

Tenisçi dirseği, dirsek tendonlarının aşırı yüklenmesinden dolayı ortaya çıkan ağrıdır. Peki tenisçi dirseği belirtileri nelerdir, tedavisi var mı, neden ortaya çıkar? İşte tüm detaylar...

Tenisçi dirseği dirsekte var olan tendonların genellikle bilek ve kollarda ard arda yapılan hareketler sebebi ile aşırı yüklenmesi sonucunda ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır.

Tenisçi dirseği sadece tenisçilerde ortaya çıkan bir hastalık değildir. Belli meslek guruplarında da çok sık görülmektedir. Tesisatçı, marangoz, terzi, kasap, gibi dirseklerini aşırı hareket ettiren meslek guruplarında ve hatta yoğun olarak el işi yapan ev hanımlarında da görülür.

Tenisçi dirseğinde ağrı dirseğin dış kısmından başlayarak kol ve beleklere kadar yayılım gösterebilir.

Genellikle ortaya çıkan ağrı ağrı kesici ilaçlar ile ortadan kaybolur. Eğer ağrı şiddetli ise ve ilaçlar ile geçmiyorsa ameliyat gerektirebilir.

Tenisçi dirseği ile ilgili olan ağrı dirseğin dış kısmından ön kola ve bileklere kadar yayılım gösterebilir. 

Tesçi Dirseği hastalığı sonuçları:

  • El sıkma veya bir nesneyi tutma güçlüğü
  • Kapı kolunu çevirememe
  • Kahve fincanı tutamama

 

Tenisçi dirseği nedir tedavisi

DOKTORA NE ZAMAN GİTMELİ?

Dirseklerde başlayan ve bileğe yayılan ağrı, dinlenme sonrası ve ilaç sonrası geçmiyorsa ve şiddeti dinmiyorsa mutlka doktora gözükmek gerekir.

TENİSÇİ DİRSEĞİ NEDENLERİ

Tenisçi dirseği kasların çok fazla kullanımı ve yırtılması sonrası ortaya çıkar. Nedeni el ve bilekleri düzleştirip kaldırmayı sağlayan ön kol kaslarının ard arda kasılmasıdır. Ard arda sürekli yapılan hareketler ve baskı dirsek sokusunda yer alan tendonlarda yırtıklara sebep olur.

Adından anlaşıldığı gibi genellikle aşırı tenis oynama sonucu ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

Ancak tenisçi dirseği hastalığı şu meslek guruplarındaki hareketlerde de görülebilir:

Tesisatçılık
Boyacılık
Tamirat
Kasap
Ofis çalışanı (Klavye ve mouse aşırı kullanımı)

Tenisçi Dirseği Tespiti

Fizik muayene esnasında doktor ilgili bölgeye baskı uygulayarak yada dirsek, bilek ve parmaklarınızı çeşitli şekillerde hareket ettirmenizi isteyerek hastalığı tespit edecektir.

Tanı koyabilmek için genellikle muayene yeterlidir. Ancak bazı durumlarda röntgen ya da bazı testler de istenebilir.

Tenisçi Dirseği Tedavisi Var Mı, Nasıl Tedavi Edilir?

Tenisçi dirseği zamana ve dinlenmeye bağlı olarak kendi kendine geçebilir. Ağrı kesici ve bazı fiziki hareketler ile tedavisi mümkündür. İleri vakalarda ameliyat gerektirebilen bir hastalıktır.

Fizik Tedavi

Dokuda meydana gelen aşırı yüklenme sonrası oluşan ağrılarda fizik tedavi ve oluşan baskıyı ortadan kaldırarak tedavi sağlanabilir.

Bazı egzersizler kasları esneterek güçlendirecek ve oluşan baskıyı ortadan kaldıracaktır. Ayrıca kolu sargıya almak da ağrıları hafifiletebilir.

Tavsiyeler

Dinlenme: Dirsek ağrısını arttıran aktivitelerden uzak durun.
Ağrı kesiciler: Ağrı aşığı arttığında mutlaka kullanın.
Buz: Günde 3-4 defa 15 dakika boyunca ağrılı bölgeye buz baskısı uygulayabilirsiniz.
Teknik: Aktivitelerinizde doğru teknik kullanın ve tekrar eden bilek hareketlerinden uzak durun.

Yorumlar