TBMM Başkanvekili Aydın'dan Filistinlilere birlik çağrısı

-TBMM Başkan Vekili Aydın: -"Filistin davası böyle bir ağır sınamadan geçerken, bütün Filistinli siyasetçileri Filistin davası etrafında kenetlenmiş görmek isteriz. Ayrılıkta değil birlikte bereket vardır” - "Bütün İslam ülkeleri vatandaşlarını Kudüs’ü ve Filistin’i ziyaret etmeye davet ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanvekili Aydın'dan Filistinlilere birlik çağrısı

RAMALLAH (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Ahmet Aydın, Filistinli siyasetçileri Filistin davası etrafında kenetlenmiş görmek isteriz dedi.

TBMM Başkanvekili Aydın, Filistin Milli Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile tüm siyasi parti milletvekillerinin selamını getirdiğini ve Filistin’in zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti.

Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü”ne silahsız ve demokratik protesto hakkını kullanan sivillere karşı İsrail'in gerçek mermi kullanmasını dile getiren Aydın, "Yaşanan can kayıplarından ve yaralanmalardan büyük üzüntü duyduk. Bu bir katliamdır. Dünyanın gözü önünde yaşanan bu katliama uluslararası kamuoyunun yeterli tepkiyi göstermemesi üzüntümüzü daha da artırıyor". dedi.

İsrail yönetiminin Filistin halkının başta yaşam hakkı olmak üzere temel haklarını çiğnediğini ifade eden Aydın, Türkiye’nin Tel Aviv yönetiminin sorumsuz tutumuna bir an önce son vermesi gerektiğini her seviyede muhataplarına ilettiğini söyledi.

- Trump'ın kararı kabul edilemez

Aydın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü "İsrail’in başkenti” olarak tanıması kararının kabul edilemez olduğunu ve bu kararla ABD’nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve küresel vicdanı yaraladığını ifade etti.

Trump’ın Kudüs kararı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam Birliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla İİT’yi olağanüstü toplantıya çağırdığını hatırlatan Aydın, toplantıda Filistin ile örnek bir dayanışma gösterildiğini ve Doğu Kudüs’ün Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) üye devletlere Kudüs’te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma çağrısı yapan kararı hatırlatan Aydın, "Karar, tüm baskı ve şantajlara rağmen BM Genel Kurulu'nda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Dünya 5’ten büyüktür' söyleminin uluslararası hukuk anlamında onaylanmış halidir." ifadesini kullandı.

- Tarihe kara leke olarak geçecek adımlardan sakının

Başkanvekili Aydın, ABD’nin ardından büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımayı düşünen ülkelere uyarıda bulunarak, "Tarihe kara bir leke olarak geçecek, gelecek nesillerin utançla hatırlayacağı bu adımları sakın atmayın. Uluslararası hukukun ve vicdanın yanında saf tutun." diye konuştu.

Türkiye’nin Filistin sorunu konusunda tutumunun net olduğunu dile getiren Aydın, "İsrail-Filistin sorununa getirilebilecek adil ve sürdürülebilir tek çözüm 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, hür ve egemen bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıdır.” şeklinde konuştu.

- Herkes Kudüs’ü ziyaret etsin

Başkanvekili Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla, on binlerce kişinin Türkiye’den Mescid-i Aksa’yı ve Filistin’in diğer şehirlerini ziyaret ettiğini ifade ederek, “Bütün İslam ülkeleri vatandaşlarını Kudüs’ü ve Filistin’i ziyaret etmeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Aydın, Filistinli siyasetçilerden bir beklentileri olduğunu ifade ederek, "Filistin davası böyle bir ağır sınamadan geçerken, bütün Filistinli siyasetçileri Filistin davası etrafında kenetlenmiş görmek isteriz. Ayrılıkta değil birlikte bereket vardır." dedi.

Aydın’ın konuşmasında, Filistin Milli Meclisi Başkanı Selim Zunan, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Hüsnü Gürcan Türkoğlu, Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan’ın yanı sıra Filistinli milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

Yorumlar