Telegram kimin? Telegram güvenli mi, sahibi kimdir?

Telegram kimin sorusu özellikle de WhatsApp'ın son gizlilik sözleşmesinin neden olduğu tartışmayla birlikte önem kazandı. Çünkü alternatif olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Telegram kimin? Telegram güvenli mi, sahibi kimdir

Telegram kullanmaya karar veren milyonlarca insan öncelikle bu uygulamanın kim veya kimler tarafından geliştirildiği şu anda sahibinin kim olduğu, güvenilir olup olmadığı merak edilmeye başladı. Peki, Telegram kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman nerede nasıl kuruldu? İşte Telegram uygulaması hakkında merak edilen bilgilerden birkaçı: 

Telegram, şu ana kadar dünya genelinde WhatsApp'a alternatif olarak görülen en yaygın mesaşlaşma uygulaması olarak biliniyor. Çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisi Teleggram'ın sahibi ve kurucusu Rus programcısı Pavel Durov'dur. Durov 2013 yılında Telegram'ı kurdu. Kısa süre içinde de WhatsApp'a rakip oldu.

Telegram hem mobil akıllı cep telefonlarında hem de masaüstü bilgisayarlarda rahatlıkla çalışabilen bir uygulamadır. 

Telegram ile metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapmak mümkündür.

Aynı uygulamanın kurucuları Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama daha geliştirdi.

Telegram güvenli olmakla övünen bir uygulamadır. Hatta ilk kurulduğunda 2014 yılında dünya genelindeki kendine güvenen hackerlara bir çağrıda bulunarak ödüllü yarışma düzenleyeceğini duyurmuştu. Yarışmada, Telegram'ın açığını bulan hackerlara 300 bin dolar ödül verileceği belirtilmişti. Yaklaşık bir yıl süren yarışmada maalesef kazanan çıkmadı. Bu da Telegram'ın ne kadar güvenli olduğunun ispatı oldu. 

Telegram'ın şu ana kadar hiçbir istihbarat örgütü veya devletle bilgi paylaşımı yapmadığı iddiası ise onu daha da güvenilir bir platform haline getiriyor. 

Telegram uygulamasının özellikleri nelerdir?

İşte Telegram uygulamasının özellikleri: 

Bulut tabanlı mesajlaşma. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.

Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak istenilen irtibatlarda telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılablir.

Gizli sohbet imkânı (İngilizce arayüzde “secret chat”). Telegram, gizli mesajlaşmalardaki yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaz. Ayrıca bu mesajlar için sistem günlüğü (metaveriler) de tutulmaz. Böylece, Telegram bile sizin kime ve ne mesaj gönderdiğinizi bilemez.

Kendini imha edebilen süreli mesajlar. Gönderilen bir mesaj dilenirse belirlenen bir süre sonunda karşılıklı her iki cihazdan otomatik silinebilir.

Bir mesajı – içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik silinmesi

İletinin üçüncü taraflara iletilmesinin engellenmesi

Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye, sohbette iki kişinin de görebileceği şekilde uyarı olarak bildirme

Gizli sohbet (secret chat) olmayan mesajlaşmaları ise sunucularında saklar.

Masaüstü uygulaması (Windows, Linux, OS X) ya da web sayfası üzerinden kullanılabilir. Ayrıca Windows için taşınabilir sürümü mevcuttur. Masaüstü sürümleri, “Gönder” menüsüne Telegram seçeneğini ekler. Masaüstü sürümlerinde “Secret Chat” özelliği kullanılamaz.

Belge ya da farklı biçimlerde her türlü dosyayı gönderebilme. Dosya boyutu 2 GB'ı aşamaz. Toplam paylaşılan / gönderilen dosya adedinde sınır yoktur.

Bilinmeyen numaraların mesaj atmasını önleyebilme

Kişiye özel son görünmeyi kapatabilme

Hatalı yazılan mesajı sonradan düzenleyebilme

Konum paylaşabilme

Sunucuları dağıtık yapıdadır. Yani dünyanın çeşitli yerlerindeki sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlıdır.

Kanallar (botlar), etiketler (stickers)

Ücretsiz ve reklamsız

Öntanımlı ayarlara göre 6 ay boyunca kullanılmazsa hesaptaki dosyalar (mesajlar, medya dosyaları kişi listesi vb.) silinir. İstenirse hesabın silme periyodu ayarlardan 1 yıla çıkarılabilir.

Android ve masaüstü uygulamalarının teması değiştirilebilir.

Proxy desteği

Sesli arama özelliği

Görüntülü arama özelliği

YERLİ UYGULAMA BİP DE TERCİH EDİLİYOR

Öte yandan WhatsApp'a alternatif olarak düşünülen mesajlaşma programları arasında yerli WhatsApp olarak bilinen Bip uygulaması da tercih ediliyor. Türkiye'deki kullanıcıların yerli mesajlaşma uygulaması BiP'e ilgisinde ciddi artış oldu. Turkcell'in paylaştığı verilere göre, bir günde 100 bin kişi BiP'i cep telefonlarına yükledi.

Tüm verilerin yüksek güvenlikli şifreleme ile kullanıldığı BiP; HD sesli ve görüntülü arama, 100'den fazla dilde anlık çeviri gibi çok sayıda özelliği kullanıcılara sunuyor. BiP'in aylık 10 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor. BiP üzerinden 2020 yılında yaklaşık 140 milyar mesaj gönderildi ve uygulamada yapılan görüşmelerin toplamı 2,5 milyar dakikaya ulaştı.

WHATSAPP'A ALTERNATİF OLABİLECEK DİĞER UYGULAMALAR

Skype

2011 yılında Microsoft tarafından satın alınan Skype, sesli ve görüntülü arama özellikleriyle öne çıkıyor. Son zamanlarda mesajlaşma yeteneklerini de geliştiren uygulama tüm platformları destekliyor.

WeChat

WeChat'in Android ve iOS uygulaması var. Windows, Mac ve web tarayıcısı üzerinden de kullanılabiliyor.

iMessage

Apple'ın mesajlaşma uygulaması. iMessage, Mac ve iPhone'larda kullanılabiliyor.

Signal

WhatsApp'ın kararından sonra adı en çok gündeme gelen uygulamalardan olan Signal'in iOS, Android ve masaüstü uygulaması bulunuyor. Uygulama ile metin mesajları, dosyalar, sesli mesaj, fotoğraf, GIF dosyaları ve video mesaj gönderilebiliyor.

Viber

WhatsApp ve Telegram'ın aksine Viber'in masaüstünde kullanımı için masaüstü işlemcisi indirilmesi gerekiyor.

 

Yorumlar

Gurbet 433279