TELKODER 9. Olağan Genel Kurulu

- Vodafone Üst Yöneticisi Deegan: - "Türkiye'deki piyasanın geleceğiyle ilgili, büyüme projeleriyle ilgili oldukça olumluyuz" - Türk Telekom Üst Yöneticisi Doany: - "BTK'nın sınırlarını çizdiği ve kurallarını koyduğu şekilde tamamen maliyet ayrımı esasında altyapımızı paylaşmaya devam edeceğiz" - Turkcell Üst Yöneticisi Terzioğlu: - "Sabitiyle, mobiliyle tüm altyapıyı nasıl ortak kullanabileceğimizin peşinde olmalıyız"

Google Haberlere Abone ol
TELKODER 9. Olağan Genel Kurulu

ANKARA (AA) - Vodafone Üst Yöneticisi Colman Deegan, Türkiye'deki yatırımlarına devam edeceklerini belirterek, "2016'da olan her şeye rağmen Türkiye'deki piyasanın geleceğiyle ilgili, büyüme projeleriyle ilgili oldukça olumluyuz." dedi.

Deegan, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) 9. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki telekom piyasasının çok hızlı ilerlediğini ifade etti.

Türkiye'de bu sektördeki ikinci büyük yabancı yatırımcı olduklarını vurgulayan Deegan, 10 yıldır ülkede hizmet verdiklerini ve telekom sektörünün bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Deegan, Türkiye'deki yatırımlarına devam edeceklerine işaret ederek, ekonomik kalkınma için özellikle fiber altyapının iyileştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki öncü rolünü kaybetmemesi için 5G'nin oldukça önemli olduğuna değinen Deegan, şunları kaydetti:

"Fiber, stratejik bir konu. Fiber yatırımın önündeki engelleri kaldırmak gerekiyor. Tek bir fiber altyapının, herkesin erişebildiği, düzenlenmiş bir ücretle sağlanabilmesi 4,5 G'den 5 G'ye geçiş öncesi çok önemli. Hala atılması gereken önemli adımlar var. 2016'da olan her şeye rağmen Türkiye'deki piyasanın geleceğiyle ilgili, büyüme projeleriyle ilgili oldukça olumluyuz."

- "Ortak Altyapı Şirketi önemli bir inisiyatif"

Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, TELKODER öncülüğünde başlatılan Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) çalışmasını önemli bulduklarını belirterek, "Türkiye’nin uyguladığı kamu-özel sektör ortaklığı yaklaşımının sonucunda, hem altyapının sahipliği devlette kalıyor hem de devlet gelir elde ediyor. Türkiye’de operatörlerden yıllık alınan lisans ücreti ve vergiler, dünyanın diğer ülkelerine kıyasla oldukça yüksek. Bu noktada kamu menfaati, otomatik olarak gözetilmiş oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Pazarda adil rekabetin sağlanmasının önemine dikkati çeken Doany, şunları kaydetti:

"Haklar ve menfaatlerin dengesini sağlamak, hepimize eşsiz fırsatlar sunacaktır. Ortak Altyapı Şirketi önemli bir inisiyatif. Türk Telekom olarak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sınırlarını çizdiği ve kurallarını koyduğu şekilde tamamen maliyet ayrımı esasında altyapımızı paylaşmaya devam edeceğiz. Bir kamu şirketi olan Kablonet de bu iş birliği içerisinde yer alıyor ve biz de Kablonet'e sunduğumuz altyapı vesilesiyle dolaylı olarak OAŞ projesini desteklemiş oluyoruz."

- "İş birliği yapmamız şart"

Turkcell Üst Yöneticisi Kaan Terzioğlu ise 2023'ün Türkiye'sinin Endüstri 4.0'da lider ülke olduğuna dikkati çekerek, "Tüm operatörler kısıtlama ile rekabet yerine hizmet yarışıyla bir an önce Türkiye'nin ihtiyacı olan altyapıyı 22 milyon haneye ve işletmeye götürecek şekilde bir yatırım yapmak zorunda. Bu yatırım hepimizi aşan bir yatırım. İş birliği yapmamız gerekiyor. Sabitiyle, mobiliyle tüm altyapıyı nasıl ortak kullanabileceğimizin peşinde olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, her geçen gün data tüketiminin 4,5G ile hızla arttığını, bu nedenle yatırımlarının yüzde 90'dan fazlasını bu konuda gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Erkan, yaklaşık 1 yıl önce kişi başına günde ortalama 7 dakika olan mobil televizyon izleme süresinin bugün 28 dakikaya yükseldiğini dile getirerek, bu ihtiyacın karşılanması için yatırımlara 8 yıl önce başladıklarını ve 36 bin kilometre fiber altyapıyla 3 milyon eve fiber götürdüklerini söyledi.

Türkiye'nin 2023'e kadar evlerin yüzde 80'ine bin megabit internet götürme hedefi olduğunu anımsatan Erkan, bunun ortak altyapıyla gerçekleşeceğini, bu hedefe ulaşmak için diğer oyuncularla ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Ortak altyapı konusunun kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Erkan, operatörlerin üstyapıda rekabet etmesi gerektiğini bildirdi.

- "4,5G'ye geçişle ortak altyapı önemsenmeye başlandı"

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ise derneğin 15 yıl önce kurulduğunu belirterek, 15 yıl önce sektörde 3 büyük grubun bulunduğunu, bugün ise 3 grubun yanında alternatif işletmecilerin de kurulduğunu söyledi.

Arıak, 15 yıllık mücadelede ortak altyapı kurulmasının en önemli sorun olduğunu bildirdi.

Dolar bazında sektöre bakıldığında 2001'den beri yapılan yatırım miktarının 16 milyar dolara ulaştığını, geçen sene ise 14,5 milyar dolar olduğunu dile getiren Arıak, doların yükselişinin etkisiyle bu sene bu rakamın 13 milyar dolar mertebesinde olacağını düşündüğünü kaydetti.

Arıak, 4,5G'ye geçişle birlikte işletmecilerin ortak altyapı konusunu önemsemeye başladıklarını ifade ederek, OAŞ'ın kurulmasıyla sektördeki yatırım miktarının 4-5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Türk Telekom dışındaki iki operatör ile alternatif işletmecilerin de katılımıyla kurulacak şirketle sorunun çözülmesini sağlayacaklarına dikkati çeken Arıak, şirketin kurulması için ilk adımın atıldığını, danışman firma seçiminin yapılacağını kaydetti.

Teknik olarak dünyanın en basit işi olan bu ortak altyapı konusunun gerçekleştirilmesinin zor bir iş olduğunu anlatan Arıak, Türk Telekom'a davetlerinin sürdüğünü söyledi.

Yorumlar