TDV yurt dışındaki camileriyle Müslümanları buluşturuyor

- Türkiye Diyanet Vakfı dünyanın dört bir yanında inşa ettiği 100'ün üzerinde cami ve eğitim binasıyla bölge halklarının manevi ve sosyal ihtiyaçlarını karşılıyor - TDV, yurt dışında camilerin yanı sıra kültür merkezi, danışma merkezi, cemiyet merkezi, müze, geleneksel Türk evleri, Türk restoranları gibi Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtan yapılar da inşa ediyor - ABD'nin en büyük camisi ve ülkedeki Müslümanları aynı çatı altında buluşturan ilk Türk İslam merkezi olan Amerika Diyanet Merkezi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV iş birliğiyle yapıldı - Somali'nin en büyük camisi olan yaklaşık 30 bin kişi kapasiteli Somali Merkez Cami ile Haiti'nin ilk camisi Boukman Buhara Cami de TDV tarafından yaptırıldı - Vakıf, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle yıkılan 9 camiyi yeniden yaptı

Google Haberlere Abone ol
TDV yurt dışındaki camileriyle Müslümanları buluşturuyor

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ABD'den Filipinler'e, Filistin'den Somali'ye dünyanın dört bir yanında yaptırdığı 100'den fazla cami ve eğitim binasıyla İslam aleminin manevi, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 24 yıldır 25 ülkede 100'ün üzerinde cami ve eğitim binası yaptıran TDV, sadece bu yıl 17 cami inşaatını tamamladı.

Bu yıl camilere ayırdığı bütçe 164 milyon TL olan vakıf, 1990 yılından bu yana da 51 ülkede 209 camiye maddi yardımda bulundu. TDV, ayrıca 60 camiye de malzeme yardımı yaptı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen Moskova Merkez Cami'nin iç dekorasyonu ve süslemeleri klasik Osmanlı sanatına uygun olarak TDV tarafından yaptırıldı. Süslemeleri için Türkiye'den 100'den fazla sanatkarın çalıştığı ve yaklaşık 19 bin metrekare kapalı alanı bulunan camide aynı anda 10 bin kişi namaz kılabiliyor.

Belarus'un başkenti Minsk'te yaşayan yaklaşık 100 bin Müslüman'ın faydalanabileceği 2 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu Minsk Camii'nin cemaat kapasitesi 2 bin 500 kişiden oluşuyor.

- ABD'nin en büyük camisi

TDV, yurt dışında cami inşaatının yanı sıra kültür merkezi, danışma merkezi, cemiyet merkezi, müze, geleneksel Türk evleri, Türk restoranları gibi Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtan yapılar da inşa ediyor.

ABD'nin en büyük camisi ve ülkedeki çift minareli tek cami olan Amerika Diyanet Merkezi de Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV işbirliğiyle yapıldı. Ülkedeki Müslümanları aynı çatı altında buluşturan ilk Türk İslam merkezi olma özelliği taşıyan Diyanet Merkezi, nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Amerika Diyanet Merkezi, özellikle cuma namazı için yüzlerce insanın çevre eyaletlerden de gelerek namazlarını kıldıkları ve kültür merkezindeki hizmetlerden yararlandıkları bir buluşma noktası olma özelliğini taşıyor.

Merkezin içinde caminin yanı sıra kültür merkezi, cemiyet binası, konuk evi, hamam, konferans salonu, geleneksel Türk evleri ile Türk mutfağından lezzetler sunan bir restoran bulunuyor. Osmanlı mimarisine uygun şekilde inşa edilen bin 879 metrekarelik camide, avlu da dahil olmak üzere 3 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Merkezde ayrıca 300 metrekarelik İslam Eserleri Müzesi bulunuyor.

Kültür Merkezi içinde yer alan İslam Araştırmaları Merkezi'nde de Türkiye'den ABD'ye lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti veriliyor.

- Somali'nin en büyük, Haiti'nin de ilk camisi TDV'den

Somali'nin başkenti Mogadişu'da iç savaş ve bakımsızlık yüzünden harap olan Somali Merkez Cami, TDV tarafından komple onarıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin ibadet edebildiği cami, Somali'nin en büyük camisi olma özelliği taşıyor.

Mogadişu'da TDV tarafından tamiratı yapılan bir diğer eser ise Abdülaziz Cami. Bir sahabe tarafından yapılan ancak zamanla yıkılan Abdülaziz mescidi TDV tarafından onarılarak geçen yıl hizmete açıldı.

Filipinler'de Haiyan tayfunundan etkilenen Ormoc şehrinde TDV tarafından inşa edilen 250 kişi kapasiteli Osmanlı ve 400 metrekare alana sahip Fatih camilerinin yanına bölgede imkanı olmayanların temizlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla duşlar yapıldı.

Ayrıca yine bölge halkının ihtiyaçlarını gidermek için Fatih Camii'nin bulunduğu alana su kuyusu açıldı ve su deposu konuldu.

Haiti'de 2010'da binlerce insanın hayatını kaybettiği depremden sonra yapımı gündeme gelen Boukman Buhara Cami, 2014'te temeli atıldıktan kısa süre sonra tamamlanarak ibadete açıldı. TDV tarafından "Cape Haitien Children of Hope/Umudun Çocukları" okulunun yanına inşa edilen 250 kişilik cami, ülkedeki ilk cami olma özelliğini de taşıyor.

- TDV, Filistin'de İsrail'in saldırılarında yıkılan 9 camiyi yeniden inşa etti

Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV'nin İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yıkılan camileri yeniden yapımı için başlattığı proje kapsamında Ez Züheyr Cami, Bedir Cami, Hamza Cami, Buhari Cami, Hasan El Benna Cami, Safa Cami, Muslim Cami, Sultan Abdulhamid Cami ve Tevhid Cami olmak üzere toplam 9 camiyi inşa etti. Camilerin resmi açılışının yakın zamanda yapılması planlanıyor.

Cibuti'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu bölgede Sultan 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine göre yapılan cami, deniz doldurularak 5 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Caminin iki yıl içerisinde tamamlanarak hizmete sunulması planlanıyor. Açık alanlarıyla birlikte toplam 3 bin 800 kişilik cemaat kapasitesine sahip olacak iki minareli camide, ezan İstanbul kıraati ile okunacak. Sultan 2. Abdülaziz Han Camisi ayrıca, Osmanlı sonrası Afrika'da bir Osmanlı Sultanı adına yaptırılan ilk cami olma özelliği taşıyor. TDV'nin yapımı devam eden diğer cami projeleri ise şunlar:

"Kırgızistan Bişkek Cami, KKTC Lefkoşa Hala Sultan Cami, Arnavutluk Tiran Namazgah Cami, İngiltere Cambridge Cami ve Cibuti Sultan 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi."

-Projeler de sürüyor

TDV'nin proje aşamasındaki camileri ise Kosova Priştine Cami, Karaçay Çerkesya İmam Ebu Hanife Cami ve İslam Enstitüsü, Kırgızistan Özgen İmam Serahsi Külliyesi, Lübnan Kuaşra Cami, Romanya Bükreş Cami ve Makedonya Üsküp Cami.


Yorumlar