Tek seferde üçüz dişi buzağı doğurdu

- Burdur'un Karamanlı ilçesinde bir besicinin doğum yapan "İpek" isimli ineğinin, üçüz dişi buzağısı oldu

Google Haberlere Abone ol
Tek seferde üçüz dişi buzağı doğurdu

BURDUR (AA) - Burdur'un Karamanlı ilçesinde bir besicinin ineği, bir batında üçüz dişi buzağı doğurdu.

Eşeler Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan Engin Efe'nin doğal yöntemle döllenen "İpek" isimli ineğinin üçüz buzağı doğurması, aileyi sevindirdi.

Doğumu gerçekleştiren veteriner hekim Tolga Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yaşındaki ineğin, montbeliard ve holstein melezlemesinden elde edilen F3 jenerasyonuna sahip olduğunu söyledi.

Sığır yetiştiriciliğinde üçüz doğumun nadiren görüldüğünü, üçüz dişi doğumun ise araştırmalara göre 4 milyonda bir olduğunu ifade eden Çetin, "Bu kızlarımızı mutlaka damızlıkta kullanacağız ve takip edeceğiz." dedi.

Çetin, dördüncü doğumunu geçekleştiren ineğin, ikiz ve tek tek olmak üzere bugüne kadar toplam 7 buzağı dünyaya getirdiğini bildirdi.

Yörede ikiz doğuma sık rastlandığını dile getiren Çetin, "Üçüz doğum, bugün bize nasip oldu. Bu şekilde hayvan ırkımızı korursak, yurt dışına döviz vermemize hiçbir gerek kalmaz." ifadelerini kullandı.

- "Allah'ın bir hediyesi"

Engin Efe ise 12 yıldır hayvancılıkla uğraştığını, böyle bir durumla hiç karşılaşmadığını belirtti.

Üçüz buzağıları görünce şaşırdıklarını anlatan Efe, "Şu an diyecek bir şey bulamıyorum. Bu bize Allah'ın bir hediyesi oldu, mutluyuz." diye konuştu.

Buzağıları, anne genetiğine çekeceğini düşündükleri için damızlık olarak ellerinde tutacaklarını kaydeden Efe, yavrulara "Sudenaz", "Fulyanur" ve "Sevgi" isimlerini verdiklerini söyledi.

Engin Efe buzağılara nazar boncuğu takarken, babası Murat Efe ise hayvanların üzerine nazardan koruduğuna inandığı çörek otu serpti

Yorumlar