Tele1 neden ceza aldı, neden kapandı, belli oldu

Tele1 neden ceza aldı, ekranı neden karardı veya neden kapatıldı sorularının cevapları belli oldu. RTÜK tarafından verilen ceza gereği Tele1 kanalı 3 gün boyunca kapatılacak. Sera Kadıgil'in konuk olduğu programda sarf ettiği ifadeler kanalın başını yaktı. Peki, Kadıgil ne dedi, kanal neden kapandı?

Google Haberlere Abone ol
Tele1 neden ceza aldı, neden kapandı, belli oldu

Tele1 neden ceza aldı, Tele1 neden kapandı soruları bu aralar kanalın seyircisi tarafından merakla sorulurken, aldığı cezanın nedeni belli oldu. CHP tarafından finanse edildiği ileri sürülen televizyon kanallarından biri olan Tele1'in en son aldığı cezalar neydi, merak konusu oldu. 

Tele1'in aldığı ceza, yayına alıdğı Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil'in İmam Hatipler ile Diyanet'i "militanca hedef alan" ifadeleri oldu. 

İktidara gelmeleri halinde hem İmam Hatipleri hem de Diyanet'i kapatacaklarını ileri süren Kadıgil, bu kurumların tamamen kapatılması gerektiğini savunmuştu. 

Kadıgil'in açıklamaları kanalın başını yaktı. RTÜK kanala 3 gün yayın durdurma cezası verdi. 

RTÜK, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet ve imam hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Okan Konuralp Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil'in Diyanet İşleri Başkanlığı ve imam hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle TELE1'e 3 gün yayın durdurma cezası verdiğini duyurdu.

Karar, TELE1'i yayın lisansını kaybetme aşamasına getirdi. Şubat 2023'e kadar benzer bir ceza alması halinde TELE1, RTÜK tarafından kapatılacak.

Konuralp’in açıklamaları şöyle:

-  Kadıgil'in sözleri şüphesiz ifade ve basın özgürlüğünün güvencesi altındadır. Bu hukuki gerçeğe rağmen alınan karar, Ebubekir Şahin'e verilen talimatların sonucudur. Toplumu bu cezalarla susturabileceklerini sanmaları ise çaresizliklerindendir. Başaramayacaklar, biliyorlar.

Tele1 neden ceza aldı, neden kapandı, belli oldu
Tele1 neden ceza aldı, neden kapandı, belli oldu

 

– Sayın Ali Bardakoğlu örneğinde olduğu gibi, Diyanet 100 yıllık geçmişinin büyük bir bölümünde kurucusu Atatürk'ün idealleri doğrultusunda faaliyet göstermiştir; yeniden gösterir. Tarih de Ali Erbaş ve benzerlerini değil, Sayın Bardakoğlu gibi isimleri anımsar.

SERA KADIGİL İMAM HATİPLER HAKKINDA NE DEMİŞTİ?

Tele1 canlı yayınında skandal sözlere imza atan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Kadıgil, ''Diyanet diye bir şey olabilir mi? İnançlı var inançsız var, Alevi var, Sünni var, Hristiyan var, Musevi var... Biz bunların hepsinden vergi topluyoruz. Orada Diyanet diye bir kurum var; yalnızca bir mezhebin kara propagandasını yapmak için kullanılan bir kuruma biz milyarlar ödüyoruz ya. Eğitimden kesiyoruz sağlıktan kesiyoruz götürüyoruz İmam Hatip'e veriyoruz. Niye onun başındaki dayılar milyarlık mercedeslere binebilsinler diye. Diyanet bu haliyle bir dini kurum falan değil bir Siyasal İslamcı gereçtir ve kapatılmalıdır.'' ifadelerini kullandı.

Sunucu Enver Aysever'in, ''İmam Hatip Liseleri hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna cevap veren Kadıgil, ''Sadece AKP'nin iktidara geldiği günden bu güne kadar İmam Hatip sayısı 7 kat artmış. Her yerde Kuran kursları açılıyor patır patır ki 2012 yılında bir kanun değişikliği yaptılar. Eskiden Kuran kursları MEB denetimindeydi buradan çıkarttılar. Daha sonra TCK'da bir değişiklik yaptılar. Normalde hapis cezası vardı onu kaldırdılar. Bilerek ve isteyerek kreş açmıyor bunun yerine sübyan mekteplerini destekliyor. Kesinlikle İmam Hatipler kapatılsın. İmam ve Hatip olmak isteyen arkadaşlar gidip üniversitede okuyabilirler. Ama dertleri imam ya da hatip yetiştirmek falan değil. Yurt yok yurt. Üniversiteye gidecek öğrenciler bu cemaatçilerin yurtlarına mahkum kalsınlar istiyorlar. Bu olay sistematik bir laiklik meselesi.'' açıklamasında bulundu.

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi Sözcüsu Sera Kadıgil, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline ilişkin olarak açılan dava sonrasında ''hala siyasal İslamcı olduğunu bir grup yobaza ispatlamak için bu sözleşmeden çıktı.'' ifadelerini kullanmıştı. Peki, Sera Kadıgil kimdir?

SERA KADIGİL KİMDİR?

Sera Kadıgil kimdir, nerelidir, kaç yaşında? Kadıgil, 29 Kasım 1984'te İstanbul'da doğdu. 2003'te Vefa Lisesinden mezun olduktan sonra 2007'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede özel hukuk alanındaki yüksek lisans öğrenimini 2010'da tamamladı. Kadıgil; yüksek lisans tezini, sinema eserleri üstüne Londra Queen Mary Üniversitesindeki araştırmaları sonucu tamamlamıştır. Kadıgil, İstanbul Üniversitesinde doktora yapmaya devam etmektedir.

Avukatlık kariyerini kültür sanat hukuku alanında yoğunlaştıran Kadıgil, birçok tiyatro ve sanat örgütünün yanı sıra Oyuncular Sendikası, Sinema Televizyon Sendikası gibi emek örgütlerinin, kuruluşlarından itibaren avukatlığını üstlenmiştir. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

2011-2012 yılları arasında CHP Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuş ve 2014'ten itibaren 3 dönem parti meclisi üyeliği yapmıştır. 27.Dönemde CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili olarak seçilen Kadıgil, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesidir. 25 Haziran 2021 Cuma günü CHP'den istifa ederek TİP'e geçmiştir.

Parti sözcüsü ve Yasama Büro sekreteri olarak görev yapmaktadır. 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında, yanında getirdiği hoparlör ile "Yalan" ve "Palavra palavra" şarkılarını çalarak, o sırada konuşma yapan Fuat Oktay'ı protesto etmiş ve konuşmasını yarıda kesmesine neden olmuştur.

Protesto ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından kınama cezası verilen Kadıgil, TBMM iç tüzüğü gereğince savunma hakkını kullanmış, bu nedenle TİP adına Erkan Baş bütçe görüşmelerinde söz almıştır.

 

Yorumlar