Tekstilde kepenkler kapanmaya başladı

Rusya ile bavul ticaretinde yaşanan gerileme nedeniyle tekstilde kepenkler inmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tekstilde kepenkler kapanmaya başladı

İstanbul'un önemli tekstil ve konfeksiyon merkezleri olan Laleli, Merter ve Osmanbey, global resesyon ve çevrede yaşanan savaşların etkisiyle zor günler yaşıyor. Satışlarda %50 ila %60 oranında düşüş gözlenen bu bölgelerde, dükkan kapanmaları başladı.

RUSYA-UKRAYNA VE İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞLARININ ETKİSİ

  • Rusya-Ukrayna Savaşı: Özellikle Laleli bölgesinde, deri konfeksiyon alanında Rusya'ya yapılan bavul ticaretinde ciddi düşüşler yaşanıyor. Savaşın devam etmesi ve Rusya'yla ilişkilerde yaşanan zorluklar, bu ticaretin gerilemesine neden oluyor.

  • İsrail-Filistin Çatışmaları: Bölgedeki politik gerilimler ve İsrail'in saldırıları, Körfez ülkelerinde tedirginliğe yol açıyor. Bu durum, bölge ticaretini olumsuz etkiliyor.

İÇ VE DIŞ ETKENLERİN BİRLEŞİMİ

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, savaşlar ve global resesyonun birleştiği bu dönemde, ekonomik krizin etkilerinin daha ağır hissedildiğini belirtiyor. Ayrıca, ülkenin yaşadığı enflasyon, enerji giderleri ve işçilik ücretleri gibi iç faktörler de ticaretteki zorlukları artırıyor.

TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDEKİ DURUM

  • Dükkan ve Atölye Kapanmaları: Bölgedeki dükkan ve atölyelerde kapanmalar başlamış durumda. Sektör temsilcileri, atölyelerde kapanmaların yaklaşık %20 civarında olduğunu, bazı büyük firmaların ise işçi çıkararak küçülmeye gittiğini ifade ediyor.

  • Bavul Ticareti Düşüşü: Türkiye'nin konfeksiyon ihracatında ve yolcu beraberinde yapılan ticarette büyük düşüşler yaşanıyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ticaret, krizden önemli ölçüde etkilenmiş durumda.

Yorumlar