“Telif bilincinin bütün topluma yayılması gerekiyor”

- Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gül: - “Umuma açık bir yerde ya da başka mecralarda müzik yayınlanıyorsa bunun için neden telif ödenmesi gerektiği bilincinin halkta yerleşmesi lazım” - "Telif haklarıyla ilgili hazırlanan yeni yasa tasarısı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulunda imzaya açılacak"

Google Haberlere Abone ol
“Telif bilincinin bütün topluma yayılması gerekiyor”

KİEV (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, telif hakları ile ilgili olarak toplumu bilinçlendirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından başkent Kiev’de “Uluslararası Telif Hakları İşbirliği” toplantısı düzenlendi. Toplantıya Balkanlar, Orta Asya ve Kafkaslar'dan 16 ülkenin temsilcisi katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül toplantı ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Telif hakları konusunun ekonomiyi doğrudan etkilediğine dikkati çeken Gül, bu alanda yapılacak düzenlemelerin ve çalışmaların ekonomik anlamda büyük değer taşıdığını söyledi.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda 2004’te çok ciddi yenileme ve revizyon yapıldığını hatırlatan Gül, bu düzenlemelerin Avrupa Birliği’ndeki (AB) düzenlemelerin üstünde olduğunu kaydetti. Dinamik bir alan olmasından dolayı yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Gül, hazırlanan yeni yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacağı bilgisini paylaştı.

Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Telif bilincinin bütün topluma yayılması gerekiyor. Umuma açık bir yerde ya da başka mecralarda müzik yayınlanıyorsa bunun için neden telif ödenmesi gerektiği bilincinin halkta yerleşmesi lazım. Telif bilincinin yayılması için zaman gerekiyor. Bu hususta biz meslek birliklerimizle gayet sağlıklı bir iş birliği içindeyiz.”

Öte yandan Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Adnan Tekşen de dünyada telif haklarının çok ciddi bir konu haline geldiğini vurgulayarak, “Amerika başta olmak üzere birçok ülkenin gayri safi milli hasılası arasında telif hakları gelirleri ciddi bir yer tutmaya başladı. Türkiye’nin böyle sıkıntılı bir dönemde telif hakları çerçevesinde bir platforma patronluk etmesi önemlidir.” diye konuştu.

Yorumlar