Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Tabak:

- "Teknoparklar, diğer endüstrilere göre daha fazla katma değere sahip yüksek teknoloji ürünlerinin üretilebildiği, geliştirildiği yerler olarak konumlanmış durumda. Bu hızlı trendin daha da devam edeceğini, performans artışının daha da ileri gideceğini düşünüyoruz" - "Teknoparkların güçlerini birleştirmesi ve burada üretilen Ar-Ge'nin ticarileştirilmesi konusunun özellikle altını çizmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Tabak:

İSTANBUL (AA) - ADEM KOÇ - Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Tabak, teknoparkların, diğer endüstrilere göre daha yüksek katma değere sahip yüksek teknoloji ürünlerinin üretilebildiği, geliştirildiği yerler olarak konumlandığını belirterek, "Bu hızlı trendin daha da devam edeceğini, performans artışının daha da ileriye gideceğini düşünüyoruz." dedi.

Gökçe Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki hızlı değişimin birçok yeni teknoloji firmasını ortaya çıkardığını, bu alanda projeler gerçekleştirildiğini söyledi.

Tabak, "Buna paralel olarak, Türkiye'de özellikle ithal ikame olabilecek ya da ihracat yapabileceğimiz teknolojik ürünlerin geliştirilmesi konusunda son zamanlarda ciddi bir kararlılık mevcut. Devlet kararlılıkla birçok reform gerçekleştirerek bu alanı destekliyor." diye konuştu.

Teknoparkların Türkiye'deki teknoloji şirketlerinin en önemli merkezi olduğunu belirten Tabak, şunları kaydetti:

"Teknoparklar bu konuda gerçekten itici güç pozisyonunda ve diğer endüstrilere göre daha fazla katma değere sahip yüksek teknoloji ürünlerinin üretilebildiği, geliştirildiği yerler olarak konumlanmış durumda. Bu hızlı trendin daha da devam edeceğini, performans artışının daha da ileriye gideceğini düşünüyoruz. Özellikle çeşitli alanlara odaklanarak Türkiye'nin bu alanda rekabet gücünün artırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Teknoparklar bünyesinde oluşturulan teknoloji ekosistemleri de bunları destekleyen en önemli etmen. Teknoloji aslında her yerde geliştirilebilir fakat teknoparktaki avantajlar, teknoparkın oluşturduğu teknoloji ekosistemi, firmaların birbirleriyle etkileşimi, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde hem akademik bilgi hem de insan kaynağı açısından güçlü pozisyonlar bu konuyu oldukça destekliyor."


- "Ar-Ge'nin ticarileşmesi çok kritik"


Tabak, son dönemde sanayi bölgelerinde açılan teknoparklar vasıtasıyla son kullanıcı olan firmalara da yakın teknoloji üretimi konusunun gündeme geldiğini, bunun da gelişen bir trend olarak göze çarptığını ifade etti.

Türkiye'nin hızla ileriye gidebilmesi için teknoloji politikalarının teknoparklar bünyesinde kontrol edilerek ivme kazanması ve ticarileştirme faaliyetlerine hız verilmesi gerektiğini vurgulayan Tabak, şöyle konuştu:

"Ticarileştirme, teknoloji dünyasındaki en önemli konulardan. Elbette Ar-Ge'nin geliştirilmesine verilen destekler önemli. Fakat bunun yanında ticarileşmenin, yani Ar-Ge'nin ürün ve hizmetlere dönüştürülerek tam anlamıyla son kullanıcılarla buluşacak şekilde dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konuda devletin özellikle ticarileştirme faaliyetlerine dönük destek mekanizmalarını çeşitli formlar altında oluşturması konusunda politika ihtiyacı var."

Tabak, farklı gelişmişlik seviyesinde olan teknoparklar bulunduğunu ve bu teknoparkların verimliliğinin artırılması için TGBD olarak çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Özellikle gelişmiş teknoparkların daha genç teknoparklara yardımcı olması, kendi iş ağlarından ve ekosistemlerinden yararlandırması için danışman teknopark programını ortaya koyduklarını belirten Tabak, "Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlayacak verimli iş birlikleri, konsolidasyon imkanları bu anlamda çok kritik. Teknoparkların bu anlamda hareket etmesini önemsiyoruz." dedi.

Tabak, özellikle teknoloji firmalarının oluşturdukları Ar-Ge'lerin ticarileşmesinin çok kritik olduğuna işaret ederek, "Bu anlamda TGBD olarak teknoparkların birlikte çalışabilmesi, güçlerini birleştirmesi ve burada üretilen Ar-Ge'nin ticarileştirilmesi konusunun özellikle altını çizmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Verilere göre, nisan ayı itibarıyla teknokentlerde toplam 4 bin 308 firma bulunuyor. 185'i yabancı olan firmalarda toplam personel sayısı ise 42 bin 15. 34 bin 82 Ar-Ge personeli bulunan teknokentlerdeki proje sayısı ise devam edenlerle birlikte 30 bin 727. Teknokentlerin toplam satışları 44 milyar TL'ye ulaştı.

Yorumlar